• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μπιλ Άκμαν: Πώς ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής έβγαλε από την κόλαση της πανδημίας 2,6 δισ. δολάρια

    • Bloomberg
    Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν

    Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν


    Ο ακτιβιστής επενδυτής Μπιλ Άκμαν ήταν τόσο ανήσυχος για τη δυνητική επίπτωση του κορονοϊού που σκέφτηκε να ρευστοποιήσει για πρώτη φορά ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο του hedge fund του.

    Αντ’ αυτού, όμως, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής επέλεξε μία άλλη στρατηγική: μία επικερδή αντιστάθμιση που απέφερε στην εταιρεία του κέρδη γύρω στα 2,6 δισ. δολάρια όταν η αγορά έκανε βουτιά.

    Σε επιστολή του προς επενδυτές του fund Pershing Square Capital Management, ο Άκμαν ανέφερε τη Δευτέρα ότι χρησιμοποίησε τα κέρδη από το πιστωτικό στοίχημα που έβαλε για να αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις σε διάφορες εταιρείες του χαρτοφυλακίου του. Μεταξύ αυτών ήταν και η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ κατά 39%, όπως και η επανεπένδυση στη Starbucks, με τη νέα θέση να αποτιμάται χονδρικά στα 730 εκατ. δολάρια.

    «Ανησυχούμε τόσο για τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού που σκεφτήκαμε, για πρώτη φορά στα χρονικά, να ρευστοποιήσουμε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο, επειδή πιστεύαμε ότι οι αγορές μπορεί να υποχωρούσαν σημαντικά», ανέφερε στην επιστολή του ο Άκμαν. Συμπλήρωνε όμως: «Μετά από προσεκτική εξέταση του χαρτοφυλακίου, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μια στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου θα ταίριαζε περισσότερο με τη μακροπρόθεσμη φιλοσοφία μας και ότι θα οδηγούσε πιθανότατα σε καλύτερο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα από ό,τι η πώληση όλων των assets μας».

    Το fund Pershing Square χρησιμοποίησε τα έσοδα που αποκόμισε για να αυξήσει τα ποσοστά του στην Howard Hughes, την εταιρεία real estate στην οποία είναι πρόεδρος ο Άκμαν, κατά 158%. Ο Άκμαν ανέφερε επίσης ότι η νέα του επένδυση στη Starbucks αντιστοιχούσε περίπου στο 10% των υπό διαχείριση κεφαλαίων της Pershing Square, ύψους 7,3 δισ. δολαρίων.

    Μπιλ Άκμαν

    Ο ακτιβιστής επενδυτής αύξησε επίσης τα μερίδιά του στην Lowe’s Cos. κατά 46% και στην Hilton Worldwide Holdings κατά 34%. Το Pershing Square αύξησε ακόμη τα ποσοστά του στην ιδιοκτήτρια των Burger King, Restaurant Brands International, κατά 26% και στη βιομηχανία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Agilent Technologies κατά 16%. Παράλληλα, το fund βελτίωσε και τα ταμειακά διαθέσιμά του.

    Για να προστατεύσει το χαρτοφυλάκιό του, το Pershing Square πλήρωσε γύρω στα 27 εκατ. δολάρια για αντιστάθμιση κινδύνου, αγοράζοντας πιστωτική προστασία σε επενδυτικής κατηγορίας και υψηλής απόδοσης πιστωτικούς δείκτες. Τα εν λόγω «χεντζαρίσματα» του απέφεραν έσοδα 2,6 δισ. δολάρια.

    Στο peak τους, όπως ανέφερε ο Άκμαν τη Δευτέρα, αντιστοιχούσαν περίπου στο 40% του συνολικού κεφαλαίου του fund.

    Ως εκ τούτου, το Pershing Square είχε απόδοση επενδύσεων 11% τον Μάρτιο εν μέσω του ευρύτερου sell-off, με τη συνολική απόδοση μέχρι στιγμής φέτος να διαμορφώνεται, στις 31 Μαρτίου, στο 3,3%.

    «Έρχεται κόλαση»

    Τον περασμένο μήνα, ο Άκμαν απηύθυνε έκκληση να κλείσουν τα πάντα στις ΗΠΑ για 30 ημέρες ώστε να επιβραδυνθεί η διασπορά της λοίμωξης Covid-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στις 18 Μαρτίου ανέφερε ότι «έρχεται κόλαση» αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωσή του.

    Μία εβδομάδα αργότερα, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg TV ότι είχε βγάλει 2,5 δισ. δολάρια στοιχηματίζοντας σε ένα ριμπάουντ, αφού πείστηκε ότι η αντίδραση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην επιδημία ήταν «στη σωστή κατεύθυνση».

    Την Κυριακή, ο Άκμαν βγήκε στο Twitter για να μοιραστεί με σειρά αναρτήσεων τις σκέψεις του για τον ιό.

    «Παρότι είναι δύσκολο να είναι κανείς θετικός όταν ξέρουμε ότι θα πεθάνουν ακόμη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και πολλοί περισσότεροι θα αρρωστήσουν σοβαρά, δεν έχω άλλη επιλογή παρά να είμαι περισσότερο αισιόδοξος για το άμεσο μέλλον με βάση τα δεδομένα και τα γεγονότα που βλέπω τελευταία. Ελπίζω να έχω δίκιο», έγραψε.



    ΣΧΟΛΙΑ