• Business

    Μεθαύριο οι δεσμευτικές προσφορές για τα «κόκκινα» δάνεια του εφοπλιστή Λογοθέτη- Ποιοι είναι οι 4 διεκδικητές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιώργος Λογοθέτης, Εφοπλιστής. Επικεφαλής Libra Group


    Στη δεύτερη και καθοριστική του φάση μπαίνει το project pivot, που αφορά τη  διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των «κόκκινων» δανείων του πολυσυζητημένου εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη.

    Σχεδόν ένα μήνα μετά από την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος, ήρθε ή ώρα για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών αυτήν τη φορά. Κάτι το οποίο θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή, 19 του μηνός. Οπότε και οι τέσσερις «μνηστήρες», όλοι τους μεγάλοι «παίκτες», θα κληθούν να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους.

    Πρόκειται για τα διεθνοποιημένης εμβέλειας, αμερικανικά Funds Davidson Kemper, York Capital, Cerberus και Castle Lake. Τα οποία εν συνόλω διαχειρίζονται επενδυτικά κεφάλαια 120 δισ. δολαρίων…

    Στόχος των υπό κατάθεση δεσμευτικών προσφορών είναι τα αθετημένα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ονομαστικής αξίας λίγο πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ,  που είχαν λάβει από την τράπεζα  Πειραιώς , τρεις εταιρείες συμφερόντων του ομίλου Λογοθέτη. Οι δανειακές χορηγήσεις που «κοκκίνισαν»  είχαν δοθεί σε χρονικά διαστήματα πριν, αλλά και κατά την ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς, το 2015.

    Το κομβικό σημείο των εξελίξεων που «τρέχουν», είναι ποιοι και πόσοι από τους τέσσερις διεκδικητές θα προχωρήσουν σε προσφορές δεσμευτικού χαρακτήρα. Από το ύψος των οποίων θα κριθεί και το ποιος εν τέλει θα αναδειχθεί νικητής. Ανάλογα με το πόσο βαθύ θα είναι το επιζητούμενο «κούρεμα» επί της ονομαστικής αξίας των προς πώληση δανείων, ένα τμήμα των οποίων συνοδεύεται από εμπράγματα ενέχυρα.

    Ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου στη διαδικασία πώλησης έχει αναλάβει  το ελληνοαμερικανικό δίδυμο   της επενδυτικής τράπεζας των Η.Π.Α Hulihan Lokey και της ελληνικής Euroxx χρηματιστηριακή, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους project.

    Μαγνήτης του ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο «πακέτο» των «κόκκινων» δανείων, είναι οι εμπράγματες εξασφαλίσεις που το συνοδεύουν.  Οι  οποίες και φυσικά θα περάσουν στα χέρια εκείνου που θα αναδειχθεί πλειοδότης στο διαγωνισμό. Και τούτο γιατί στα «ασημικά» των ενεχύρων περιλαμβάνονται:

    Αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 70 Μεγαβάτ, καθώς επίσης και άδειες εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Δύο ξενοδοχειακές μονάδες σε Μύκονο και Σαντορίνη. Το 4 αστέρων Grace Hotel της Μυκόνου, βρίσκεται στον Άγιο Στέφανο και διαθέτει 31 δωμάτια, ενώ το  Grace Hotel της Σαντορίνης είναι 5αστερο, έχει 21 δωμάτια και σουίτες και βρίσκεται στο Ημεροβίγλι.

    — Ορισμένα άλλα ακίνητα, εκ των οποίων τη μεγαλύτερη αξία   την έχει ένα που βρίσκεται στη Βούλα.

    Ενεχυριασμένες μετοχές της τράπεζας Πειραιώς, που προέκυψαν  από δάνεια σε εταιρίες του ομίλου Λογοθέτη, προκειμένου αυτές να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015.  Οι μετοχές αυτές αντιστοιχούν στο περίπου 3,2% της τράπεζας, με την τρέχουσα αγοραία αξία τους να υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ.

    Η… προϊστορία των  δανείων Λογοθέτη

    Η περίπλοκη ιστορία της υπόθεσης Λογοθέτη ξεκίνησε το 2014. Όταν  η  Libra κατέβαλε 300 εκατ. ευρώ για την αγορά  μη εξυπηρετούμενων δανείων της Πειραιώς, λογιστικής αξίας 1,2 δισ.. Έχοντας λάβει από την τράπεζα δάνειο 200 εκατ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή. Το εν λόγω δανειακό «πακέτο»  περιλάμβανε αθετημένα  ναυτιλιακά δάνεια  1,1 δισ. ευρώ, δάνεια σχετικά με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  ύψους  80 εκατ. ευρώ και προσωπικά δάνεια 30 εκατ. ευρώ  δέκα στελεχών της Πειραιώς. Τα οποία, το 2017, παραιτήθηκαν από την τράπεζα στον απόηχο του πορίσματος που συνέταξε η τράπεζα Ελλάδος.

    Επί Διοικήσεως Χρήστου Μεγάλου , η τράπεζα μείωσε τα τελευταία χρόνια σημαντικά την έκθεσή της προς τις εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή Λογοθέτη.  Και τούτο, καθώς πουλήθηκαν  χαρτοφυλάκια με αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία είχαν αποκτηθεί με χρηματοδότηση από την τράπεζα. Οι αγοραστές ανέλαβαν το σύνολο του δανεισμού, έπειτα από συμφωνία με την Πειραιώς για την αναδιάρθρωση των συμβάσεων.

    Η νέα κίνηση της τράπεζας να προχωρήσει στην εκποίηση των «κόκκινων» δανειακών Λογοθέτη, ονομαστικής απαίτησης 400 εκατ. ευρώ ( επί των οποίων έχουν ληφθεί σημαντικές προβλέψεις) εντάσσεται στο πλαίσιο της εξυγίανσης του ισολογισμού της. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το project pivot, η Πειραιώς θα  μηδενίσει το άνοιγμά της, κλείνοντας έτσι το δανειακό ζήτημα Λογοθέτη.

    Διαβάστε επίσης:  

    Γιώργος Λογοθέτης: Νέα αγωγή σε βάρος του εφοπλιστή και εταιρειών του από επενδυτές – Τι ισχυρίζονται και πόσα διεκδικούν

    Γ. Λογοθέτης-Β. Πιζάντε: Πόλεμος δίχως τέλος

    Γιώργος Λογοθέτης: To Game of Thrones της Libra στη δικαστική διαμάχη με την Nord/LB



    ΣΧΟΛΙΑ