• Ναυτιλία

    Γ. Λογοθέτης-Β. Πιζάντε: Πόλεμος δίχως τέλος

    • Δημήτρης Κατακουζηνός
    Γιώργος Λογοθέτης, ναυτιλία

    Γιώργος Λογοθέτης. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Libra Group, Γιώργος Λογοθέτης


    Ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης κέρδισε τον πρώτο γύρο της δικαστικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ιδίου και του πρώην φίλου του, επιχειρηματία Βίκτωρ Πιζάντε, ο οποίος επένδυσε για αγορές πλοίων της  Lomar Shipmanagement κεφάλαια της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάνθηκε, σε μία προσωρινή απόφαση, υπέρ του κ. Λογοθέτη και των εταιρειών του Lomar Corp, Lomar Shipmanagement και του μητρικού ομίλου, Libra Holdings.

    Μάλιστα, η απόφαση υποχρεώνει τους ενάγοντες Βίκτωρ Πιζάντε και δύο από τις εταιρείες του, να καταθέσουν εγγυήσεις για τα έξοδα των εναγομένων στον δικαστικό αγώνα.

    Ωστόσο, η απόφαση δεν εξετάζει την ουσία, δηλαδή το βάσιμο της συγκεκριμένης υπόθεσης, οπότε, ο πόλεμος μεταξύ των δύο πρώην φίλων, είναι ακόμη στην αρχή.

    Πέρυσι, ο Πιζάντε και οι εταιρείες του, η BCA Shipping Investment και Swindon Holdings & Finance, υπέβαλαν καταγγελία σε βάρος του Λογοθέτη και των επιχειρήσεων του για εμπορική απάτη. Όπως ισχυρίζεται ο επιχειρηματίας, επένδυσε πάνω από 14 εκατ. δολάρια για συναλλαγές με πλοία και παραπλανήθηκε από τους εναγόμενους.

    Από την πλευρά του ο πλοιοκτήτης και επικεφαλής της Libra Holdings, αρνήθηκε τις κατηγορίες.

    Σχολιάζοντας την απόφαση, εκπρόσωπος της Libra δήλωσε: “Γνωρίζουμε την πρόσφατη απόφαση υπέρ μας. Πρόκειται για μια υπό εξέλιξη υπόθεση, οπότε δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσουμε οτιδήποτε άλλο, πέρα από το να επισημάνουμε ότι πιστεύουμε πως οι ισχυρισμοί εναντίον μας είναι αβάσιμοι και ότι είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε”.

    Σύμφωνα με το tradewinds, ο Πιζάντε και οι δικηγόροι του δεν σχολίασαν το θέμα. Ο επιχειρηματίας εκπροσωπείται από τη δικηγορική εταιρεία Debevoise & Plimpton, ενώ τον κ. Λογοθέτη εκπροσωπεί η Campbell Johnston Clark.

    Ο Βίκτωρ Πιζάντε είναι γνωστός στην ελληνική αγορά, καθώς υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Telesis Securities η οποία εξαγοράστηκε έναντι σεβαστού ποσού από την Eurobank πριν δύο δεκαετίες.

    Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν μέσω των συζύγων τους στα Χάμπτονς, στις αρχές του 2013. Μάλιστα, ο Πιζάντε και η σύζυγός του είναι νονοί της κόρης του Λογοθέτη.

    Η υπόθεση

    Η υπόθεση αφορά μια πολύπλοκη σειρά συναλλαγών που περιλαμβάνουν τέσσερα μικρά boxships που η Lomar παρήγγειλε σε ένα κινέζικο ναυπηγείο το 2013.

    Ο Πιζάντε ισχυρίστηκε ότι ο Λογοθέτης του πρότεινε τον Μάιο του 2013 να συνάψουν από κοινού ένα joint venture, 50:50, για να αποκτήσουν τα δύο από τα containerships.

    Στη συνέχεια, η εταιρεία του επιχειρηματία, BCA και η Lomar Shipmanagement του εφοπλιστή έγιναν από κοινού μέτοχοι στην εταιρεία JV Netley Holdings, η οποία και βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης.

    Η Netley ήταν, κατά τη στιγμή της συμφωνίας, μοναδικός μέτοχος στις τέσσερις εταιρείες που κατείχαν τα πλοία που περιλάμβανε η παραγγελία. Πρόκειται για τα χωρητικότητας 2,194-dwt boxships Barry Trader και Kimolos Trader (κατασκευής 2014), Kalamata Trader (κατασκευής 2015) και Kea Trader (κατασκευής 2017).

    Η ICBC Leasing αργότερα προχώρησε σε συμφωνία sale and leaseback για τα Barry Trader και Kimolos Trader.

    Μια άλλη κοινοπραξία της Lomar με ένα fund του αμερικανικού επενδυτικού κολοσσού KKR, απέκτησε αργότερα τα πλοία Kalamata Trader και τ Kea Trader από την Netley, μεταξύ άλλων περιουσιακών στοιχείων.

    Το μερίδιο του Πιζάντε στα τέσσερα πλοία εξαγοράστηκε από τους κατηγορούμενους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές με τις ICBC και KKR.

    Με λίγα λόγια, ο Πιζάντε ισχυρίστηκε ότι παραπλανήθηκε από τον Λογοθέτη, ο οποίος του είχε πει ότι η Lomar θα συνεισέφερε 40 – 45 εκατ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία στην κοινοπραξία με την KKR.

    Όπως ισχυρίστηκε, αν δεν είχε γίνει αυτή «παραπλανητική περιγραφή», τότε οι εταιρείες του θα έπρεπε να λάβουν χρήματα από τις πωλήσεις των πλοίων και τις εμπορικές συμφωνίες.

    Οι δικηγόροι του Λογοθέτη δήλωσαν στα έγγραφα υπεράσπισης ότι «δεν υπήρχε παραπλανητική περιγραφή και ούτε βέβαια δόλος».

    Ο δικαστής

    Ο δικαστής Andrew Henshaw επέκρινε τον Πιζάντε για «έλλειψη ειλικρίνειας» αναφορικά με την απάντησή του στο αίτημα των κατηγορούμενων για την καταβολή εγγύησης για τα δικαστικά έξοδα τους.

    Συγκεκριμένα, επέκρινε τον επιχειρηματία επειδή δεν ήταν απόλυτα ειλικρινής για τον τόπο κατοικίας του, μεταξύ άλλων.

    Ο Πιζάντε παρείχε αποδεικτικά στοιχεία για την κατοικία του στην Ελβετία, αλλά αποδείχθηκε ότι αφορούσε προσωρινή φορολογική ρύθμιση που λήγει στα τέλη του 2020, σημείωσε ο Henshaw.

    Επίσης, ο δικαστής άσκησε κριτική στον επιχειρηματία και τις στις εταιρείες του, επειδή δεν παρείχαν εικόνα των καθαρών περιουσιακών τους στοιχείων και αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

    Ο δικαστής Henshaw υποχρέωσε την BCA και την Swindon να πληρώσουν 805.000 στερλίνες, ποσό που ισοδυναμεί με μόλις κάτω από τα 2/3 των εκτιμώμενων νομικών εξόδων των 1,3 εκατομμυρίων στερλινών των εναγομένων.

    Η υπόθεση συνεχίζεται, με την επόμενη δίκη να αναμένεται τον Ιούλιο του 2021.

    Γιώργος Λογοθέτης (Libra Group): Τον κλέβουν ή τους κλέβει; Ο εφοπλιστής, οι νέες αγωγές και η περίεργη εμπλοκή του Αλέξη Τσίπρα

    Γιώργος Λογοθέτης: To Game of Thrones της Libra στη δικαστική διαμάχη με την Nord/LB

    Νικόλας Γεωργίου: Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Lomar Shipping

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ