• Business

    Γιώργος Λογοθέτης: Νέα αγωγή σε βάρος του εφοπλιστή και εταιρειών του από επενδυτές – Τι ισχυρίζονται και πόσα διεκδικούν

    • Δημήτρης Κατακουζηνός

    Γιώργος Λογοθέτης. Επικεφαλής Libra Group


    Ένας ακόμη επενδυτής που τοποθέτησε κεφάλαια σε πλοία της Lomar Shipping, εταιρείας του ομίλου Libra, συμφερόντων του Γιώργου Λογοθέτη, προχώρησε σε αγωγή σε βάρος του εφοπλιστή και εταιρειών του.

    Μετά την δικαστική διαμάχη του Γιώργου Λογοθέτη με τον πρώην φίλο του, επιχειρηματία Βίκτωρ Πιζάντε, ο οποίος τον κατηγορεί για εμπορική απάτη, αγωγή για αποζημίωση σε βάρος του πλοιοκτήτη κατέθεσε ο επενδυτής Ramon Uriarte Inchausti και η εταιρεία του Urincha, καθώς και η νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία Carl Olsense Tankrederij.

    Η αγωγή αφορά τρεις συμφωνίες ETFAs (equity tracker fee agreements) που εξέδωσε η Libra για τους επενδυτές, όπως αναφέρει το tradewinds. Πρόκειται για ειδικές συμφωνίες που δίνουν στον επενδυτή μερίδιο από την απόδοση του πλοίου και την αξία του.

    Οι δύο πρώτες συμφωνίες ETFAs εκδόθηκαν το 2016 για να δώσουν στους ενάγοντες μερίδιο στην απόδοση του χωρητικότητας 1,762-dwt handysize boxship Madrid Trader (κατασκευής 2019), το οποίο διαχειρίζεται η Lomar Shipping.

    Ένα τρίτο ETFA εκδόθηκε για να χρηματοδοτήσει ένα άλλο νεότευκτο, για το οποίο υπήρχε option αλλά ασκήθηκε αργότερα.

    Και οι τρεις συμφωνίες καταγγέλθηκαν από τους ενάγοντες τον Απρίλιο.

    Οι επενδυτές βοήθησαν στην χρηματοδότηση της κατασκευής των πλοίων στο ναυπηγείο Cosco Guangdong Shipyard στην Κίνα. Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται, η Libra παραβίασε τις συμφωνίες.

    Στην αγωγή τους υποστηρίζουν ότι: «Οι κατηγορούμενοι διαχειρίστηκαν τα περιουσιακά στοιχεία εντός του Ομίλου Libra, παρ’ όλο που υπόκεινται σε συμβατικές υποχρεώσεις και περιορισμούς, ως προσωπικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία εκμεταλλεύτηκαν κατά βούληση προς όφελος δικό τους και Ομίλου Libra, ανεξαρτήτων των συμβατικών υποχρεώσεων και περιορισμών»

    Υποστηρίζουν ότι έλαβαν “ψευδείς και/ή παραπλανητικές και/ή ελλιπείς πληροφορίες” σχετικά με την επένδυση στα πλοία από τη Λογοθέτη και την Libra κατά τα τρία πρώτα χρόνια των συμφωνιών που είχαν μέσω των ETFA.

    Εκπρόσωπος της Libra δήλωσε: «Γνωρίζουμε την αγωγή που έχει κατατεθεί. Αφού προέκυψε διαφωνία ανάμεσα σε εμάς και τους ενάγοντες, κάναμε πολλές προσπάθειες για να επιλύσουμε το θέμα, αλλά οι ενάγοντες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και απλώς κατέφυγαν στη δικαιοσύνη, σε μια εμφανή προσπάθεια να μας πιέσουν να πληρώσουμε περισσότερα από όσα δικαιούνται»

    “Ως εκ τούτου, θα υπερασπιστούμε με σθένος την θέση μας στην υπόθεση και θα ζητήσουμε τις απαιτούμενες αποζημιώσεις”.

    Οι ενάγοντες, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι δικαιούνται τα ποσά του θα έπρεπε να είχαν λάβει, εάν είχαν εκτελεστεί σωστά τα συμφωνητικά και όσα είχαν υποσχεθεί οι εναγόμενοι.

    Συγκεκριμένα, η Urincha ισχυρίζεται ότι της οφείλουν περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια και η Carl Olsense Tankrederij ζητά 600.000 δολάρια, με βάση τα αντίστοιχα οικονομικά τους συμφέροντα που απορρέουν από την υπογραφή των ETFA με τη Libra.

    Επιπλέον, ο Inchausti και η εταιρεία του Urincha ζητούν συνολικές αποζημιώσεις 700.100 δολαρίων, που ισοδυναμούν με την επιστροφή της συνολικής αρχικής επένδυσής τους στην κατασκευή του νεότευκτου πλοίου που προέβλεπε η option που άσκησε η Lomar, καθώς και των τόκων.

    Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη δικαστική διαμάχη του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη με τον επιχειρηματία Βίκτωρ Πιζάντε, ο οποίος επίσης επένδυσε σε αγορές πλοίων της  Lomar Shipmanagement, κεφάλαια της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ και όπως υποστηρίζει, παραπλανήθηκε.

    Ο Πιζάντε και οι εταιρείες του, BCA Shipping Investment και Swindon Holdings & Finance, υπέβαλαν καταγγελία σε βάρος του Λογοθέτη και των επιχειρήσεων του για εμπορική απάτη.

    Γ. Λογοθέτης-Β. Πιζάντε: Πόλεμος δίχως τέλος

    Γιώργος Λογοθέτης (Libra Group): Τον κλέβουν ή τους κλέβει; Ο εφοπλιστής, οι νέες αγωγές και η περίεργη εμπλοκή του Αλέξη Τσίπρα

    Γιώργος Λογοθέτης: To Game of Thrones της Libra στη δικαστική διαμάχη με την Nord/LB

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ