• Ναυτιλία

    Γιώργος Λογοθέτης: To Game of Thrones της Libra στη δικαστική διαμάχη με την Nord/LB

    • Newsroom

    Γιώργος Λογοθέτης. Επικεφαλής Libra Group


    Σε νομική διαμάχη με τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό Nord / LB έχει εμπλακεί ο όμιλος Libra Group της οικογένειας Λογοθέτη, με αφορμή δάνεια ύψους 84 εκατ. δολαρίων, που είχε λάβει η ναυτιλιακή.

    Ο όμιλος, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ισχυρίστηκε ότι η τράπεζα υπαναχώρησε σε προηγούμενη συμφωνία τους για την παροχή discount 22 εκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια αρχικής αξίας 84 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με επτά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

    Η διαφωνία αποτελεί πλήγμα στην σχέση 16 ετών μεταξύ των δύο πλευρών, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν υλοποιήσει συνεργασίες ύψους σχεδόν 2 δισ. δολαρίων.

    Ο όμιλος Libra ισχυρίστηκε ότι πέρυσι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε διακανονισμό μείωσης των δανείων στα 62,5 εκατ. δολάρια, τα οποία αφορούν σε επτά πλοία χωρητικότητας μεταξύ 2,192 teu και 4,992 teu, που διαχειρίζεται η ναυτιλιακή εταιρεία του ομίλου, Lomar Shipping.

    Ωστόσο,  η εταιρεία του κ. Λογοθέτη, ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι η τράπεζα άλλαξε ξαφνικά τη συμφωνία και αντ ‘αυτού προσπάθησε να  την “επαναδιαπραγματευτεί”, όταν η αγορά παρουσίασε βελτίωση, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2019.

    Η Nord / LB φέρεται να επανέφερε το αίτημά της για τα 84 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2019, αφού είχε ήδη αποπληρωθεί σημαντικό μέρος της απαίτησης. Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει αυτήν την ιστορία και δεν έχει ακόμη απαντήσει στο δικαστήριο για την αγωγή, όπως αναφέρει το tradewinds.

    Ωστόσο, εκπρόσωπος της Libra Group επιβεβαίωσε ότι κατατέθηκε καταγγελία στα δικαστήρια των ΗΠΑ στις 14 Οκτωβρίου, ως αποτέλεσμα της «συμπεριφοράς της τράπεζας σε σχέση με δάνεια που σχετίζονται με τη ναυτιλιακή μας επιχείρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Θεωρούμε τη συμπεριφορά της τράπεζας ως κατάφωρη παραβίαση των ευρέως αποδεκτών τραπεζικών κανόνων και μια μεγάλη προδοσία εμπιστοσύνης που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια πολλών ετών εποικοδομητικής συνεργασίας – και θα επιμείνουμε με σθένος σε αυτήν την υπόθεση», τόνισε.

    «Δεν θέλαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια, ωστόσο αναγκαστήκαμε λόγω της αδιαλλαξίας της τράπεζας”, εξήγησε.

    Η συγκεκριμένη διαμάχη έρχεται σε μία δύσκολη εποχή για τη ναυτιλιακή εταιρεία του ομίλου Libra, καθώς ο CEO της, Achim ­Boehme, ο οποίος συνεργάζονταν με τον πρόεδρο του ομίλου Libra, Γιώργο Λογοθέτη, στο συγκεκριμένο θέμα, έχασε φέτος τον Ιούλιο τη ζωή του μετά από ολιγόμηνη ασθένεια.

    Έτσι, καθώς δεν κατέστη δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές των δύο πλευρών, η εταιρεία πλοίων της Libra Group, Libra Transportation, και η εταιρεία χαρτοφυλακίου της, Arabella Group, αναγκάστηκαν να κινηθούν δικαστικά εναντίον της Nord / LB την περασμένη εβδομάδα, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

    Σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου που επικαλείται το tradewinds, τα στελέχη της Nord / LB φέρεται να επιχείρησαν να ασκήσουν πίεση στον Όμιλο Libra για να διευθετήσουν τους όρους τους, απειλώντας να κινηθούν προσωπικά κατά του κ. Λογοθέτη.

    Μάλιστα, σε μια συνάντηση στις 20 Ιουλίου 2019, ο κύριος διαπραγματευτής της τράπεζας, Andreas Appel, φέρεται να ρώτησε τον Λογοθέτη: «Έχεις δει το Game of Thrones, Γιώργο;»

    «Όχι, Αντρέα, δεν το έχω. Γιατί;”

    «Γιατί έρχεται ο χειμώνας για εσένα!» Ο Appel λέγεται ότι χρησιμοποίησε τη φράση «ο χειμώνας έρχεται» ως αναφορά στην καταστροφή που έγινε στο τηλεοπτικό δράμα του καναλιού HBO.

    Οι δικηγόροι της Libra Group ισχυρίστηκαν σε νομικά έγγραφα ότι ο Λογοθέτης δέχθηκε πίεση για να εγγυηθεί προσωπικά τη διευθέτηση των 62,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Αν δεν το έκανε μπορεί η Nord / LB να απέρριπτε τη συμφωνία του διακανονισμού του δανείου και να προχωρούσε στην κατάσχεση των πλοίων. Μία τέτοια εξέλιξη θα σταματούσε τη χρηματοδότηση και θα απειλούσε τις επιχειρήσεις και τη φήμη του ομίλου.

    Οι ρίζες της διαμάχης βρίσκονται σε μία συμφωνία για τη χρηματοδότηση οκτώ πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ του 2013 και του 2015. Τα δάνεια εκτιμήθηκαν τότε πάνω από τα 100 εκατ. δολάρια, αλλά το φθινόπωρο του 2018, εκτιμήθηκε ότι δεν θα ξεπερνούσαν τα 50 εκατομμύρια με 60 εκατομμύρια δολάρια.

    Στο μεταξύ, η Nord / LB υπέστη μεγάλες απώλειες στο χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων της, γεγονός που οδήγησε η γερμανική κυβέρνηση στη διάσωση της, το 2018.

    Τον Απρίλιο του 2019, η τράπεζα δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από τη ναυτιλία. Τρεις μήνες αργότερα, έστειλε την ειδοποίηση στη Libra Group σχετικά με τη σύμβαση δανείου, απαιτώντας την πληρωμή του υπολοίπου των 84 εκατομμυρίων δολαρίων εντός τριών εβδομάδων.

    Μετά από εβδομάδες έντονων, μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, το Αύγουστο 2019 οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την αναχρηματοδότηση του χρέους με discount 25%, όπως ισχυρίστηκαν οι δικηγόροι του Libra Group στα έγγραφα του δικαστηρίου.

    Ο Όμιλος Libra συγκέντρωσε 16 εκατομμύρια δολάρια για την αναχρηματοδότηση των χωρητικότητας 5,042 teu, πλοίων Sydney Trader και Shanghai Trader (κατασκευής 2005), με τη Marathon Asset Management.

    Ωστόσο, ισχυρίζεται ότι η Nord / LB αρνήθηκε τη συμφωνία χωρίς προειδοποίηση στις 26 Σεπτεμβρίου και απαίτησε «το πλήρες, χωρίς discount υπόλοιπο», περίπου 84 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ