• Business

    Mayday Mayday. H UBS υποβαθμίζει τις μετοχές 6 εταιριών τάνκερ. Έκπληξη η υποβάθμιση της ΤΕΝ (Νίκος Τσάκος)


    Στην υποβάθμιση των μετοχών αρκετών ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τάνκερ από «buy» σε «neutral» προχώρησε η UBS, «ψαλιδίζοντας» τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές στον τομέα των τάνκερ κατά το υπόλοιπο του 2016 και το 2017. Η κίνηση της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας επηρεάζει τις μετοχές των  Gener8 Maritime , Euronav (Συμφερόντων Γιώργου Λιβανού), Scorpio Tankers, DHT Holdings, Tsakos Energy Navigation (συμφερόντων Νίκου Τσάκου) και Teekay Tankers.

    ubs-tanker-stocks

    Spiro Dounis. UBS Νέας Υόρκης
    Spiro Dounis. UBS Νέας Υόρκης

    Ο αναλυτής της UBS στον κλάδο των μετοχών ναυτιλιακών εταιρειών Spiro Dounis αναφέρει σε σημείωμά του προς τους πελάτες της τράπεζας ότι μολονότι οι τιμές των πλοίων δύσκολα θα υποχωρήσουν περαιτέρω, υπάρχουν «καταλύτες» που θα τις οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα.

    Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι τιμές των μετοχών στον τομέα των τάνκερ έχουν ήδη προσαρμοστεί με βάση τους κινδύνους από την πλευρά της προσφοράς τάνκερ, αλλά όχι και τους κινδύνους από την πλευρά της ζήτησης, όπως είναι η πιθανότητα μειωμένης ζήτησης στην Ασία και μία ενδεχόμενη επιβράδυνση της στρατηγικής ενίσχυσης των αποθεμάτων πετρελαίου.

    «Δεν πιστεύουμε ότι αυτά τα πιθανώς καταστροφικά για τη ζήτηση γεγονότα έχουν συνυπολογιστεί στις τιμές των μετοχών των τάνκερ», επισημαίνει ο αναλυτής της UBS.

    Η κίνηση αυτή της UBS έρχεται την ώρα που οι τιμές των τάνκερ έχουν πάρει για τα καλά την κατιούσα, και χαρακτηριστικό είναι ότι την Δευτέρα οι τιμές των τάνκερ τύπου VLCC στην αγορά spot, υποχώρησαν σε χαμηλό 21 μηνών, καταγράφοντας μεγάλη πτώση που άγγιξε το 9%.

    H πτώση των τιμών επηρεάζει και τα τάνκερ τύπου suezmax και aframax, που το τελευταίο διάστημα έχουν καταγράψει μεγάλες απώλειες, και βρίσκονται στα χαμηλότερά τους επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2014. Ειδικά όσον αφορά στα suezmax, η εκτίμηση είναι πλέον κάτω από τα 11.300 δολάρια ημερησίως, τιμή μειωμένη κατά 23% μέσα σε μία εβδομάδα και χαμηλότερη κατά 67,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2015.

    Και όλα αυτά την ώρα που η σημαντική αγορά της Δυτικής Αφρικής παραμένει προβληματική λόγω των επιθέσεων από αντάρτες, με την ExxonMobil να ανακοινώνει πως το τερματικό της στην Qua Iboe θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για ένα μήνα.

    Τι έγραφε το mononews.gr λίγες ημέρες νωρίτερα (14/07/2016) για την Tsakos Energy 

    Ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος ηγείται μιας εκ των πλέον εύρωστων ναυτιλιακών εταιριών του πλανήτη της Tsakos Energy Navigation Limited (ΤΕΝ). Η εταιρία του λοιπόν αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ύψους 50 σεντς του δολαρίου για κάθε προνομιούχα μετοχή σειράς Β και περίπου 55,47 σεντς του δολαρίου για κάθε προνομιούχα μετοχή σειράς C, για την περίοδο από τις 30 Απριλίου έως τις 29 Ιουλίου. Το μέρισμα για τις μετοχές σειράς Β θα καταβληθεί την 1η Αυγούστου σε όλους όσους θα κατέχουν μετοχές της σειράς αυτής στις 29 Ιουλίου, ενώ αντίστοιχα το μέρισμα για τις μετοχές σειράς C θα καταβληθεί την 1η Αυγούστου σε όλους τους κατόχους των μετοχών αυτών στις 27 Ιουλίου.

    Πρόκειται για το 13ο μέρισμα για τις μετοχές της σειράς Β και το 11ο για τις μετοχές της σειράς C από τότε που προσφέρθηκαν για πρώτη φορά προς διαπραγμάτευση στον δείκτη NYSE (σήμερα υπάρχουν 2 εκατομμύρια μετοχές της κάθε σειράς, σύμφωνα με την εταιρεία).

    Υπενθυμίζεται ότι η TEN (Νίκος Τσάκος) ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο μειωμένα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2016, αλλά και πάλι ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Η ελληνική ναυτιλιακή παρουσίασε καθαρά κέρδη της τάξεως των 21,5 εκατ. δολαρίων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2016, έναντι κερδών 35,2 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Παρόλα αυτά, οι τιμές ναύλωσης των δεξαμενόπλοιων παρέμειναν σταθερές και η εταιρεία κατόρθωσε να διατηρήσει τα ναύλα στα 27.378 δολάρια, έναντι του λειτουργικού κόστους ανά πλοίο στα 7.890 δολάρια.

    Σημειώνεται ότι η TEN είναι μία από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, με στόλο 65 πλοίων (47 πλοία μεταφοράς αργού, 13 μεταφοράς προϊόντων, 3 δεξαμενόπλοια για πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και δύο τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου). Με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου, περίπου το 60% των διαθέσιμων ημερών του στόλου για το 2016 είναι σε εξασφαλισμένα συμβόλαια με μέση διάρκεια τα δυόμισι χρόνια και ελάχιστα ακαθάριστα έσοδα περίπου 1,5 δις δολαρίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

    http://www.mononews.gr/nikos-tsakos-h-ten-tha-mirasi-ipsilo-merisma/61180

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    http://www.mononews.gr/mono-apo-ena-plio-o-nikos-tsakos-tha-vgali-100-ek-dolaria/55561

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ 

    http://www.mononews.gr/angelikousis-melissanidis-tsakos-protagonistes-stis-parangelies-neon-plion/55669

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/krisi-sta-tanker-se-chamilo-21-minon-times/63804



    ΣΧΟΛΙΑ