• Business

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Σε χαμηλά 12ετίας η μετοχή – Τι σκέφτονται οι Γκλέιζερς για την πώληση

    • Μαρία Βε

    H οικογένεια Γκλέιζερ, ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γουνάιτεντ


    Τα πάνω κάτω στις αγορές και όχι μόνο, φαίνεται ότι προκάλεσε η οικογένεια Γκλέιζερ, αφού, σύμφωνα με δημοσιεύματα, διακόπτει την προσπάθεια πώλησης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς δεν κατάφερε να λάβει προσφορές που ανταποκρίνονταν στο τίμημα που ζητούσε.

    Οι μετοχές του συλλόγου, υπέστησαν την πιο απότομη πτώση τιμών τους μέσα σε μία ημέρα, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του – από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2012 – χάνοντας χρηματιστηριακή αξία περίπου 700 εκατ. δολαρίων.

    Σημειώνεται ότι οι μετοχές του συλλόγου της Premier League υποχώρησαν κατά 18,2% την Τρίτη στα 19,35 δολάρια.

    Πλέον η χρηματιστηριακή αξία της Manchester United ανέρχεται σε σχεδόν 3,2 δισ. δολάρια.

    Το χρονικό

    Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η αμερικανική οικογένεια Γκλέιζερ, με επικεφαλής τους αδελφούς Τζόελ και Άβραμ, είχε ζητήσει προσφορές για τον σύλλογο.

    Ο τραπεζίτης του Κατάρ σεΐχης Τζάσιμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι και ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος χημικών Sir Jim Ratcliffe είχαν υποβάλει προσφορές που τον αποτιμούσαν σε πολλά δισεκατομμύρια λίρες, με την προσφορά του πρώτου, σύμφωνα με πληροφορίες, να αγγίζει τα 6 δισ. λίρες.

    Η προσφορά για τη Γιουνάιτεντ πέρασε από πέντε διαπραγματεύσεις, ενώ η τελική προσφορά από τον Σεΐχη Τζασίμ θεωρείται η μεγαλύτερη στο τραπέζι και αφορά τον πλήρη έλεγχο του συλλόγου.

    Θα απαιτούσε μάλιστα οι Γκλέιζερς να αποχωρήσουν από τη Γιουνάιτεντ.

    Ωστόσο, η κύρια ανταγωνιστική προσφορά για τη Γιουνάιτεντ προέρχεται από τον Ράτκλιφ.

    Η προσφορά του προτείνει την αγορά μιας πλειοψηφικής μετοχής, που θα επιτρέψει στη συνέχεια στα μέλη της οικογένειας Γκλέιζερ να παραμείνουν στο Old Trafford.

    Παρόλα αυτά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Γκλέιζερς αναμένουν μία πολύ υψηλή προσφορά, πιθανώς έως και 10 δισ. λίρες.

    Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γκλέιζερς θα περιμένουν μέχρι το 2025, προκειμένου να πουλήσουν την ομάδα, όταν τα αυξημένα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και άλλες ενέργειες, θα καταστήσουν τον σύλλογο πιο ελκυστικό στα μάτια των υποψήφιων επενδυτών.

    Για την ιστορία

    Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Γκλέιζερς αγόρασαν τη Γιουνάιτεντ το 2005 για 790 εκατομμύρια λίρες, ωστόσο, διέθεσαν το 10% του συλλόγου στο χρηματιστήριο το 2012.

    Το γεγονός συνέπεσε με την τελευταία σεζόν με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ως προπονητή και τον τελευταίο τίτλο της Man United στην Premier League.

    Από τότε, από τον σύλλογο έχει περάσει μια σειρά προπονητών, κανένας από τους οποίους δεν κατάφερε να επιστρέψει την ομάδα στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου, όπου βρισκόταν κάποτε.

    Παράλληλα, η επιδείνωση της απόδοσης του συλλόγου εντός γηπέδου και η κυριαρχία της αντίπαλης Μάντσεστερ Σίτι μετά την εξαγορά από τον βασιλικό σεΐχη του Άμπου Ντάμπι, Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, οδήγησε σε έντονη κριτική των Γκλέιζερς από τους οπαδούς και σε επανειλημμένες διαμαρτυρίες εντός, αλλά και εκτός γηπέδου.

    United vs Τσέλσι

    H αποτίμηση της Man United στα 10 δισ. λίρες, θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 4,25 δισ. λίρες που πέτυχε η Τσέλσι, ένα ποσό-ρεκόρ για αθλητικό σύλλογο, παρόλο που επιτεύχθηκε μετά από αναγκαστική πώληση, καθότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της, Ρομάν Αμπράμοβιτς, δέχτηκε κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις της βρετανικής κυβέρνησης, επιβλήθηκαν με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ο Αμπράμοβιτς ήταν ένας από τους επτά Ρώσους επιχειρηματίες που βρίσκονταν στο στόχαστρο.

    Δύσκολο ξεκίνημα

    Σημειώνεται ότι η Man United είχε ένα δύσκολο ξεκίνημα στη σεζόν της Premier League, ενώ είναι 11η μετά από τέσσερις αγώνες κατά τη δεύτερη σεζόν του Ολλανδού προπονητή Έρικ τεν Χαγκ.

    Υπενθυμίζεται ότι κέρδισε τη Γουλβερχάμπτον και τη Νότιγχαμ Φόρεστ αλλά έχασε από Τότεναμ και Άρσεναλ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Βουτιά για τη μετοχή – Στον «αέρα» η εξαγορά

    Λάμψα: Αναβάλλεται εκ νέου η γενική συνέλευση – Ζητά τη ρύθμιση της αγοράς καζίνο

    Attica Group: Νέα ανακοίνωση για τη δολοφονία στο Blue Horizon – «Οι σκηνές ήταν αδιανόητες, δεν συνάδουν με τις αξίες του Ομίλου»



    ΣΧΟΛΙΑ