• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Jim Ratcliffe: Ο πλουσιότερος άνθρωπος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πλέον κάτοικος του Μονακό

    • Bloomberg

    Jim Ratcliffe


    Είναι επίσημο: ο  Jim Ratcliffe ο πλουσιότερος άνθρωπος του Ηνωμένου Βασιλείου, έγινε κάτοικος του Μονακό.

    Ο 67χρονος ζει πλέον στο πριγκιπάτο της Γαλλικής Ριβιέρας, όπου οι κάτοικοι συνήθως δεν πληρώνουν φόρους εισοδήματος ή κεφαλαιουχικής υπεραξίας.

    Η αξία της περιουσίας του Ratcliffe ανέρχεται στα 22, 5 δισ. δολάρια, μέσω του μεγάλου ποσοστού που κατέχει στην λονδρέζικη εταιρεία κατασκευής χημικών Ineos, την οποία ίδρυσε τη δεκαετία του 1990. Σενάρια για την μετεγκατάσταση του κυκλοφόρησαν από το 2018 και πέρυσι οι Sunday Times ανέφεραν ότι ο φορολογικός σχεδιασμός του Ratcliffe και άλλων ανώτερων στελεχών της Ineos προκάλεσε εντάσεις με τον ελεγκτή της εταιρείας, PwC. Η λογιστική εταιρεία παραιτήθηκε αργότερα από τη θέση του ελεγκτή της Ineos.

    Jim Ratcliffe

    Το Μονακό εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως επιλογή για τον Ratcliffe όταν αυτός και άλλα στελέχη της Ineos σκέφτηκαν να μεταφέρουν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας πριν από μια δεκαετία, μετά από τη φορολογική διαφωνία που είχαν με τη βρετανική κυβέρνηση. Εκείνη την εποχή, εξετάζοντας την προοπτική της μεταφοράς των υπαλλήλων της Ineos και των οικογενειών τους στο κρατίδιο οι επικεφαλής της εταιρείας αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην ευρύτερη δικαιοδοσία της Ελβετίας.

    Η αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο για την Ελβετία «ήταν στιγμή για την οποία μετάνιωσαν – και οι τρεις επικεφαλής της Ineos αυτοπροσδιορίστηκαν ως βαθιά “φιλο-Βρετανοί”, σύμφωνα με μια βιογραφία της εταιρείας του 2018, στην οποία ένας εκ των συγγραφέων ήταν ο Ratcliffe. “Η αναζήτηση ενός κατάλληλου προορισμού μετεγκατάστασης ήταν ένα μείγμα συγκινήσεων και φορολογικού ρεαλισμού”.

    Άλλοι πλούσιοι που υποστήριξαν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επίσης μεταφέρει την περιουσία τους από τότε που το έθνος ψήφισε να αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό μπλοκ το 2016.

    Ο James Dyson μετεγκαταστάθηκε στη Σιγκαπούρη και ο Anthony Bamford, πρόεδρος του κατασκευαστή εκσκαφέων JC Bamford Excavators Ltd. μετέφερε τις μετοχές των εταιρειών που περιλαμβάνονται στην εταιρεία του Caribbean Holdings, στην Ελβετία φέτος, αλλάζοντας τη στρατηγική που είχε εφάρμοζε η οικογένεια του για την περιουσία της εδώ και δεκαετίες.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ