• Business

    Οι δισεκατομμυριούχοι που κινούν τα νήματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

    Francois-Henri Pinault, Jim Ratcliffe, Silvio Berlusconi (επάνω), Dan Friedkin, Shahid Khan, Joe Lewis (μέση), Bill Foley, Rocco Benito Commisso, Aiyawatt Srivaddhanaprabha (κάτω)

    Francois-Henri Pinault, Jim Ratcliffe, Silvio Berlusconi (επάνω), Dan Friedkin, Shahid Khan, Joe Lewis (μέση), Bill Foley, Rocco Benito Commisso, Aiyawatt Srivaddhanaprabha (κάτω)


    Οι μεγάλες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν εξελιχθεί σε μήλον της έριδος για διεθνή funds, αλλά και δισεκατομμυριούχους που σπεύδουν να επενδύσουν σε αυτές τεράστια κεφάλαια.

    Το ιδιοκτησιακό τοπίο έχει αλλάξει άρδην σε έναν κλάδο που επί σειρά ετών στηρίζονταν σε οικογενειακές επιχειρήσεις.

    Το 2005, δεν υπήρχαν ξένοι επενδυτές στα ιταλικά, γερμανικά και ισπανικά πρωταθλήματα, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg News.

    Σήμερα, αρκετοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι ανήκουν σε διεθνή funds και σε ντόπιους ή αλλοδαπούς επιχειρηματίες.

    Εταιρείες επενδύσεων και δισεκατομμυριούχοι από τις ΗΠΑ αποτελούν πλέον τους μεγαλύτερους αγοραστές των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων, κατέχοντας σχεδόν το ένα πέμπτο εξ αυτών, σε σύγκριση με μόλις δύο από τις 98 το 2005, αναφέρει το bloomberg.

    Ποιοι είναι όμως οι δισεκατομμυριούχοι που κατέχουν τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης;

    Οικογένεια Pinault

    Ο Francois Pinault ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ιδρυτής του οίκου πολυτελών ειδών Kering και της επενδυτικής εταιρείας συμμετοχών Artémis, αγόρασε την γαλλική ομάδα Ρεν το 1998.

    Η περιουσία του σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index ανέρχεται σε 39,6 δισ. δολάρια.

    Η Kering με έδρα το Παρίσι είχε έσοδα 20,4 δισ. ευρώ το 2022, από τα ισχυρά brands που έχει στο χαρτοφυλάκιο της, όπως η Gucci και η Yves St. Laurent.

    Παράλληλα έχει στην κατοχή του τον οίκο δημοπρασιών Christie’s και προσωπική συλλογή με πάνω από 2.000 έργα τέχνης.

    Επικεφαλής της Ρεν έχει αναλάβει ο γιος του μεγιστάνας, Francois-Henri Pinault, ο οποίος είναι πλέον και CEO του οικογενειακού ομίλου.

    Jim Ratcliffe

    Ο Sir James Arthur Ratcliffe είναι Βρετανός δισεκατομμυριούχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου χημικών INEOS, τον οποίο ίδρυσε το 1998.

    H ΙΝEOS με έδρα το Λονδίνο έχει περισσότερους από 26.000 υπαλλήλους, δραστηριοποιείται σε 29 χώρες και έχει έσοδα περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράγει σχεδόν 60 εκατομμύρια τόνους χημικών ουσιών κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων πολυμερών και ρητινών.

    O επιχειρηματίας έχει ισχυρή παρουσία στους αθλητικούς συλλόγους, καθώς κατέχει ομάδες ποδηλασίας, ιστιοπλοΐας και μηχανοκίνητου αθλητισμού.

    Επίσης είναι ιδιοκτήτης του ελβετικού ποδοσφαιρικού συλλόγου της Λωζάνης και της γαλλικής ομάδας της Νίκαιας (Nice).

    Έχει επίσης υποβάλλει προσφορά για την εξαγορά της Μάντσεστερ Γουνάιτεντ.

    H περιουσία του αποτιμάται στα 16,1 δισ. δολάρια.

    Stanley Kroenke

    Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, επιχειρηματίας της αγοράς ακινήτων και ιδιοκτήτης πολλών επαγγελματικών ομάδων, όπως η Los Angeles Rams NFL και η Denver Nuggets στο NBA.

    Από το 2018 η εταιρεία του Kroenke Sports & Entertainment έχει τον πλήρη έλεγχο της βρετανικής ομάδας ποδοσφαίρου Άρσεναλ.

    Είναι ευρέως γνωστός ως “Silent Stan” επειδή σχεδόν ποτέ δεν δίνει συνεντεύξεις στον Τύπο, ενώ σπάνια παρεμβαίνει στις καθημερινές λειτουργίες των ομάδων του.

    Στα περιουσιακά του στοιχεία περιλαμβάνονται εμπορικά ακίνητα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

    Η περιουσία του, σύμφωνα με τον Βloomberg Billionaire Index ανέρχεται σε 15 δισ. δολάρια.

    Είναι παντρεμένος με την κληρονόμο του Walmart, Ann Walton Kroenke, επίσης δισεκατομμυριούχο.

    Silvio Berlusconi

    O Βerlusconi θεωρείται ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ιταλία μέσω των επιχειρήσεων του στα μέσα ενημέρωσης. Είναι κύριος μέτοχος και ιδρυτής της τταλικής εταιρείας ΜΜΕ Mediaset.

    Παράλληλα η οικογένεια του ελέγχει την εταιρεία συμμετοχών Finziaria d’Invesmento Fininvest S.p.A., γνωστή και ως Fininvest S.p.A., την οποία διαχειρίζεται η μεγαλύτερη κόρη του, Marina Berlusconi.

    Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας, τις περιόδους 1994–1995, 2001–2006 και 2008–2011.

    Όσον αφορά την εμπλοκή του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, αγόρασε τη ιταλική ομάδα Μίλαν τη δεκαετία του 1980. Την πούλησε το 2017 και απέκτησε την Μόντσα ένα χρόνο αργότερα.

    H περιουσία του εκτιμάται στα 7,5 δισ. δολάρια.

    Rocco Benito Commisso

    Ο Rocco Benito Commisso είναι Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ιταλικής καταγωγής. Ξεκίνησε την καριέρα του ως τραπεζίτης στην Royal Bank of Canada και στην Chase Manhattan Bank.

    Στη συνέχεια έγινε ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mediacom, της πέμπτης μεγαλύτερης εταιρείας καλωδιακής τηλεόρασης στις ΗΠΑ.

    Η εταιρεία του είχε έσοδα 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

    Το 2019 ο επιχειρηματίας εξαγόρασε την ιταλική ποδοσφαιρική ομάδα Φιορεντίνα, έναντι 175 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

    Η περιουσία του ανέρχεται στα 7,3 εκατ. δολάρια.

    Dan Friedkin

    Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, κληρονόμος και σκηνοθέτης.

    Είναι ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Friedkin και της θυγατρικής του Gulf States Toyota, η οποία ιδρύθηκε από τον πατέρα του, Thomas H. Friedkin. Η εταιρεία, με έδρα το Χιούστον, έχει αποκλειστικά δικαιώματα διανομής οχημάτων Toyota στο Τέξας, το Αρκάνσο, τη Λουιζιάνα, τον Μισισιπή και την Οκλαχόμα.

    Ο Friedkin είναι επίσης επενδυτής στην εταιρεία διαχείρισης πολυτελών καταλυμάτων Auberge Resorts, η οποία διαθέτει ακίνητα στο Άσπεν και στο Κάμπο Σαν Λούκας.

    Παράλληλα, έχει στούντιο παραγωγής ταινιών, που συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας του 2017 “All The Money In The World” με θέμα την απαγωγή του εγγονού του μεγιστάνα του πετρελαίου J. Paul Getty.

    Ο ίδιος ο Friedkin σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία, “Lyrebird”, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Telluride τον Αύγουστο του 2019.

    Από το 2020 είναι ιδιοκτήτης και πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Ρόμα.

    Η περιουσία του ανέρχεται στα 7,23 δισ. δολάρια.

    Joe Lewis

    Ο Βρετανός επιχειρηματίας και επενδυτής Joseph C. Lewis είναι ιδιοκτήτης του Tavistock Group, μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου με έδρα τις Μπαχάμες, η οποία κατέχει μερίδια σε περισσότερες από 200 επιχειρήσεις σε 13 χώρες.

    Στις επενδύσεις της περιλαμβάνονται ακίνητα, εστιατόρια και θέρετρα. Κατέχει επίσης μία πλούσια συλλογή έργων τέχνης που περιλαμβάνει έργα των Πικάσο, Ματίς, Φρόυντ και Μπέικον.

    Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος απέκτησε την περιουσία μέσω του trading στην αγορά συναλλάγματος τη δεκαετία του 1990, έχει πλειοψηφικό ποσοστό στην ποδοσφαιρική ομάδα Τότεναμ Χότσπερ.

    Η περιουσία του ανέρχεται σε 6,2 δισ. δολάρια.

    Aiyawatt Srivaddhanaprabha

    Ο Aiyawatt Srivaddhanaprabha είναι Διευθύνων Σύμβουλος του King Power International Group, του μεγαλύτερου ομίλου duty-free στην Ταϊλάνδη και ιδιοκτήτη της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Λέστερ Σίτι από το 2010.

    Ο ίδιος ανέλαβε επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης αλλά και πρόεδρος της ομάδας μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του το 2018.

    Ο Vichai Srivaddhanaprabha, βρήκε ακαριαίο θάνατο στα 61 του χρόνια, έπειτα από τη συντριβή (λόγω μηχανικής βλάβης) του ελικοπτέρου του στο πάρκινγκ του King Power Stadium, λίγο μετά το τέλος αγώνα της ομάδας του με την Γουέστ Χαμ για το πρωτάθλημα.

    Η περιουσία του Aiyawatt, την οποία μοιράζεται με την μητέρα και τα τρία αδέλφια του ανέρχεται στα 2,6 δισ. δολάρια. Την περίοδο της πανδημίας τα έσοδα του ομίλου τους σημείωσαν βουτιά λόγω των lockdowns.

    Επίσης, κατέχουν μεγάλο μερίδιο στο MahaNakhon, έναν από τους μεγαλύτερους ουρανοξύστες της κεντρικής περιοχής Silom/Sathon της Μπανγκόκ, στην Ταϊλάνδη.

    Shahid Khan

    Ο Shahid Khan είναι ένας Πακιστανό-Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και μεγιστάνας του αθλητισμού.

    Γεννήθηκε στη Λαχόρη στο Πακιστάν το 1950 και έγινε τελικά Αμερικανός  πολίτης το 1991, μετά την μετακίνησή του στις ΗΠΑ το 1967.

    Είναι απόφοιτος της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις και είχε κερδίσει το βραβείο Mechanical Science and Engineering Distinguished Alumni Award το 1999.

    Ο Shahid Khan αγόρασε την εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Flex-N-Gate από τον πρώην εργοδότη του το 1980. Η εταιρεία διαθέτει πλέον 69 εργοστάσια παγκοσμίως και πάνω από 26.000 εργαζομένους, ενώ είχε έσοδα 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

    Το 2013 πλήρωσε 300 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει την ποδοσφαιρική ομάδα Φούλαμ με έδρα το Λονδίνο.

    Σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του ανέρχεται σε 11,6 δισ. δολάρια.

    Bill Foley

    Ο Bill Foley είναι Αμερικανός επιχειρηματίας και πρώην δικηγόρος, με ειδίκευση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

    Είναι πρόεδρος της Fidelity National Financial, της Cannae Holdings και της Black Knight Financial Services.

    Τον Δεκέμβριο του 2022 εξαγόρασε την βρετανική ομάδα Μπόρνμουθ έναντι 120 εκατ. στερλίνων. Η περιουσία του σύμφωνα με το Forbes ανέρχεται σε 1,6 δισ. δολάρια.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πώς τα funds κατέληξαν να ελέγχουν πάνω από το 17% των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων

    Χόρχε Μας: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της νέας ομάδας του Λιονέλ Μέσι

    Λιονέλ Μέσι: Επιβεβαίωσε την μετακίνησή τους στο Μαϊάμι – Γιατί αρνήθηκε Μπαρτσελόνα και Σαουδική Αραβία

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ