• Business

    Κωστής Χατζηδάκης: Η συνεργασία για τον East Med είναι και περιβαλλοντική και μπορεί να επεκταθεί


    Έμφαση στην περιβαλλοντική διάσταση του project East Med αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιείται αυτή την ώρα και διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο των ψηφιακών δράσεων AmChamGR Digital Talks & Events  σε συνεργασία με το Atlantic Council , το AmCham Cyprus και το AmCham Israel. Όπως τόνισε η ομάδα των χωρών που συνεργάζονται για τη δημιουργία του East Med πρέπει να εξετάσουν τις νέες δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγει η εποχή ενεργειακής μετάβασης και αφορούν ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση, αποθήκευση ενέργειας.

    Αναφορικά με την αντίδραση της Τουρκίας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει μια αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία χωρίς να είναι προκλητική. Αναφέρθηκε στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με τη συμφωνία για τον East Med όταν είπε ότι οι τρεις χώρες  δεν έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν στη συνεργασία. “Υπογράψαμε τη συμφωνία γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι εναντίον των συμφερόντων καμιάς χώρας αλλά είναι μια συνεργασία ασφάλειας και ειρήνης”. ” Άλλο παράδειγμα είναι η στάση της Τουρκίας που ενίσχυσε χιλιάδες πρόσφυγες να διεισδύσουν στον Έβρο από τα σύνορα, θέμα που η Ελλάδα επίσης το χειρίστηκε με αποφασιστικότητα. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσω της ειρήνης οι δυο χώρες μπορούν αν ευημερήσουν όμως έχουμε την εθνική μας κυριαρχία και αξιοπρέπεια και θα την υπερασπιστούμε”.

    Από την πλευρά του ο κ.  Γιώργος Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρουσημείωσε ότι η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας δεν είναι καινούργια για την Κύπρο. Και θύμισε ότι επανειλημμένα η Τουρκία έχει προκληθεί από την Κύπρο να διαπραγματευτούν ή να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο για να λύσουν τις διαφορές τους χωρίς όμως να έχει ανταποκριθεί.

    Η ψηφιακή εκδήλωση αφορά  την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία με θέμα «East Med and the trilateral partnership (Greece-Israel-Cyprus) and its role in regional energy security and economic cooperation in the age of COVID-19  and beyond».
    Στη συζήτηση συμμετέχουν οι : Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Γιώργος Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Yuval Steinitz, υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ
    Geoffrey Pyatt, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Richard Morningstar, Ambassador, Chairman & Founding Director, Global Energy Center, Atlantic Council Μαθιός Ρήγας, CEO, Energean Oil & Gas Συμεών Κασιανίδης, Πρόεδρος & CEO, Hyperion Systems Engineering Group
    Bini Zomer, Director, Nobel Energy in Israel.

    Ο Yuval Steinitz, υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, σημείωσε ότι είναι βέβαιος ότι το project είναι βιώσιμο παρά τις διακυμάνσεις των τιμών, καθώς απευθύνεται σε μια τεράστια αγορά όπως η ευρωπαϊκή. Σημείωσε ότι έχουν ήδη ξεπεραστεί πολλές δυσκολίες και δεν είναι πια όνειρο, αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Η κυβερνοασφάλεια είναι σημαντικό κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας σημείωσε ενώ τόνισε ότι το φυσικό αέριο θα είναι το κύριο αέριο την επόμενη δεκαετία, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ισραήλ για την επόμενη δεκαετία, θα αποτελεί το 70% του ενεργειακού του μίγματος με το 30% να είναι ηλιακή ενέργεια, μειώνοντας κατά 50% τους ρύπους.



    ΣΧΟΛΙΑ