• Business

    Κόκκινα δάνεια: H κλεψύδρα για τις τράπεζες τελειώνει στο τέλος του έτους


    Προθεσμία ως το τέλος του έτους για να δείξουν απτή πρόοδο στη διαχείριση δανείων μεγάλων επιχειρήσεων έχουν οι τράπεζες.  Yπό την πίεση της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM υποχρεούνται να πιέσουν με τη σειρά τους τους μετόχους των επιχειρήσεων να αποτελέσουν «μέρος της λύσης ή να αποσυρθούν».

    Οι «κυκλωτικές» κινήσεις θα αρχίσουν άμεσα καθώς αναμένεται να συσταθεί ειδικός μηχανισμός στον οποίο θα συμμετάσχουν οι αρμόδιοι Γενικοί Διευθυντές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και θα ασχολούνται με τις περιπτώσεις των επιχειρηματικών δανείων στα οποία συμμετέχουν περισσότερα από ένα πιστωτικά ιδρύματα, κάτι που ισχύει για όλους τους μεγάλους του κλάδου.

    Ο στόχος είναι να αποφευχθούν πλέον περιπτώσεις όπως του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών που τώρα, μετά από πολλά χρόνια γίνονται ριζικές κινήσεις αναδιάρθρωσης σε Νηρέα και Σελόντα που πέρασαν στον έλεγχο των τραπεζών και βρίσκεται σε επεξεργασία η χάραξη της επόμενης ημέρας.

    Εντός της εβδομάδας θα καταταθεί το νομοσχέδιο με το οποίο θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και θα περιλαμβάνει, όπως αναμένεται, τις τροποποποιήσεις στο νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια, απελευθερώνοντας πλήρως την αγορά.

    Κρίσιμο σημείο είναι να θεσπιστεί νομοθετικά η δυνατότητα συνολικής, δηλαδή και από πλευράς οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, διευθέτηση των υποχρεώσεων μιας επιχείρισης.

    Την Τρίτη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παρουσιάσει την μελέτη της Mc Kinsey που έχει αναλάβει να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας.

    Η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Mc Kinsey, η οποία αποτυπώνει στη μελέτη τα εμπόδια νομοθετικού και κανονιστικού περιεχομένου που δεν επιτρέπουν την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος ενώ πηγαίνει ακόμη και σε ένα επόμενο βήμα,αυτό της αξιοποίησης των κεφαλαιαγορών, μέσω joint ventures και SVP δηλαδή «οχημάτων», όπως corporate restructuring firms για την προσέλκυση επενδυτών.

    Για την 40 δις.ευρώ των μεγάλων κόκκινων δανείων «ερίζουν» διαχειριστές και funds και είναι το πεδίο στο οποίο η αγορά εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί έντονος ανταγωνισμός.

    Μετά την ολοκλήρωση του πλαισίου σε νομοθετικό επίπεδο θα αρχίσει η λειτουργία των εξιδικευμένων εταιρειών, οι οποίες σημειωτέον δεν θα χρειάζονται άδεια από την ΤτΕ εάν έχουν έδρα στην Ευρωπαική Ενωση.

    Στα σκαριά βρίσκονται εταιρείες και funds από τραπεζικά στελέχη που βλέπουν ευκαιρίες στη συγκεκριμένη αγορά ενώ μέσω αξιοποίησης της τραπεζικής άδειας της Credicom θα επιδιώξει τη δραστηριοποίησή του ο Ανθιμος Θωμόπουλος.

    Το πιο μεγάλο σχήμα σε επίπεδο διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων είναι αυτό του KKR μέσω του Pillarstone σε συνεργασία με την Eurobank και την Alpha Bank.Τα στελέχη του fund έχουν προσεγγίσει τη Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα για να συμμετάσχουν στην ίδια πλατφόρμα.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/drago-kos-tora-kati-allazi-stin-ellada-ston-tomea-tis-diafthoras/45647

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/giorgos-pitsilis-sinergasia-me-tous-ikonomikous-isangelis/45630



    ΣΧΟΛΙΑ