• Business

    Kadri Simson: Η πράσινη συμφωνία δεν αφορά μόνο το περιβάλλον αποτελεί και στρατηγική ανάπτυξης

    Kadri Simson, Επίτροπος Ενέργειας


    Ο Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson συζήτησε με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με αφορμή την Πράσινη Συμφωνία και την μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας.

    Η κa Simson τόνισε ότι το Green deal δεν αφορά μόνο την κλιματική αλλαγή αλλά αποτελεί και στρατηγική ανάπτυξης. Εξέφρασε την επιθυμία της Κομισιόν να επανέλθουν όλες οι χώρες στην κανονικότητα μετά την πανδημία ενώ αναφέρθηκε στις μακροπρόθεσμες προτεραιότητες που, όπως διευκρίνισε, δεν άλλαξαν από τον Covid την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και την ψηφιακή εποχή, που αποτελούν και προτεραιότητες του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη.

    «Ξεκλειδώσαμε επενδύσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημείωσε η Επίτροπος “αλλά και τις τεχνολογίες του μέλλοντος”. Μίλησε για «κεφάλαια του μέλλοντος» καθώς βοηθάνε όχι μόνο την ανάκαμψη από την πανδημία, αλλά και την επένδυση στο μέλλον που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα όλων των χωρών της Ευρώπης.

    Αναφερόμενη στο target model και τη νέα ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα, η κα Simson είπε ότι είναι απαραίτητη μια αποδοτική αγορά ενέργειας με ενσωμάτωση των ΑΠΕ. “Ο εκσυγχρονισμός της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα πρέπει να είναι προτεραιότητα γιατί είναι η τελευταία χώρα που έχει μείνει πανευρωπαϊκά. Ο νέος σχεδιασμός θα επιτρέψει στην Ελλάδα τη σύζευξη με τις άλλες αγορές. Υπήρξε μια καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, αλλά τώρα είναι ώρα να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις”, τόνισε σχετικά.

    «Δεν ξεκινάμε από το μηδέν», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι τα κράτη – μέλη πρέπει να επιλέξουν τις προτεραιότητές τους έχοντας στο μυαλό τους τους στόχους του 2030. Σχετικά με τον λιγνίτη, η Επίτροπος εξήγησε ότι όλες οι χώρες δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία αφού κάποιες είναι εξαρτημένες εδώ και δεκαετίες ενώ άλλες έχουν κλείσει καιρό αυτό το κεφάλαιο. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι καμία περιοχή δεν θα μείνει πίσω», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας φιλόδοξο το σχέδιο της Ελλάδας.

    Από την πλευρά του, Υφυπουργός κ. Θωμάς μίλησε για πλάνο των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας στον τομέα της Ενέργειας που περιλαμβάνει κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων πολύ γρήγορα. Συγκεκριμένα όλες οι μονάδες θα κλείσουν μέχρι το 2023, εκτός από μία που θα μπει σε λειτουργία το 2022 και θα κλείσει το 2028. Επίσης ανέφερε ότι το target model θα λειτουργεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποιο bonus για το γρήγορο κλείσιμο τέτοιων μονάδων, είπε ο κ. Θωμάς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που τώρα με τα σχετικά κεφάλαια θα μπορεί να στηριχθεί η πληθυσμός στις συγκεκριμένες περιοχές.

    Για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία μίλησε και η κα Simson λέγοντας ότι θα υπάρξουν ειδικά κεφάλαια για την στήριξη των εργαζομένων και των οικογενειών που απειλούνται από την ανεργία.

    Συνολικά τα κεφάλαια για την μετάβαση που χρειάζεται είχαν υπολογιστεί στα 7,5 δις αλλά αναθεωρήθηκαν και σήμερα υπολογίζονται στα 40 δις, μία πρόταση που η Επίτροπος ελπίζει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από αυτά η Ελλάδα θα λάβει 1,7 δις ευρώ τα οποία, όπως εξήγησε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τις περιοχές που θα πληγούν.



    ΣΧΟΛΙΑ