• ESG Today

    Μνημόνιο Συνεργασίας για το υδρογόνο μεταξύ Ευρώπης και Ιαπωνίας

    Ιάπωνα υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Yasutoshi Nishimura, Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson


    Μνημόνιο Συνεργασίας για το υδρογόνο υπέγραψαν ΕΕ και Ιαπωνία, για την τόνωση της καινοτομίας και την ανάπτυξη μιας διεθνούς αγοράς υδρογόνου.  Η συμφωνία υπεγράφη στο Τόκιο από την Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson και τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Yasutoshi Nishimura.

    Η ΕΕ και η Ιαπωνία έχουν έναν καλά ανεπτυγμένο ενεργειακό διάλογο που καλύπτει θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η υπεράκτια αιολική ενέργεια, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ο σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι ενεργειακές τεχνολογίες και η πυρηνική ενέργεια. Και οι δύο πλευρές έχουν θέσει τη μακροπρόθεσμη φιλοδοξία να είναι κλιματικά ουδέτερες έως το 2050, ενώ η στενότερη συνεργασία για τις εκπομπές μεθανίου βρίσκεται επίσης υπό συζήτηση. Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας τον Μάιο του 2021, ιδρύθηκε μια Πράσινη Συμμαχία όπου το υδρογόνο επισημάνθηκε ως βασικός τομέας της μελλοντικής συνεργασίας.

    Ως πρωτοπόροι στην τεχνολογία υδρογόνου, η ΕΕ και η Ιαπωνία θα συνεργαστούν για βιώσιμη και οικονομικά προσιτή παραγωγή, εμπόριο, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή και χρήση ανανεώσιμων πηγών και υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η συνεργασία θα συμβάλει στη δημιουργία μιας παγκόσμιας αγοράς υδρογόνου βασισμένης σε κανόνες, χωρίς στρεβλώσεις στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

    Και τα δύο μέρη έχουν ήδη δεσμευτεί να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και να επιταχύνουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, όπως περιγράφεται στην Πράσινη Συμμαχία ΕΕ-Ιαπωνίας. Το υδρογόνο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά τόσο στην πράσινη μετάβαση όσο και στην ενεργειακή ασφάλεια. Το Μνημόνιο προσδιορίζει ένα σύνολο τομέων στους οποίους οι κυβερνήσεις, οι βιομηχανικοί παράγοντες, τα ερευνητικά ιδρύματα και οι τοπικές αρχές στην ΕΕ και την Ιαπωνία θα ενθαρρυνθούν να συνεργαστούν, όπως:

    • Πολιτικές, κανονισμούς, κίνητρα και επιδοτήσεις, μεταξύ άλλων σε διεθνές επίπεδο για την επίτευξη κοινών προτύπων και πιστοποίησης
    • Βέλτιστες πρακτικές και διδάγματα από έργα έρευνας, ανάπτυξης, εφαρμογών και επίδειξης για ανανεώσιμες πηγές και υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
    • Ανάπτυξη έργων, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο πρωτοβουλιών πολυμερούς συνεργασίας, μεταξύ άλλων με σκοπό την υποστήριξη άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο
    • Εκπαίδευση, αναβάθμιση δεξιοτήτων, αναβάθμιση δεξιοτήτων και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, μεταξύ άλλων μέσω ανταλλαγών

    Η Kadri Simson, Επίτροπος Ενέργειας, δήλωσε: “η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ και της Ιαπωνίας να συνεργαστούν για το υδρογόνο, το οποίο είναι βασικό τόσο για τους κλιματικούς μας στόχους όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας της ΕΕ με την Ιαπωνία, η οποία βασίζεται σε κοινές αξίες και συμφέροντα. Ανυπομονώ να δω τα πρώτα συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας τους επόμενους μήνες και χρόνια”.



    ΣΧΟΛΙΑ