• Ενέργεια

    Kadri Simson: Να είμαστε προετοιμασμένοι για διαταραχές ή και τέλος της προμήθειας αερίου από τη Ρωσία

    • NewsRoom
    Από αριστερά: Kadri Simson, Επίτροπος για την Ενέργεια, European Commission Συντονιστής: Andrea Gandolfo, Head of European Power, Bloomberg NEF

    Από αριστερά: Kadri Simson, Επίτροπος για την Ενέργεια, European Commission Συντονιστής: Andrea Gandolfo, Head of European Power, Bloomberg NEF


    «Να είμαστε προετοιμασμένοι για διαταραχές ή και τέλος της προμήθειας αερίου από τη Ρωσία» προειδοποίησε η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kadri Simson μιλώντας στο 7ο Delphi Economic Forum που πραγματοποιείται στους Δελφούς μεταξύ 6 – 9 Απριλίου υπό την Αιγίδα της Α.Ε της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε συζήτηση με τον Andrea Gandolfo, Head of European Power του BloombergNEF.

    Η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε μάλιστα ότι η απειλή της διακοπής δεν αφορά κυρώσεις αλλά πως «ίσως η Ρωσία αποφασίσει να κόψει το αέριο στην Ευρώπη» συμπληρώνοντας πως «κάποιος που κάνει κάτι τέτοιο δεν είναι αξιόπιστος εταίρος».

    Μιλώντας για την ενεργειακή εξάρτηση και τις διαταραχές στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Kardi Simson τόνισε πως «Είχαμε αναταραχές και το 2009. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από τότε. Πολλά κράτη μέλη είχαν αγωγούς με τη Ρωσία και είχαν μόνο μια σύνδεση και μόνο ένα σημείο εισόδου. Και εξαρτούνταν από το γείτονά τους για να προμηθευτούν αέριο. Έχουμε επενδύσει πολλά στις υποδομές και οι ροές μπορούν να αντιστραφούν στους αγωγούς».

    Παράλληλα «έδειξε» ως μια από τις λύσεις το LNG «προφανώς δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο στη γειτονιά μας έχουμε επενδύσει πολλά σε LNG. Τα επόμενα χρόνια με στήριξη από τα κονδύλια θα έχουμε πολύ περισσότερους σταθμούς. Αυτοί οι τερματικοί σταθμοί πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα. Να μπορούν να αξιοποιηθούν. Έχουμε μια πλατφόρμα διαπραγμάτευσης της Ευρώπης με τους παραγωγούς για να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας σαν αξιόπιστου εταίρου».

    Μιλώντας για τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν σημείωσε πως «Έχουμε κράτη που δεν αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση. Υπάρχουν διαφορετικά συστήματα χρέωσης. Αντιμετωπίζουμε ακρίβεια στην ενέργεια. Οι εθνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν καλύτερα τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Αυτό ίσχυε και πριν την κρίση. Τα κράτη μέλη πρέπει να υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».

    Διαβάστε επίσης:

    Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Κλειδιά» για την απανθρακοποίηση οι ΑΠΕ και το υδρογόνο

    Οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στην αγορά φυσικού αερίου

    Μπενρουμπή: Μέχρι τα τέλη καλοκαιριού η εμπορική λειτουργία της νέας μονάδας φυσικού αερίου της Mytilineos



    ΣΧΟΛΙΑ