• Business

    JPMorgan – Viva Wallet: Για ένα δάνειο 100 εκατ. ο ψυχρός πόλεμος και τα δημοσιεύματα – φωτιά;

    Χάρης Καρώνης, ιδρυτής της Viva


    Ηταν 16 Δεκεμβρίου 2022, δηλαδή πριν από περίπου ένα χρόνο όταν «έσκαγε η βόμβα» της συμφωνίας πώλησης του 48,5% της Viva Wallet στην JP Morgan.

    Η αμερικανική τράπεζα αποκτούσε τις μετοχές όλων των μετόχων μειοψηφίας, δηλαδή των επενδυτικών funds Hedosophia και Deca όπως και του family office της Μαριάννας Λάτση, σε μια συναλλαγή που ξεπέρασε τα 820 εκατ. ευρώ.

    Ο Χάρης Καρώνης και ο Μάκης Αντύπας που ίδρυσαν την ελληνική fintech startup, είχαν κάνει το απίστευτο. Να βάλουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση.

    12 μήνες αργότερα φαίνεται ότι οι σχέσεις των μετόχων πλειοψηφίας με τον Αμερικανό εταίρο βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Κι αν κάποιες επενδυτικές επιλογές ή αποφάσεις του Χάρη Καρώνη για το μοντέλο διοίκησης που θέλει δεν βρίσκουν σύμφωνη την JP Morgan, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι κάτι άλλο συμβαίνει στην Viva Wallet.

    Εχει μετανιώσει όντως η αμερικανική τράπεζα και θέλει να αποεπενδύσει;

    Είναι αγεφύρωτες οι διαφορές με τον ιδρυτή κ. Καρώνη επειδή ο τελευταίος θέλει να ελέγχει χωρίς να ρωτά τον μέτοχο του 48,5%;

    Και τα τελευταία δημοσιεύματα σε ξένα μέσα ενημέρωσης είναι χτυπήματα κάτω από τη μέση του επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας, Jamie Dimon, στην ελληνική διοίκηση ή πρόκειται για πραγματικές καταγγελίες;

    Τεντωμένα ρεύμα

    Η ουσία είναι ότι μετά τα δημοσιεύματα του The Information και της New York Post η κατάσταση στην εταιρεία δεν είναι καθόλου καλή και τα νεύρα… τεντωμένα.

    Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες «δυσαρεστημένων» πρώην εργαζόμενων οι οποίοι μίλησαν ακόμη και για σύνδεση της Viva Wallet με την εταιρεία παραγωγής πορνογραφικών ταινιών, Sirina, του επιχειρηματία Σειρινάκη.

    Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι η διοίκηση της Viva έχει επανειλημμένα αρνηθεί τα αιτήματα ενός υπαλλήλου κανονιστικής συμμόρφωσης να αναστείλει τον λογαριασμό της ελληνικής εταιρείας πορνογραφικών ταινιών Sirina Entertainment, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα του The Information.

    Η Viva διαχειρίζεται διαδικτυακές πληρωμές για τους πελάτες της Sirina, όπως αναφέρει ο ιστότοπός της.

    Ωστόσο, η Viva ισχυρίζεται, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της, ότι δεν παρέχει υπηρεσίες πληρωμών σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με πορνογραφία, την οποία, όπως λέει, χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» προϊόν.

    Το πρόβλημα ωστόσο στις σχέσεις των δύο μετόχων φαίνεται ότι ξεκίνησε για τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου. Δύο από τους τρεις εκπροσώπους της JPMorgan στο διοικητικό συμβούλιο της Viva παραιτήθηκαν τελευταία.

    Συγκεκριμένα, η Jessica Marlborough και ο James Crotty παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο της Viva Wallet στις 24 Οκτωβρίου και 9 Νοεμβρίου αντίστοιχα, έχοντας προηγουμένως επιλεγεί από την JP Morgan

    Η διοίκηση της Viva αγνόησε τα αιτήματα της τράπεζας για τον διορισμό δύο αντικαταστατών και αντ’ αυτού διόρισε στις κενές θέσεις τον CFO της Viva και έναν πρώην επενδυτή, άνθρωπο εμπιστοσύνης του κ. Καρώνη.

    Η Viva πρότεινε επίσης να απομακρυνθεί από το ΔΣ και ο τρίτος εκπρόσωπος της JP Morgan, αν και ο Καρώνης φαίνεται να έκανε πίσω αυτή την πρόταση αργότερα, καθώς δεν ψήφισε υπέρ της έγκρισης της στην συνέλευση των μετόχων, όπως δείχνουν τα πρακτικά.

    Στο μεταξύ, η JPMorgan δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα της Viva για δάνειο 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία.

    Παράλληλα, σε πρόσφατο αρχείο στο ελληνικό μητρώο επιχειρήσεων, η Viva κατηγόρησε την JPMorgan για την καθυστέρηση εκτέλεσης των επιχειρηματικών σχεδίων της startup.

    Για ένα δάνειο;

    Σε νέο δημοσίευμα της ιστοσελίδας FinTech Futures τονίζεται ότι η άρνηση χορήγησης δανείου 100 εκατ. να είναι η αιτία για τις ψυχρές σχέσεις με τον Χάρη Καρώνη και την απόφαση του τελευταίου να αρνηθεί την τοποθέτησης στο διοικητικό συμβούλιο της Viva δύο στελεχών της τράπεζας.

    «Η σύγκρουση μπορεί να συνδέεται με την απόφαση της JP Morgan να μην ικανοποιήσει το αίτημα της Viva Wallet για δάνειο 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η εταιρεία φέρεται επίσης να κατηγορεί την JP Morgan για επιβράδυνση της υλοποίησης των επιχειρηματικών της σχεδίων», τονίζεται στο δημοσίευμα.

    Μιλώντας για την παραίτηση των δύο στελεχών από το δ.σ. της ελληνικής εταιρείας, ένας εκπρόσωπος της JP Morgan είπε στο FinTech Futures ότι το ζευγάρι είχε ασκήσει «ενδελεχή και επαγγελματική εποπτεία» στο διοικητικό συμβούλιο της Viva Wallet.

    Ο εκπρόσωπος τονίζει ότι η τράπεζα έχει «ήδη διορίσει διαδόχους στο διοικητικό συμβούλιο για να διασφαλίσει τη συνέχεια της χρηστής διακυβέρνηση, να εκπληρώσει τις ρυθμιστικές μας υποχρεώσεις και να υποστηρίξει την εταιρεία στους αναπτυξιακούς της στόχους».

    Ένας εκπρόσωπος της Viva Wallet αναφέρει στο FinTech Futures ότι η εταιρεία «συνεχίζει να συνεργάζεται συνεχώς με τους μετόχους της και να έχει έναν εποικοδομητικό διάλογο, για όλα τα εταιρικά θέματα», προσθέτοντας ότι «συνεργάζεται στενά με την JP Morgan και για οποιεσδήποτε αλλαγές σχετικά με τα στελέχη στο διοικητικό συμβούλιο.

    «Τα προαναφερθέντα μέλη του ΔΣ έχουν παραιτηθεί και ως εκ τούτου αντικαταστάθηκαν. Όλα τα μέλη του ΔΣ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αντικατέστησαν τους παραιτηθέντες, έχουν εγκριθεί τόσο από τους μετόχους όσο και από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της εταιρείας, μετά από ενδελεχή διαδικασία Fit & Proper και σύμφωνα με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης», αναφέρει η εκπρόσωπος της Viva.

    «Το θέμα των μελών του ΔΣ είναι διαρκές μέρος της ατζέντας των επικείμενων προγραμματισμένων Γενικών Συνελεύσεων. Τέτοιες διαδικασίες συμμορφώνονται με συγκεκριμένες ρυθμιστικές υποχρεώσεις και συνήθως χρειάζονται χρόνο για να ολοκληρωθούν», καταλήγει.

    Φαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις των δύο πλευρών. Και τα δημοσιεύματα του καλοκαιριού αλλά και πριν από λίγες ημέρες ενδεχομένως να είναι διαρροές της αμερικανικής πλευράς η οποία θέλει να δημοσιοποιήσει αυτόν τον «ψυχρό πόλεμο». Οσο κι αν ο βασικός μέτοχος, κ. Καρώνης και ο μέτοχος μειοψηφίας, η JP Morgan, αρνούνται ότι υπάρχει ρήξη, άνθρωποι που γνωρίζουν την αγορά επισημαίνουν ότι δεν είναι καθόλου τυχαία τα συνεχή «χτυπήματα» και οι διαρροές.

    Διαβάστε επίσης:

    JPMorgan – Viva Wallet: Ο « ψυχρός πόλεμος» με Χάρη Καρώνη, οι κατηγορίες και οι καταγγελίες

    Viva Wallet: Οι καταγγελίες για σχέσεις με την εταιρεία του Σειρηνάκη και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση
     



    ΣΧΟΛΙΑ