• Real Estate

    Χάρης Καρώνης: Κόντρα με τον δήμο Σερίφου για 30 στρέμματα στα μεταλλεία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Εκτάσεις περίπου 30 στρεμμάτων φέρεται να μπαίνουν ανάχωμα στα σχέδια του Χάρη Καρώνη για real estate επένδυση στη Σέριφο, στις εκτάσεις των παλαιών μεταλλείων που περιήλθαν στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία, έπειτα από συναλλαγή με την οικογένεια Αγγελόπουλου.

    Την ίδια χρονιά που συζητούσε την είσοδο της JP Morgan στη Viva Wallet (η οποία τον Δεκέμβριο απέκτησε τελικά το 48,5% της εταιρείας), ο Χάρης Καρώνης εισερχόταν στον κλάδο του real estate μέσω της WeRealizeProperties. Έως το τέλος του 2021 η εταιρεία, στο δ.σ. της οποίας συμμετέχει και ο συνιδρυτής της Viva Wallet Μάκης Αντύπας, είχε αγοράσει έξι ακίνητα σε Αττική και Σέριφο. Στις 20 Δεκεμβρίου του 2021 συμφώνησε στην εξαγορά του 100% της γαλλικής εταιρείας «Μεταλλεία Σερίφου και Σπηλιαζέζας στο Λαύριο Α.Ε.», συμφερόντων Θεόδωρου Αγγελόπουλου, η οποία κατέχει περί τα 2.600 στρέμματα στη Σέριφο, «αλλά και τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό φορτίο, τα οποία η εταιρεία σχεδιάζει ήδη να αξιοποιήσει».

    Να σημειωθεί επίσης ότι τον περασμένο Ιούλιο, η εταιρεία που σύστησε ο επιχειρηματίας εξέδωσε ομολογιακό δάνειο 8,6 εκατ. ευρώ, το οποίο κάλυψε η Optima Bank. Όπως αναφέρει η εταιρεία, εστιάζει «αφενός στην αγορά ακινήτων στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον με σκοπό την αξιοποίησή τους και αφετέρου στην ανάπτυξη της επενδυτικής της δραστηριότητας σε ακίνητα στη Σέριφο με στόχο την μεσοπρόθεσμη βιώσιμη αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτιστικές, ενεργειακές, αγροτικές, ψυχαγωγικές δυνατότητες και πόρους του νησιού καθώς και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας». Κατά πληροφορίες, το επενδυτικό σχέδιο Καρώνη προβλέπει την ανάπτυξη οικιστικών έργων προς πώληση και ενοικίαση.

    Ανταλλαγή εξωδίκων

    Οι οικιστικές χρήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή δεν απαγορεύονται. Ωστόσο, 30 στρέμματα από τη συνολική έκταση, διεκδικούμενα από το δήμο, αποτελούν το μήλο της έριδος μεταξύ των επενδυτών και της δημοτικής αρχής, η οποία τονίζει πως δεν είναι ενήμερη για τίτλους ιδιοκτησίας των συγκεκριμένων εκτάσεων. Οι συγκεκριμένες «θεωρούνται δημοτική περιουσία, περιλαμβάνουν τμήματα οδών, τμήματα αιγιαλών, εκτάσεις που δεν αμφισβητήθηκαν μέχρι σήμερα», λέει στο mononews ο Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, δήμαρχος Σερίφου, τονίζοντας πως «ο δήμος δεν εμπλέκεται στη διεκδίκηση εκτάσεων από ιδιώτες, δε θα λάβει μέρος μέρος σε τέτοια διαμάχη, αλλά είναι υποχρεωμένος από το νόμο να διαφυλάξει τους δημόσιους πόρους».

    Ο δήμος αφαίρεσε για δεύτερη φορά πινακίδες που φέρουν την επωνυμία της γαλλικής εταιρείας που εξαγόρασε η εταιρεία Καρώνη και την ένδειξη «Ιδιοκτησία Μεταλλεία Σερίφου». Οι επενδυτές έστειλαν εξώδικο στον δήμο, στο οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση απάντησε με νέο εξώδικο στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ έκτοτε δεν υπάρχει επικοινωνία του δήμου με τους νέους ιδιοκτήτες των εκτάσεων των μεταλλείων.

    Η δικαστική διαμάχη των ιδιοκτητών των 2.600 στρεμμάτων δεν είναι νέα, αφού και η οικογένεια Αγγελόπουλου είχε φτάσει στα δικαστήρια με ιδιώτες που φέρονταν ως ιδιοκτήτες των ίδιων εκτάσεων. Η συλλογή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο για το νησί της Σερίφου βρίσκεται σε εξέλιξη. «Εκεί θα μπορέσει να προσέλθει όποιος θέλει. Γνωρίζουμε ότι όταν οι εκτάσεις αμφισβητούνται, κάποιος κάνει καταγγελία», απαντά η πλευρά Καρώνη, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ήσσονος σημασίας.

    Επιθυμία του δήμου είναι οι εκτάσεις μεταλλευτικών εγκαταστάσεων να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν ως ένα υπαίθριο μεταλλευτικό μουσείο, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σήμα κατατεθέν των Κυκλάδων. «Ήδη αποτελούν πόλο έλξης για Έλληνες και Ευρωπαίους επισκέπτες, αν και αναξιοποίητες», καταλήγει ο δήμαρχος. Για την ιστορία, τα εδάφη εκμεταλλεύονταν από την οικογένεια Γκρόμαν από το 1885, η οποία διοικούσε τα μεταλλεία υπό απάνθρωπες συνθήκες. Το 1916 ξέσπασαν απεργίες που κατέληξαν σε αιματοχυσία και η μεταλλευτική δραστηριότητα σταμάτησε οριστικά το 1965.

    Διαβάστε επίσης

    Αυτοτελή Βιομηχανικά Κτίρια στη Μάνδρα Αττικής που βρίσκεται στο επίκεντρο σοβαρών επενδύσεων του Real Estate

    Κατοικίες: Πόλος έλξης για επενδυτές, απλησίαστες για ενοικιαστές



    ΣΧΟΛΙΑ