• Business

    JPMorgan – Viva Wallet: Ο « ψυχρός πόλεμος» με Χάρη Καρώνη, οι κατηγορίες και οι καταγγελίες

    Χάρης Καρώνης

    Χάρης Καρώνης


    Στρατηγικές διαμάχες μεταξύ της JPMorgan Chase και της Viva Wallet, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην ελληνική εταιρεία. Χαρακτηριστικό είναι το εκτενές δημοσίευμα του The Information για την κατάσταση που επικρατεί και η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εκρηκτική, με τον Χάρη Καρώνη να βρίσκεται στο επίκεντρο.

    Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

    Έχουν περάσει μόλις 12 μήνες από τότε που η JPMorgan Chase ξόδεψε 800 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει το 49% της ελληνικής startup fintech Viva Wallet, σε μια προσπάθεια επέκτασης της εμβέλειας της στις μικρές εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη την Ευρώπη.

    Ωστόσο, και από τις δύο εταιρείες φαίνεται ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά.

    Δύο από τους τρεις εκπροσώπους της JPMorgan στο διοικητικό συμβούλιο της Viva έχουν παραιτηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, μόλις λίγους μήνες μετά την ένταξή τους σε αυτό.

    Η Viva, η οποία ελέγχεται κατά 51% από τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλό της, Χάρη Καρώνη, αγνόησε τα αιτήματα της τράπεζας για τον διορισμό δύο αντικαταστατών και αντ’ αυτού διόρισε στις κενές θέσεις τον CFO της Viva και έναν πρώην επενδυτή.

    Η Viva πρότεινε επίσης να απομακρυνθεί από το ΔΣ και ο τρίτος εκπρόσωπος της JPMorgan, αν και ο Καρώνης φαίνεται να έκανε πίσω αυτή την πρόταση αργότερα, καθώς δεν ψήφισε υπέρ της έγκρισης της στην συνέλευση των μετόχων, όπως δείχνουν τα πρακτικά.

    Στο μεταξύ, η JPMorgan δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα της Viva για δάνειο 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία.

    Παράλληλα, σε πρόσφατο αρχείο στο ελληνικό μητρώο επιχειρήσεων, η Viva κατηγόρησε την JPMorgan για την καθυστέρηση εκτέλεσης των επιχειρηματικών σχεδίων της startup.

    Οι ψυχρές σχέσεις μεταξύ της JPMorgan και της Viva είναι πιθανό να εντείνουν τα ερωτήματα σχετικά με την στρατηγική εξαγορά της τράπεζας, η οποία ήταν υπό έλεγχο ακόμη και πριν από την επένδυση στη Viva. Αφού δαπάνησε 175 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει την πλατφόρμα χρηματοοικονομικού και δανειακού σχεδιασμού για φοιτητές Frank, που εξελίχθηκε σε φιάσκο.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, χαρακτήρισε αυτή τη συμφωνία «τεράστιο λάθος».

    Πραγματοποιώντας την επένδυση στην Viva, η JPMorgan ήλπιζε να βρει έναν δρόμο για να επεκταθεί στις ευρωπαϊκές ηλεκτρονικές πληρωμές, όπου οι κανόνες διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

    Αλλά όπως αποκάλυψε το The Information σε ρεπορτάζ τον περασμένο Ιούλιο, η Viva βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τη συμμόρφωσή της στο θέμα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Η JPMorgan αρνήθηκε να συζητήσει τη σχέση της με τη Viva.

    Επίσης, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους που έχασε τις δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά υποστήριξε ότι συνέχιζε να συνεργάζεται με τη Viva για την αντικατάσταση των δύο μελών του.

    Η JPMorgan δικαιούται τρεις θέσεις, με βάση με τη συμφωνία των μετόχων των δύο εταιρειών και αυτή δεν έχει τροποποιηθεί, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το The Information.

    Ένας εκπρόσωπος της Viva είπε ότι η αντικατάσταση των εκπροσώπων της JPMorgan δεν ήταν «θέμα» και η εταιρεία «συνεχώς βρίσκεται με τους μετόχους της σε εποικοδομητικό  διάλογο».

    Δύσκολες σχέσεις

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Καρώνης, ο βασικός μέτοχος της Viva, έχει διαφωνίες με τους μετόχους.

    Είχε μια δύσκολη σχέση και με έναν προηγούμενο επενδυτή, την ελληνική εταιρεία DECA Investments.

    Ο Καρώνης είπε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης το 2022 ότι η DECA αποτελούσε κίνδυνο για τη φήμη για τη Viva μετά την αγωγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε μία από τις άλλες επενδύσεις της, την εταιρεία streaming μουσικής Akazoo, για εξαπάτηση επενδυτών.

    Ο Καρώνης ανάρτησε στην σελίδα του στο Facebook ένα άρθρο για την DECA, προσθέτοντας το σχόλιο: «Για άπληστους διαχειριστές κεφαλαίων: η ουρά δεν κουνάει το σκύλο».

    Η DECA κατέληξε να πουλήσει το μερίδιο της Viva στην JPMorgan όταν η τράπεζα απέκτησε το 49% της εταιρεία.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DECA, Νίκος Κούλης, είπε στο The Information ότι η Viva προσφέρθηκε να επαναγοράσει το δικό του
    μερίδιο σε τιμή χαμηλότερη της αγοράς, αλλά είχε αρνηθεί, κάτι που η Viva διέψευσε.

    «Θέλω να αφήσω τον Καρώνη και τα γελοία παιχνίδια του πίσω μου», είπε ο Κούλης. «Πέρασα δύο πολύ δύσκολα χρόνια
    αντιμετωπίζοντας αυτόν τον πολύ κακό χαρακτήρα, τις απειλές και τις παράλογες απαιτήσεις του».

    «Οι απόψεις του Διευθύνοντος Συμβούλου [της Viva] για την DECA είναι διαθέσιμες, καταγεγραμμένες κατά τη διάρκεια ομιλιών στο ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς και σε διάφορες άλλες συνεντεύξεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Viva.

    Όπως ανέφερε προηγουμένως το The Information, το προσωπικό συμμόρφωσης της Viva συγκρούστηκε με στελέχη σχετικά με την ιεράρχηση των εργασιών για την προστασία της startup από απάτες, ξέπλυμα χρήματος και ρίσκα που θέτουν σε κίνδυνο την φήμη της.

    Σε πολλές περιπτώσεις, το προσωπικό κανονιστικής συμμόρφωσης απολύθηκε ή απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του όταν εξέφρασε  ανησυχίες για πελάτες στους οποίους η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες ή για τον τρόπο με τον οποίο εφάρμοσε τους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ανέφερε το The Information παλαιότερα.

    Τον Ιούλιο, η JPMorgan είπε στο The Information ότι «είχε γνώση ορισμένων ευρημάτων από τις ρυθμιστικές αρχές για την Viva, τα οποία η εταιρεία εργάζεται για να διευθετήσει». Η Viva έχει επενδύσει για τη διεύρυνση του προσωπικού κανονιστικής συμμόρφωσης, επισήμανε.

    Καταγγελίες προσωπικού

    Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η συμμόρφωση της Viva με τους εσωτερικούς της κανόνες για τις διαδικασίες πληρωμής εξακολουθεί να προκαλεί παράπονα μελών του προσωπικού.

    Για παράδειγμα, η διοίκηση της Viva έχει επανειλημμένα αρνηθεί τα αιτήματα ενός υπαλλήλου κανονιστικής συμμόρφωσης να αναστείλει τον λογαριασμό της ελληνικής εταιρείας πορνογραφικών ταινιών Sirina Entertainment, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα του The Information.

    Η Sirina είναι ο δημιουργός βίντεο με τίτλους όπως το “Η βίλα των οργίων”. Η Viva διαχειρίζεται διαδικτυακές πληρωμές για τους πελάτες της Sirina, όπως αναφέρει ο ιστότοπός της.

    Ωστόσο, η Viva ισχυρίζεται, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της, ότι δεν παρέχει υπηρεσίες πληρωμών σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με πορνογραφία, την οποία, όπως λέει, χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» προϊόν.

    Μέσα στις απαντήσεις της στο ερωτηματολόγιο Wolfsberg, ένα έγγραφο πληροφοριών που χρησιμοποιείται από τις διεθνείς τράπεζες για να αξιολογούν τους κινδύνους των εταιρειών που συμμετέχουν σε διασυνοριακές συναλλαγές, η Viva επίσης, δηλώνει ότι απαγορεύει τις συναλλαγές με εταιρείες ψυχαγωγίας ενηλίκων.

    Η Sirina δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

    Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος της Viva είπε: «Οποιεσδήποτε τόσο υψηλού κινδύνου εμπορικές συναλλαγές περιλαμβάνουν αδειοδοτημένες εταιρείες, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο κάθε χώρας. Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα και επιστάμενη έρευνα για κάθε τμήμα της αγοράς, σύμφωνα με τους κανόνες KYC/AML κάθε χώρας».

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο από καμία εποπτική αρχή σε κανένα από τα 22 τοπικά υποκαταστήματα της Viva.com, μετά από πολυάριθμους εποπτικούς ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Αυτό αποτελεί απόδειξη του σταθερού πλαισίου συμμόρφωσης της εταιρείας.»

    Στα τέλη του 2021, η Τράπεζα της Ελλάδος επέβαλε πρόστιμο 35.000 ευρώ στην κύρια εταιρική οντότητα της Viva Wallet για δύο παραβάσεις των υποχρεώσεων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/CFT).

    Διαβάστε επίσης:

    Χάρης Καρώνης (Viva Wallet): Θα βγει λευκός καπνός στο deal των 2 δισ.;

    Λεωφορεία: Πού βρίσκονται οι διαγωνισμοί των 800 εκατ. ευρώ που τρέχει το υπουργείο Υποδομών και ο ΟΑΣΑ



    ΣΧΟΛΙΑ