• Business

    JPMorgan: Πώς αναδείχθηκε στην μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα

    • NewsRoom
    Jamie Dimon, CEO της J.P. Morgan Chase

    Jamie Dimon, CEO της JP Morgan Chase


    Η JPMorgan Chase απέσπασε σχεδόν το 1/5 όλων των κερδών των τραπεζών των ΗΠΑ τους εννέα μήνες του 2023.

    Μετά από μία χρονιά αναταραχών για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, η τράπεζα κατάφερε να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την ήδη κυρίαρχη θέση της, αναφέρουν οι FT.

    Ειδικότερα, η θυγατρική στις ΗΠΑ εμφάνισε κέρδη 38,9 δισ. δολαρίων, περίπου το 18% των συνολικών κερδών του τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των FT που βασίζονται σε στοιχεία της BankRegData.

    Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί για ολόκληρο το έτος, η τράπεζα δεν θα έχει επιτύχει τόσο υψηλό μερίδιο στα κέρδη του κλάδου από το 2009.

    Τα κέρδη της στο εννεάμηνο του 2023 ξεπέρασαν αυτά των ανταγωνιστών Bank of America και Citigroup μαζί.

    Τα στοιχεία δεν είναι ολοκληρωμένα. Καλύπτουν κέρδη από θυγατρικές με καταθέσεις ασφαλισμένες από την Federal Deposit Insurance Corporation και περιλαμβάνουν τα κέρδη της JPMorgan από την εμπορική και λιανική τραπεζική, και τμήματα από την επενδυτική τραπεζική και το τμήμα συναλλαγών.

    Τα στοιχεία δείχνουν πώς ο διευθύνων σύμβουλος της, Jamie Dimon εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες εξαγοράς – κυρίως με τη διάσωση της First Republic αυτόν τον Μάιο – και τα λάθη των ανταγωνιστών, καθιερώνοντας την JPMorgan ως τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ σχεδόν από κάθε άποψη.

    Κέρδη

    Οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες επωφελήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων.

    Αλλά η JPMorgan έκλεψε την παράσταση με την εξαγορά της First Republic μετά την κατάρρευση της. Τα κέρδη που εξασφάλισε από τη συμφωνία ήταν άμεσα. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, όταν έκλεισε η συμφωνία, η JPMorgan κέρδισε σχεδόν 20 σεντς από κάθε 1 δολάριο κέρδος που ανακοίνωσαν οι τράπεζες των ΗΠΑ, σύμφωνα με την BankRegData, από 12 σεντς ένα χρόνο νωρίτερα.

    Την ίδια ώρα, οι ανταγωνιστές της έκαναν λάθος βήματα.

    Καταθέσεις

    Όταν ο Dimon έγινε Διευθύνων Σύμβουλος, η JPMorgan κατείχε περίπου το 8% των τραπεζικών καταθέσεων στις ΗΠΑ, υστερώντας σε σχέση με την BofA και ξεπερνώντας οριακά την Citi.

    Τώρα έχει καταθέσεις 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων: περισσότερο από το 13% του συνόλου του κλάδου. Κατάφερε να ξεπεράσει και την BofA, της οποίας το μερίδιο των καταθέσεων αυξήθηκε οριακά το ίδιο διάστημα.

    Η Marianne Lake, συν-επικεφαλής του τμήματος καταναλωτικής πίστης της JPMorgan, δήλωσε σε συνέδριο του κλάδου τον Δεκέμβριο ότι η τράπεζα ήταν bullish στη συνέχιση της αύξησης του μεριδίου της στις καταθέσεις, συνεχίζοντας να ανοίγει νέα υποκαταστήματα, επενδύοντας στην τεχνολογία και προσλαμβάνοντας περισσότερους τραπεζίτες.

    Η JPMorgan δαπάνησε φέτος σχεδόν 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες πρωτοβουλίες και τεχνολογία.

    Έντοκες καταθέσεις

    Η τράπεζα μπόρεσε να δανείσει ή να επενδύσει αυτές τις καταθέσεις, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια.

    Το τεράστιο μέγεθός της, την καθιστά μία από τις ελάχιστες τράπεζες των ΗΠΑ που οι αποταμιευτές θεωρούν ότι έχουν “σιωπηρή” κρατική εγγύηση για τις καταθέσεις τους, πιστεύοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα επέτρεπαν στην τράπεζα να πτωχεύσει σε μια κρίση, λόγω της συστημικής σημασίας της για την παγκόσμια οικονομία.

    Οι μικρότερες τράπεζες έχουν δεχθεί πιέσεις από καταθέτες, είτε από αποταμιευτές που ανησυχούν ότι τα κεφάλαια άνω του ορίου των 250.000 δολαρίων καλύπτονται από κρατική ασφάλιση, είτε από καταθέτες που αναζητούν καλύτερα επιτόκια.

    Στις ΗΠΑ συνολικά, το ποσοστό των καταθέσεων στις οποίες οι τράπεζες πληρώνουν κάποιου είδους τόκους έχει αυξηθεί σε περίπου 70% από 65% ένα χρόνο νωρίτερα. Η JPMorgan πληρώνει τόκους μόνο για περίπου το 55% των καταθέσεων της.

    Υποκαταστήματα

    Όταν ο Dimon έγινε διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan το 2006, οι ΗΠΑ είχαν περισσότερες από 7.600 τράπεζες.

    Πλέον, απομένουν περίπου 4.300, σύμφωνα με την BankRegData.

    Το 2021, η JPMorgan ξεπέρασε την Wells Fargo ως η τράπεζα με τα περισσότερα υποκαταστήματα από οποιαδήποτε άλλη στις ΗΠΑ. Ήταν την ίδια χρονιά που πέτυχε τον στόχο της, να έχει υποκατάστημα της Chase και στις 48 ηπειρωτικές αμερικανικές πολιτείες.

    Ενώ ο συνολικός αριθμός των τραπεζικών υποκαταστημάτων μειώνεται σταθερά στις ΗΠΑ, η JPMorgan εξακολουθεί να βλέπει τα φυσικά καταστήματα ως βασικό δρόμο ανάπτυξης.

    Η τράπεζα είπε ότι τα υποκαταστήματα της Chase που άνοιξαν από το 2017, είχαν μέχρι στιγμής συνεισφέρει περίπου 85 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις.

    Προοπτικές

    Ο Dimon έχει επισημάνει ότι σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου για αρκετά ακόμη χρόνια.

    Ο διάδοχός του θα πρέπει ενδεχομένως να αντιμετωπίσει υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Η Lake και η Jennifer Piepszak, συν-επικεφαλής της καταναλωτικής πίστης, αποτελούν τις κύριες εσωτερικές υποψηφίους για να τον αντικαταστήσουν.

    Ένα πρώην στέλεχος της JPMorgan επισήμανε: «Ο Jamie είναι τόσο χαρισματική προσωπικότητα που μπορεί να “μπαλώσει” τα προβλήματα σήμερα, αλλά τι συμβαίνει όταν δεν θα είναι εκεί;»

    Διαβάστε ακόμη:

    J.P. Morgan: Δεν βλέπει ύφεση το 2024, αλλά ούτε «ρόδινες» συνθήκες στις αγορές μετοχών

    JP Morgan: Σε αναζήτηση τραπεζίτη για να διαδεχθεί τον ταλαντούχο κ. Ντίμον

    Αθροιστικό πρόστιμο άνω των $20 εκατ. σε BNP Paribas και HSBC για naked short selling



    ΣΧΟΛΙΑ