• Τράπεζες

    JP Morgan: Σε αναζήτηση τραπεζίτη για να διαδεχθεί τον ταλαντούχο κ. Ντίμον

    • NewsRoom

    Jamie Dimon


    Άλλα πέντε χρόνια αναμένεται να παραμείνει στο τιμόνι της JP Morgan ο Τζέιμι Ντίμον και οι διεργασίες εντός της τράπεζας έχουν ήδη ξεκινήσει ώστε να βρεθεί ένας αντάξιος διάδοχος.

    Ένας διοικητικός ανασχηματισμός το 2021 έφερε στο προσκήνιο δύο γυναίκες, τις Jennifer Piepszak and Marianne Lake, οι οποίες όμως ακόμα δεν έχουν δοκιμαστεί σε αρκετές προκλήσεις ώστε να ξεχωρίσει κάποια.

    Ένας ικανός τραπεζίτης

    Ο Τζέιμι Ντίμον, σε ηλικία 67 ετών, έχει πετύχει επί της θητείας του να γιγαντώσει την τράπεζα, να χτίσει ένα ισχυρό brand στον τραπεζικό τομέα και να παραδώσει έναν ισολογισμό 3,9 τρισ. δολαρίων στον διάδοχό του.

    Ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας διοικεί τα τελευταία 18 χρόνια και κατά τη θητεία του έχει καταφέρει να επιβιώσει από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, να προσαρμόσει τη λειτουργία της σε μια περίοδο αυστηρότερων κανονισμών και να την εντάξει με επιτυχία στην ψηφιακή εποχή.

    Ο Ντίμον άλλωστε έχει ξεχωρίσει όχι μόνο για τις διοικητικές του ικανότητες αλλά και για την ισχυρή του προσωπικότητα και τις παρεμβάσεις του σε περιόδους κρίσης.

    Στην τραπεζική αναταραχή του περασμένου Μαρτίου, ο Ντίμον βγήκε μπροστά προτείνοντας παρεμβάσεις για την διάσωση των περιφερειακών τραπεζών, ενώ εξαγόρασε ένα μεγάλο κομμάτι της First Republic Bank, διευρύνοντας τη μονάδα διαχείρισης πλούτου της τράπεζας.

    Η διαφορά με τη Morgan Stanley

    Ο τραπεζικός κολοσσός της Morgan Stanley έκανε το πέρασμα από τον Τζέιμς Γκόρμαν στον διάδοχό του όσο πιο ανώδυνα μπορούσε. Η διαφορά σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ότι ο Γκόρμαν –σε αντίθεση με τον Ντίμον- είχε εκφράσει την επιθυμία του να δοκιμαστεί σε κάτι καινούριο.

    Πάντως ο CEO της JP Morgan έχει δηλώσει στους επενδυτές ότι: «το διοικητικό συμβούλιο αισθάνεται πολύ άνετα γιατί έχουμε πραγματικά κορυφαίες επιλογές», σχετικά με την διαδοχή του.

    Ήδη η τράπεζα έχει δοκιμάσει τον πρόεδρο της Ντάνιελ Πίντο, 60 ετών, στη διοίκηση, όταν το 2020 ο Ντίμον απουσίαζε για να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς.

    Η τράπεζα πάντως έχει προσανατολιστεί στις δύο γυναίκες, 54 και 53 ετών αντίστοιχα, αν και κάποιοι θεωρούν ότι δεν θα αργήσει ένας ακόμα ανασχηματισμός για να δοκιμαστούν κι άλλοι υποψήφιοι διάδοχοι, όπως  Marc Badrichani, οι οποίοι είναι συν-επικεφαλής των αγορών και των υπηρεσιών τίτλων, καθώς και ο επικεφαλής πληρωμών Τάκης Γεωργακόπουλος και ο επικεφαλής στρατηγικής και ανάπτυξης Sanoke Viswanathan.

    Τα δύο φαβορί

    Η Jennifer Piepszak έχει ξεχωρίσει στην τράπεζα τα τελευταία χρόνια καθώς έχει αναρριχηθεί χάρη σε μια σειρά προαγωγών ταχύτερα από άλλους τραπεζίτες. Σύμφωνα με το Bloomberg, έχει αναφέρει σε συνεργάτες της ότι δεν είναι σίγουρη για το αν θέλει να αναλάβει τη θέση του Ντίμον.

    Η Marianne Lake, στενή φίλη και μέντορας της Piepszak έχει καταγράψει μια επίσης επιτυχημένη πορεία και έχει δεχθεί προτάσεις συνεργασίας από άλλους τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street, όπως η Wells Fargo.

    Διαβάστε επίσης:

    JPMorgan: Top pick η μετοχή του ΟΠΑΠ για το 2024

    J.P. Morgan: Πρωταγωνίστριες και το 2024 οι ελληνικές τράπεζες – Οι νεότερες αυξημένες τιμές στόχοι

    Ντίμον (JPMorgan): Αν ήμουν κυβέρνηση, θα απαγόρευα τα κρυπτονομίσματα



    ΣΧΟΛΙΑ