• Τράπεζες

    Αθροιστικό πρόστιμο άνω των $20 εκατ. σε BNP Paribas και HSBC για naked short selling

    • Bloomberg
    HSBC

    HSBC


    Η Νότια Κορέα αποφάσισε να επιβάλει συνολικό πρόστιμο 26,5 δισεκατομμυρίων γουόν (20,4 εκατομμυρίων δολαρίων) στην BNP Paribas, τoν νοτιοκορεατικό χρηματιστηριακό βραχίονά της και την HSBC για naked short selling, σύμφωνα με πρόσωπο με γνώση του ζητήματος το οποίο επικαλείται το Bloomberg.

    Η BNP Paribas διατάχθηκε να πληρώσει 11 δισεκατομμύρια γουόν για το naked short-selling, το οποίο είναι παράνομο στη Νότια Κορέα, ενώ η τοπική χρηματομεσιτική της υπηρεσία τιμωρήθηκε με 8 δισεκατομμύρια γουόν, σύμφωνα με την πηγή. Στην HSBC επιβλήθηκε πρόστιμο 7,5 δισεκατομμυρίων γουόν για naked short-selling, είπε η πηγή.

    Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSC) της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποφάσισε να επιβάλει υψηλά πρόστιμα σε δύο παγκόσμιων δραστηριοτήτων τράπεζες και μία από τις τοπικές μονάδες των εταιρειών, χωρίς να προσδιορίσει τα ονόματά τους ή την ανάλυση των κυρώσεων.

    “Οι παραβιάσεις ήταν ένα σοβαρό θέμα που πλήττει την τάξη της αγοράς και την εμπιστοσύνη των επενδυτών”, δήλωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης, η οποία λειτουργεί υπό την FSC, σε δήλωση τη Δευτέρα μετά την απόφασή της. Οι συναλλαγές τύπου naked short selling από τα τρία μέρη, οι οποίες διήρκεσαν για μήνες, θεωρήθηκαν “σκόπιμες”, πρόσθεσε.

    Η FSC θα ζητήσει επίσης από τους εισαγγελείς να ερευνήσουν τις δύο διεθνείς επενδυτικές τράπεζες.

    Οι εκπρόσωποι της BNP Paribas και της HSBC στο Χονγκ Κονγκ δεν απάντησαν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ η χρηματομεσιτική μονάδα της BNP Paribas στην Κορέα δεν απάντησε σε τηλεφωνικές κλήσεις.

    Το Bloomberg News ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Νότια Κορέα ζητούσε συνδυασμένα πρόστιμα τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων γουόν από την BNP Paribas SA και την HSBC Holdings Plc για γυμνές ανοικτές πωλήσεις — μια πρακτική που περιλαμβάνει την πώληση μετοχών χωρίς πρώτα να τις δανειστεί.

    Η απόφαση είναι η τελευταία στις προσπάθειες των αρχών να εξαλείψουν τους παράνομους short-sellers από το τοπικό χρηματιστήριο και έρχεται μετά την ανακοίνωση των αρχών τον Νοέμβριο την πλήρη απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων έως τα τέλη Ιουνίου 2024. Η ρυθμιστική αρχή είχε δηλώσει τότε ότι είχε ανακαλύψει “μαζικές” παράνομες γυμνές ανοικτές πωλήσεις από παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες.

     Διαβάστε επίσης

    Εθνική Τράπεζα: Μοιράστηκαν 882.000 μετοχές σε 137 στελέχη

    Τα σχέδια των τραπεζιτών για το 2024 – «Ήρθε η ώρα των μετόχων»

    Στουρνάρας: Αυξήσεις στους μισθούς και μεταρρυθμίσεις – Τι είπε για το πρόστιμο στις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ