• Business

    Intrum: O κολοσσός που «βουλιάζει» στο χρέος του παγκοσμίως με… εξαίρεση τη θυγατρική στην Ελλάδα

    Andrés Rubio CEO και πρόεδρος της Intrum AB

    Andrés Rubio CEO και πρόεδρος της Intrum AB


    Με την Intrum, τον δεύτερο μεγαλύτερο servicer της χώρας, να βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδας εδώ και τρεις μήνες για τυχόν παρατυπίες και αθέμιτες πρακτικές, όπως ενημέρωσε πρώτο το mononews.gr -ρεπορτάζ το οποίο αναπαρήγαγε το Bloomberg θέτοντας ερωτήματα στη σουηδική μητρική εταιρεία- ο όμιλος δέχεται ακόμα ένα πλήγμα στην διεθνή αξιοπιστία του.

    Η Intrum AB, η οποία γιγαντώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και επεκτάθηκε σε δεκάδες χώρες βλέπει τα κέρδη της να συρρικνώνονται, αποχωρεί από αγορές που μέχρι πρότινος είχε μπει με φιλοδοξίες, απολύει εργαζόμενους και δέχεται σκληρή κριτική από αναλυτές και επενδυτές για τα μειωμένα αντανακλαστικά του στην εποχή του αυξημένων επιτοκίων.

    Διεθνώς, ο όμιλος βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο αναδιοργάνωσης, με τη θυγατρική στην Ελλάδα να είναι η μόνη κερδοφόρα επιχείρησή της. Και αυτή που δάνεισε τη μητρική για να καλύψει ομόλογό της που έληγε.

    Προβληματικό επιχειρηματικό μοντέλο

    Διεθνή μέσα και οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη εκφράσει τον προβληματισμό τους για τις δραστηριότητες του ομίλου, ο οποίος καταγράφει εδώ και μήνες απογοητευτικές αποδόσεις.

    Πριν λίγους μήνες το Bloomberg αναφέρθηκε στην περίπτωση κάποιων servicers, οι οποίοι είδαν το επιχειρηματικό τους μοντέλο να καταρρέει. «Η αμήχανη στιγμή που βλέπουν το δικό τους χρέος να βουλιάζει» ανέφερε το διεθνές πρακτορείο τον περασμένο Ιούνιο σε δημοσίευμά του για κάποιες εταιρείες διαχείρισης δανείων, υπογραμμίζοντας για την περίπτωση της Intrum ότι υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης.

    Ειδικότερα, με εκτενή ρεπορτάζ του αναφέρεται στις πιέσεις που δέχεται η εταιρεία στην ρευστότητά της, λόγω των εταιρικών ομολόγων που λήγουν μέσα στα επόμενα χρόνια και των προσπαθειών της να κάνει περικοπές εγκαταλείποντας κάποιες αγορές.

    Σχετικά με τα ομόλογα, αναφέρει ότι ορισμένα διαπραγματεύονται σε προβληματικές τιμές ή με διαφορά απόδοσης που ξεπερνάει τις 1.000 μονάδες βάσης σε σχέση με το επιτόκιο του δημοσίου.

    Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει 5 δισ. ευρώ σε ομόλογα, κάποια εκ των οποίων λήγουν φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2028. Μεγάλο μέρος αυτού του χρέους είχε αρχικά τιμολογηθεί με απόδοση μεταξύ 3% και 5%, σύμφωνα με το Bloomberg, πλέον όμως αυτές οι αποδόσεις «λυγίζουν» στις πιέσεις που δέχεται η ρευστότητα του ομίλου.

    «Για να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή του χρέους της, η εταιρεία έχει διακόψει πληρωμές μερισμάτων και σχεδιάζει πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως και την έξοδο από ορισμένες αγορές», ανέφερε το Bloomberg τον περασμένο Οκτώβριο.

    Λίγο νωρίτερα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί από τις αγορές της Ρουμανίας και της Βαλτικής. «Η αποεπένδυση των δραστηριοτήτων μας στη Βαλτική (Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία)  και τη Ρουμανία ευθυγραμμίζεται με τη φιλοδοξία μας να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό πιο στοχευμένο, εστιάζοντας σε αγορές όπου μπορούμε να επιτύχουμε ηγετική θέση τόσο στην εξυπηρέτηση όσο και στις επενδύσεις, θέτοντας τελικά τα θεμέλια για εμπορική επιτυχία και αυξημένη κερδοφορία», είχε αναφέρει τότε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrum Andrés Rubio.

    Στην Ισπανία προχωράει σε περικοπές προσωπικού ενώ τον περασμένο Ιανουάριο, η κερδοφόρος Intrum Hellas φέρεται να δάνεισε  στη μητρική εταιρεία 130 εκατ. ευρώ για 15 μήνες.

    Πλήγμα και από τους οίκους αξιολόγησης

    Το επιχειρηματικό μοντέλο της Intrum βρέθηκε στο στόχαστρο και των οίκων αξιολόγησης με τη Fitch να αξιολογεί την εταιρεία σε BB με αρνητικό outlook.

    Ο οίκος αξιολόγησης εξέφρασε στην έκθεσή του τον περασμένο Ιούνιο τον προβληματισμό του για το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και είσπραξης όπως και για τον υψηλό δείκτη μόχλευσης σημειώνοντας ότι η Intrum θα δυσκολευτεί να μειώσει το χρέος της δεδομένων των πιέσεων παγκοσμίως στα ποσοστά είσπραξης αλλά και του υψηλού δείκτη μερισμάτων της.

    Οι συνεχείς εξαγορές χαρτοφυλακίων με υψηλή χρηματοδότηση και τα χαμηλότερα εισοδήματα που επηρεάζουν τα ποσοστά είσπραξης θα ασκήσουν πιέσεις στην κερδοφορία της Intrum, αναφέρει η Fitch.

    Τον Σεπτέμβριο είχε προειδοποιήσει την εταιρεία ότι η συνεχιστεί ο ρυθμός «πιστωτικών διευκολύνσεων» που ενεργοποιεί η εταιρεία για να καλύψει τα χρηματοδοτικά της κενά, θα μπορούσε να φέρει υποβάθμιση της αξιολόγησης των ομολόγων της κατά μία βαθμίδα.

    Αντίστοιχα και η Moody’s Investors Service είχε υποβαθμίσει νωρίτερα την Intrum κατά μία βαθμίδα, στην κατηγορία Ba3, επικαλούμενη την σταθερά αυξημένη μόχλευση που προέκυψε από τη στρατηγική εξαγορών του ομίλου κατά την περίοδο πριν την πανδημία.

    Ο προβληματισμός αυτός έχει αποτυπωθεί και στην κεφαλαιοποίησή της εταιρεία στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Μέσα στο 2023 η μετοχής μητρικής Intrum έχει υποχωρήσει κατά 56,21% στις 58,85 κορώνες. Στα υψηλά της το 2017, η μετοχή είχε εκτοξευτεί στις 350 κορώνες.

    Η σουηδική εταιρεία, έγινε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων στην Ευρώπη μετά τη συγχώνευση της το 2017 με τη νορβηγική ανταγωνίστρια Lindorff AB.

    H εξαίρεση της Ελλάδας

    Κι ενώ παγκοσμίως η Intrum αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, στην Ελλάδα έχει «απογειωθεί». Το 2022 η Intrum Hellas εκτίναξε τα κέρδη της, καταγράφοντας και σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε ποσοστό 113% πέρυσι και συγκεκριμένα σε 84,452 εκατ. ευρώ από 39,438 εκατ. ευρώ το 2021.

    Ο κύκλος εργασιών της Intrum το 2022 ανήλθε σε 232 εκατ. ευρώ έναντι 182 ευρώ το 2021 και τα κέρδη EBITDA εκτινάχθηκαν σε 158,9 εκατ. ευρώ από 110,26 εκατ. ευρώ το 2021.

    Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων που διαχειριζόταν η Intrum Hellas ανερχόταν σε 24,9 δισ ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τετραετία 2019-2022 τα συνολικά κέρδη της εταιρείας, έφτασαν τα 196,196 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει προφανώς ότι στην Ελλάδα οι servicers κερδίζουν μεγαλύτερες προμήθειες σε βάρος των οφειλετών, απ’ ότι σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

    Και είναι ξεκάθαρο με ποιο τρόπο ο επικεφαλής της Intrum στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος κατάφερε να καλύψει στις αρχές του έτους, ομολογιακό δάνειο ύψους 130 εκατ. ευρώ της σουηδικής μητρικής. Με τα «γεμάτα ταμεία» στη χώρα μας δηλαδή δάνεισε τη «μαμά» εταιρεία στη Σουηδία με 130 εκατ. ευρώ. Αλλωστε η θυγατρική στην Ελλάδα διέθετε στο τέλος του 2021 καταθέσεις 231 εκατ. ευρώ.

     

    Επιβεβαίωση του mononews.gr

    Οι αποκαλύψεις του mononews.gr έλαβαν διεθνείς διαστάσεις με την μητρική εταιρεία στη Σουηδία να επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ.

    Το πρακτορείο Bloomberg  έθεσε ερώτημα στη διοίκηση της μητρικής εταιρείας για τους ελέγχους που διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδας.

    «Η σουηδική Intrum δεν έχει πρόβλημα με την Τράπεζα της Ελλάδος», δήλωσε μέσω email η διευθύντρια επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, Kristin Andersson, προσθέτοντας βεβαίως για τη επιχείρηση που διεξάγεται ότι πρόκειται για τακτικό έλεγχο. «Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν σημαντικά ευρήματα», πρόσθεσε η κ. Andersson.

    Το ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει και όσα έγραψε τα προηγούμενα 24ωρα το mononews για τις  έρευνες  σε εταιρείες είσπραξης οφειλών  και servicers, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συμμορφώνονται με τους κανόνες της εγχώριας νομοθεσίας.

    «Η Τράπεζα της Ελλάδος διενεργεί ελέγχους σε εταιρείες είσπραξης οφειλών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού βραχίονα της Intrum AB, για να διαπιστωθεί ότι συμμορφώνονται με τους τοπικούς νόμους», δήλωσε στο πρακτορείο άτομο με γνώση του θέματος.

    Μέχρι στιγμής η Intrum και μια άλλη εταιρεία, η Thea Artemis Financial Solutions, βρίσκονται υπό έλεγχο, είπε γνώστης του θέματος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

    Περισσότερες εταιρείες αναμένεται να αντιμετωπίσουν ελέγχους στο μέλλον, ανέφερε η ίδια πηγή,  προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να δούμε εάν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρόσθεσε το ίδιο πρόσωπο», τονίζει το Bloomberg.

    Διαβάστε επίσης:

    Intrum: Σκιές από τις αποφάσεις του Γιώργου Γεωργακόπουλου; Γιατί έγιναν αυστηρές συστάσεις

    Επιβεβαίωση Mononews: Η Intrum Σουηδίας αποδέχεται τις εφόδους στην Αθήνα – Τι γράφει το Bloomberg

    Γιώργος Γεωργακόπουλος (Intrum): Διεθνείς διαστάσεις από την αποκάλυψη του mononews – Ενόχληση στη Σουηδία



    ΣΧΟΛΙΑ