• Business

    Γιώργος Γεωργακόπουλος (Intrum): Διεθνείς διαστάσεις από την αποκάλυψη του mononews – Ενόχληση στη Σουηδία

    Γεωργακόπουλος (Intrum): Χρειάζονται διαχειριστές απαιτήσεων με υψηλή εξειδίκευση

    Γ. Γεωργακόπουλος, CEO Intrum


    Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει η χθεσινή αποκάλυψη του mononews για ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδας στην Intrum, τον δεύτερο μεγαλύτερο servicer της χώρας, που έχει επικεφαλής τον κύριο Γιώργο Γεωργακόπουλο.

    Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά για εφόδους των ελεγκτών της ΤτΕ στα γραφεία της Intrum και για ενδελεχείς ελέγχους τουλάχιστον τριών μηνών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν προβλήματα στο κανονιστικό πλαίσιο, αν επιτυγχάνονται οι στόχοι του business plan, αν υπάρχουν παρατυπίες και αθέμιτες πρακτικές κυρίως ως προς τις επαφές με τους δανειολήπτες.

    Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ φαίνεται να ενόχλησε τη μητρική εταιρεία στη Σουηδία, ένα πολυεθνικό κολοσσό στον τομέα της διαχείρισης απαιτήσεων. Και η ενόχληση έγινε μεγαλύτερη, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά πληροφορίες, όταν διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, παγκόσμιας εμβέλειας, ενδιαφέρθηκαν να μάθουν περισσότερα για την θυγατρική στην Ελλάδα.

    Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ενδεχομένως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξουν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν διεθνή μέσα και ρεπορτάζ τα οποία βασίζονται πάνω στις πληροφορίες του mononews.

    «Ενδεχομένως να ζητηθούν κι εξηγήσεις από τη θυγατρική στην Ελλάδα σχετικά με τους ελέγχους», λένε καλά πληροφορημένες πηγές.

    Αυτό σημαίνει ότι ο επικεφαλής της Intrum Hellas, κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, θα πρέπει να εξηγήσει στη μητρική τα όσα συμβαίνουν στην εταιρεία, τις εφόδους που έγιναν στα γραφεία στην Αθήνα από τους επόπτες της Τράπεζας της Ελλάδας, αν όντως υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στη λειτουργία της θυγατρικής.

    Η εταιρική φήμη

    Αλλωστε, πολυεθνικές με παγκόσμιο αποτύπωμα όπως η Intrum, επιθυμούν να τηρούνται πλήρως τα κανονιστικά πλαίσια που θέτουν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές σε κάθε χώρα. Και είναι ρητή εντολή στις διοικήσεις των θυγατρικών ανά τον κόσμο, να μην παρεκκλίνουν από τις συνήθεις πρακτικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες διαχείρισης.

    Επιπρόσθετα, τόσο μεγάλες εταιρείες δεν επιθυμούν σε καμιά περίπτωση να ρισκάρουν τη φήμη τους και γι’ αυτό ζητούν από τις θυγατρικές τους εξηγήσεις κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα σε εξέλιξη.

    Ένα τέτοιο πρόβλημα, λοιπόν, αντιμετωπίζει τώρα η μητρική Intrum με τη θυγατρική στην Ελλάδα την οποία διοικεί ο κ. Γεωργακόπουλος.

    Σε περίπτωση, μάλιστα, που υπάρξουν δημοσιεύματα διεθνών μέσων για τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και κυρίως τον κίνδυνο να πληγεί η εταιρική φήμη της Intrum, τότε ασφαλώς θα πρέπει να απολογηθούν όσοι συνέβαλαν σ’ αυτό.

     

    Γιώργος Γεωργακόπουλος, επικεφαλής Intrum
    Γιώργος Γεωργακόπουλος, επικεφαλής Intrum

     

    Ισως δε η αποκάλυψη του mononews να είναι η αρχή για μια γενικότερη συζήτηση που θα ξεκινήσει για τη διοίκηση Γεωργακόπουλου. Στο χθεσινό ρεπορτάζ αναφέραμε πληροφορίες από πηγές με γνώσεις ότι «στα κεντρικά της Intrum στην Σουηδία υπάρχει τεράστια δυσαρέσκεια για την συνολική συμπεριφορά του CEO Γιώργου Γεωργακόπουλου».

    Τον κατηγορούν για “αυτοκρατορικές συμπεριφορές, για χρήση πολυτελών ΙΧ ενώ του καταλογίζουν ότι συνοδεύεται συνεχώς από μπράβους, κυρίως για λόγους επίδειξης”.

    Δεν είναι τυχαίο ότι εντός της εταιρείας οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι “τον προσφωνούν ειρωνικά Γεώργιος ο Α’”. Κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί να αρέσει και στη μητρική εταιρεία.

    Έλεγχοι παντού, πορίσματα και ποινές

    Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη του Mononews τάραξε τα νερά στο χώρο των servicers διότι ασφαλώς ως επόπτης, η ΤτΕ με τη δύναμη και το εύρος των αρμοδιοτήτων που της δίνει ο νέος νόμος, θα μπορεί να προχωρά σε άγριο «ξεψάχνισμα» όλων των συναλλαγών και συμπεριφορών όλων των εταιρειών διαχείρισης.

    Στην περίπτωση της Intrum ο έλεγχος που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο ασφαλώς θα καταλήξει σύντομα σε πόρισμα όπου θα καταγράφονται όλα τα ευρήματα των ελεγκτών. Η διοίκηση της εταιρείας θα κληθεί να απολογηθεί στην ΤτΕ εγγράφως και στη συνέχεια αν δεν κριθούν επαρκείς οι εξηγήσεις και δια ζώσης.

    Αν διαπιστωθεί προβλήματα και συμπεριφορές πέραν των κανόνων, θα πέσουν και βαριά πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν έως και τα 500.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει και η περίπτωση ακόμη και ανάκλησης άδειας μιας εταιρείας που είναι εκτός κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας.

    Η ΤτΕ, λένε οι πληροφορίες του mononews, ελέγχει ή θα ελέγξει όλους τους servicers, και τις 23 εταιρείες διαχείρισης που λειτουργούν και δεν αποκλείεται σε κάποιες από αυτές να επιβάλει όχι μόνο πρόστιμα, αλλά και να πάρει πίσω τις άδειες λειτουργίας τους.

    Άλλωστε, το «ξεσκαρτάρισμα» των εταιρειών διαχείρισης είναι επιβεβλημένο καθώς κάποιες από αυτές επί της ουσίας δεν έχουν καμιά δραστηριότητα και άλλες έχουν σοβαρά ζητήματα στον τρόπο λειτουργίας τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Γεωργακόπουλος (Intrum): Στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδος – Έφοδοι στα γραφεία, έρχεται πόρισμα
    Γιατί και οι 3 μετοχές είναι υπέροχες, το στοίχημα της IDEAL, γιατί 5 τράπεζες κοιτούν την Ελλάδα, το bonus των 137 στην Εθνική και ποιος είναι ο νέος Γκρούεζας της Intrum

    Servicers: Έρχονται συγχωνεύσεις για τους διαχειριστές «κόκκινων» δανείων – Θα μείνουν 5-6 εταιρείες



    ΣΧΟΛΙΑ