• H νέα δουλειά της AXIA με τα δάνεια του Κυπριώτη, οι επόμενες κινήσεις Σαχίνη και η αγωνία του Φώτη Κουρμούση

    Όπως ακριβώς σας είχε ενημερώσει ο μοναχός του Αγίου Όρους, η Hoist θα πληρώσει 108 εκατ. ευρώ ή 7,4% περίπου του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου.

    image

    Funny Business από την CarVal με το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων Earth

    Ήταν καλοκαίρι του 2018.

    Η Εθνική Τράπεζα κατάφερε μέσα σε δύσκολες –εκείνη την εποχή– συνθήκες, να κλείσει και να υπογράψει συμφωνία με την CarVal Investors και την Intrum AB, για να τους πουλήσει τη ..ΓΗ.

    Το χαρτοφυλάκιο “Earth” περιελάμβανε μη εξυπηρετούμενα, χωρίς εξασφαλίσεις δάνεια λιανικής και μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με ανεξόφλητο κεφάλαιο ύψους 2 δισ. ευρώ.

    Τότε ο James Sacket, Principal της CarVal και ο Michael Errickson, διευθύνων σύμβουλος της Intrum (αφού πλήρωσαν 120 εκατ. ευρώ για να πάρουν το χαρτοφυλάκιο), είχαν προβεί σε ενθουσιώδεις δηλώσεις εμπιστοσύνης και προοπτικής.

    Την Intrum την γνωρίζουμε όλοι καλά.

    H CarVal Investors λιγότερο γνωστή, είναι ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων εναλλακτικών επενδύσεων διεθνούς βεληνεκούς.

    Ιδρύθηκε το 1987 και έχει επενδύσει περισσότερα από 123 δισ. δολάρια σε 82 χώρες. Διαθέτει μια έμπειρη ομάδα από περίπου 170 υπαλλήλους σε πέντε γραφεία σε Μεγάλη Βρετανία, Λουξεμβούργο, Σιγκαπούρη και ΗΠΑ.

    Σήμερα, η CarVal Investors έχει υπό την διαχείρισή της περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ.

    Τα χρόνια πέρασαν, συνέβησαν πολλά.

    Η CarVal Investors αποφάσισε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το μερίδιο της στο χαρτοφυλάκιο Earth και γι’ αυτό βγήκε στην αγορά να το πουλήσει.

    Χρησιμοποίησε την Alantra ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο.

    Προσπάθησε να πουλήσει το πακέτο σε τιμή ψηλότερη από αυτή που είχε πληρώσει το 2018.

    Η Alantra διαβεβαίωνε όλους τους υποψήφιους επενδυτές ότι δεν υπήρχε μυστική συμφωνία της CarVal με την Intrum για δικαίωμα πρώτης προτίμησης…

    Αφού λοιπόν συγκέντρωσε πολλές προτάσεις, αφού οι υποψήφιοι αγοραστές προσέλαβαν συμβούλους για να αποκτήσουν το πακέτο, τελικά η CarVal μίλησε:

    Έδωσε το μερίδιό της, στo χαρτοφυλάκιο Earth, στον συνεταίρο της την Intrum έναντι 50 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή φθηνότερα απ’ ότι το αγόρασε…

    Ύστερα μου λένε οι μοναχοί πως δεν υπάρχει Αη-Βασίλης…

     

    Ευάγγελος Μυτιληναίος σε ρόλο Άη -Βασίλη

    Δεν είναι μια συνηθισμένη κίνηση.

    Η Mytilineos εδώ και πολλούς μήνες , προσπαθεί να στηρίξει την μετοχή της μ’ ένα πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

    Σ’ αυτό το αβέβαιο περιβάλλον η αγορά θεώρησε ότι αυτή ήταν μια σωστή κίνηση.

    Ξαφνικά, παραμονές Χριστουγέννων, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αποφάσισε να χαρίσει 700.000 μετοχές από αυτές που μάζεψε από την αγορά ο Όμιλος, στους στενούς του συνεργάτες ως επιβράβευση της σκληρής τους δουλειάς.

    Οι μετοχές δόθηκαν εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου (εξαιρουμένου του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου) και σε μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της εταιρείας, που είναι ανώτατα ή/και ανώτερα διευθυντικά στελέχη..

    Αυτό σημαίνει ότι ο Ευάγγελος πιστεύει πως τα στελέχη του δεν θα βγουν στην αγορά να πουλήσουν τις μετοχές που απέκτησαν με μηδενικό κόστος, ενώ στην αγορά αξίζουν περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ…

    Οι μοναχοί του Αγίου Όρους μου επισημαίνουν ότι τα 10 εκατ. ευρώ είναι ασήμαντη ποσότητα μπροστά στα 500 εκατ. ευρώ των EBIDTA που θα παρουσιάσει σ’ ένα χρόνο από σήμερα ο Όμιλος.

    Παρεμπιπτόντως ο Mytilineos θα είναι πάλι η πρώτη εισηγμένη που θα ανακοινώσει αποτελέσματα του 2021.

    Στις 27 Ιανουαρίου θα δώσει τα πρώτα ενδεικτικά μεγέθη και τον Φεβρουάριο τα οριστικά νούμερα του ισολογισμού….

     

    Γιατί η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς χρειάστηκαν τις συμβουλές της AXIA Ventures

    Ο ξενοδοχειακός όμιλος Κυπριώτη δραστηριοποιείται στην Κω με συνολικά 5 μονάδες. Από αυτές οι δύο είναι 5 αστέρων και οι τρεις 3 αστέρων. Από το 2017, ο Όμιλος Κυπριώτη είχε σταματήσει να εξυπηρετεί τα δάνεια του χωρίς να υπάρχει διάθεση και δυνατότητα για εξωδικαστικό συμβιβασμό.

    Η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς ανέθεσαν στην πιο δυναμική Ελληνική επενδυτική τράπεζα, την AxiaVentures να βρει αγοραστή για τα δάνεια του Κυπριώτη.

    Η δουλειά δεν ήταν εύκολη.

    Τα Ελληνικά Δικαστήρια είχαν απορρίψει όλες τις λύσεις που είχαν προτείνει οι τράπεζες και όλες τις συμβιβαστικές διαδικασίες. Ο υποψήφιος αγοραστής θα είχε σε βάρος του όλα τα δεδικασμένα.

    Η Axia Ventures αφού προετοίμασε νομικά το πακέτο των δανείων των δύο τραπεζών εφάρμοσε μια έξυπνη ανταγωνιστική διαδικασία δύο φάσεων και προσέγγισε αρκετούς θεσμικούς επενδυτές με ισχυρό ιστορικό σε παρόμοιες συναλλαγές. Το συνολικό ύψος των δανειακών ανοιγμάτων των Τραπεζών έφτασε τα 135 εκατομμύρια ευρώ με ενέχυρο τα ξενοδοχειακά ακίνητα.

    Τελικά η AXIA συμφώνησε με την H.I.G. CAPITAL η οποία δέχθηκε να πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για τα δάνεια που ξεπερνά πολύ το 50% της ονομαστικής τους αξίας.

    Συνήθως τέτοιου είδους δάνεια πωλούνται στο 10% με 20% της ονομαστικής αξίας τους.

    Η ΑΧΙΑ απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι διαθέτει αξιόπιστες επαγγελματικές σχέσεις στις 4 γωνιές του πλανήτη και βαθιά γνώση της real estate και τουριστικής βιομηχανίας.

    Οι τράπεζες ξεφορτώθηκαν κόκκινα δάνεια και ανοίγματα ύψους 135 εκατ. ευρώ εισπράττοντας μετρητά ποσό πολύ μεγαλύτερο του 50% της αξίας των δανείων που βάρυναν τον ισολογισμό τους….

    Ο κ. Αλέξανδρος Αργυρός, Managing Director & Head of Investment Banking της AXIA Ventures Group δηλώνει σε όλους τους τόνους:  Αυτή ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση, καθώς όχι μόνο συνέπεσε με τον Covid, αλλά και λόγω του ότι ήταν και μια κατάσταση με πολλές αντιξοότητες τόσο αναφορικά με τον κλάδο, όσο και με τα περιουσιακά στοιχεία αλλά και τα ενδιαφερόμενα μέλη της. 

     

    Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και το equity

    Δανεισμό 176,4 εκατ. ευρώ χορήγησε το τελευταίο τρίμηνο  η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,12% 16,24  σε θυγατρικές της.

    Αυτό έγινε για να χρηματοδοτήσει έργα ενέργειας.

    Με αυτό τον τρόπο (ενδοομιλικός δανεισμός)  η  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  εξασφαλίζει το equity που χρειάζονται οι θυγατρικές.

    Το ποσό προέρχεται από τα 500 εκατ. ευρώ, που δανείστηκε η ΓΕΚ με το 7ετές ομόλογο (ΚΟΔ) που εκδόθηκε το 2020.

    Το ποσό αυτό ούτως η άλλως το σήκωσε η ΓΕΚ για να συμβάλει  στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου στους τομείς των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας από θερμικές πηγές (σε ποσοστό 80%)

     

    Η Alpha επιβεβαίωσε τον wiseman

    Mε μια σύντομη ανακοίνωση η οποία δεν θα μπορούσε να αποκαλύψει το πυκνό πολύμηνο παρασκήνιο που προηγήθηκε, η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. ανακοίνωσε η 100% θυγατρική της Alpha Bank, πούλησε στην Hoist Finance AB, το χαρτοφυλάκιο Orbit, με Μη Εξυπηρετούμενα άνευ Εξασφαλίσεων Δάνεια Λιανικής Τραπεζικής , συνολικού οφειλόμενου υπολοίπου ύψους  2,1 δισ. ευρώ και συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 1,3 δισ. ευρώ…

    Όπως ακριβώς σας είχε ενημερώσει ο μοναχός του Αγίου Όρους, η Hoist θα πληρώσει 108 εκατ. ευρώ ή 7,4% περίπου του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου.

    Η επίσημη ανακοίνωση δεν αναφέρει το …δεύτερο μισό της συμφωνίας, δηλαδή ότι η CEPAL του Αρτέμη Θεοδωρίδη, θα αναλάβει να συμμαζέψει το χαρτοφυλάκιο και να ανακτήσει όσα περισσότερα μπορεί…

     

    Οι επόμενες δύο κινήσεις του Χάρη Σαχίνη

    Με ποσοστά …σοβιετικού …τύπου (99,96% επί των παρόντων μετόχων), η Έκτακτη Γενική Συνέλευση Μετόχων της ΕΥΔΑΠ, επικύρωσε την Σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο που καθορίζει την τιμή πώλησης του αδιύλιστου νερού από το Ελληνικό Δημόσιο προς την ΕΥΔΑΠ, για τα επόμενα 20 έτη, σε τιμή 40% χαμηλότερη από την προηγούμενη που ίσχυε για την περίοδο 2004 – 2013.

    Η αγορά τώρα περιμένει τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ.

    Ο Χάρης Σαχίνης θα πρέπει να καθορίσει την μερισματική πολιτική των επόμενων ετών αλλά κυρίως το σχέδιο επέκτασης της ΕΥΔΑΠ έξω από τα σημερινά της χωρικά ύδατα.

    Το σχέδιο υπάρχει, διοίκηση ικανή υπάρχει, ένα «πράσινο φως από ψηλά» χρειάζεται ο Χάρης Σαχίνης για να προχωρήσει σε ανακοινώσεις και υλοποίηση…

     

    Η αγωνία του Φώτη Κουρμούση

    Δεν μπορεί να απολαύσει την χριστουγεννιάτικη ραστώνη και την ονομαστική εορτή ο μέχρι χθες Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.

    Από καιρό ετοιμάζεται να αναλάβει τη θέση του Chief Operating Operating Officer του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Έχει περάσει όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης, τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους «θεσμούς» (οι οποίοι είναι αλήθεια ότι θα προτιμούσαν έναν μη Έλληνα στη θέση Νο 3 του ΤΧΣ) κι έχει τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου.

    Τώρα ο Φώτης Κουρμούσης περιμένει στωικά να τελειώσει το …2021 και μαζί του η θητεία του Ιορδάνη Αϊβάζη.

    Μετά στις 17 Ιανουαρίου, να εγκριθεί η τοποθέτηση του από το EuroWorking Group.

    Ταυτόχρονα περιμένει και την επίσημη …επιμήκυνση του βίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών και με βάση το οποίο θα σχεδιαστεί η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τη συμμετοχή του στις συστημικές τράπεζες της χώρας.

    Η θέση του COO στο ΤΧΣ έχει τη δική της ιστορία.

    Επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετηθεί η κυρία Μαρίκα Φραγκάκη η οποία είχε περισσότερο … «οικολογικές» παρά τραπεζικές ανησυχίες.

    Μετά ήρθε ο Ιορδάνης Αϊβάζης με τις διεθνείς του διασυνδέσεις και τώρα τη σκυτάλη στη Διεύθυνση Λειτουργιών στο ΤΧΣ θα πάρει -πρώτα ο Θεός- ο Φώτης Κουρμούσης.

    Ένα από τα περίεργα του Οργανογράμματος του ΤΧΣ είναι ότι η Διεύθυνση Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων ανήκει στην αρμοδιότητα του COO και όχι του CEO κι αυτό (εκτός φυσικά αν αλλάξει το οργανόγραμμα) συνεπάγεται ευρύτερες αλλαγές στην οδό Πανεπιστημίου…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.