• Business

    Ιdeal Holdings (Λάμπρος Παπακωνσταντίνου): Με 70 εκατ. ευρώ «στο τραπέζι» για νέα deals- Γιατί είναι ελκυστική η μετοχή

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος IDEAL Holdings

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος IDEAL Holdings


    Ξεχωριστή επενδυτική αύρα διαθέτει η Ideal Holdings. Καθώς πρόκειται για μια μοναδική στο είδος της εισηγμένη, που επί της ουσίας έχει μετεξελιχθεί σε ένα πολυμετοχικό private equity.Ικανό να προσφέρει ότι το καλύτερο από το συγκερασμό των πλεονεκτημάτων δύο κόσμων. Δηλαδή των εταιρειών χαρτοφυλακίου και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

    Το πολύ πρόσφατο report της Pantelakis Χρηματιστηριακή, ήρθε να αναδείξει και να βγάλει προς τα έξω την αξία της εταιρείας. Στο τιμόνι της οποίας ώς Πρόεδρος, βρίσκεται ο εξαιρετικά έμπειρος και ιδιαίτερα αποτελεσματικός άνθρωπος των αγορών Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

    Με το συγκεκριμένο report ακτινογραφούνται οι άκρως θετικές μελλοντικές προβλέψεις για τις επιδόσεις της Ideal Holdings, κάτι το οποίο δεν υπήρχε έως τώρα. Παράμετρος που εκ των πραγμάτων αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά μιας νέας ιδέας για όσους αναζητούν πρόσφορα εδάφη για υπεραξίες.

    Αυτήν τη στιγμή η ταμειακή θέση της μητρικής εταιρείας ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ. Μαζί δε με τις αχρησιμοποίητες πιστωτικές γραμμές των 52 εκατ. ευρώ, διαμορφώνεται μια κεφαλαιακή δύναμη πυρός 70 εκατ. ευρώ. Με τα λεφτά αυτά «πάνω στο τραπέζι» υπάρχουν όλες οι βάσιμες προϋποθέσεις για νέο ή νέα deals στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς.Χωρίς μάλιστα να απαιτείται η χρηματοδότηση από την πλευρά των μετόχων.

    Με αποδεδειγμένο ιστορικό στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, σχεδόν προεξοφλείται η κίνηση της εταιρείας προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε και η ίδια η φιλοσοφία της επενδυτικής της ομάδας βασίζεται στο τρίπτυχο «αγοράζω χαμηλά, αναπτύσσω και πουλάω ψηλά». Έπειτα από μια περίοδο 5 έως 7 ετών.

    Τρανή απόδειξη γι αυτό ήταν και η περίπτωση της εταιρείας των premium ανθρακούχων αναψυκτικών Three Cents.Η οποία εξαγοράστηκε με τίμημα 15 εκατ. ευρώ, πουλήθηκε πέρσι στην Coca Cola έναντι 46 εκατ. αφήνοντας ένα καθαρό κέρδος 31 εκατ. ευρώ. «Κλειδώνοντας» έτσι μια λαμπρή απόδοση άνω του 100%…

    Στο πάζλ όμως των όσων έγιναν την περσινή χρονιά περιλαμβάνονται και άλλες τρείς κινήσεις: Η μεγαλύτερη εξ αυτών ήταν ασφαλώς η εξαγορά της τεχνολογικής Byte, μέσω μιας συνδυαστικής πρότασης παραχώρησης μετοχών και καταβολής μετρητών, συνολικής αποτιμησιακής αξίας 59,3 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, εξαγοράστηκαν έναντι 6,3 εκατ. ευρώ η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Netbull, καθώς και το 75% της νοτιοαφρικανικής Coleus Packaging, που δραστηριοποιείται στο τομέα των μεταλλικών πωμάτων. Το κόστος της δεύτερης αυτής εξαγοράς ανήλθε στα 12,65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 43% ήταν χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο κομμάτι καλύφθηκε από τραπεζικό δανεισμό. Η εν λόγω συμφωνία ήρθε να ενισχύσει την κεκτημένη δυναμική και την διεθνοποιημένη επιχειρηματική εμβέλεια της εξ ολοκλήρου θυγατρικής της Ideal, Astir Vitogiannis.

    Περιθώρια ανόδου 50,1%  με βάση τη δίκαια τιμή   

    Απόρροια όλων αυτών είναι να αλλάξει επίπεδο, με όρους οικονομικών μεγεθών, το εμπλουτισμένο χαρτοφυλάκιο της Ideal Holdings.

    Η Pantelakis Χρηματιστηριακή υπολογίζει την εσωτερική αξία της εισηγμένης της εισηγμένης στα 211,5 εκατ. ευρώ. Γεγονός που με την ακολουθούμενη, συνδυαστική  μεθοδολογία αποτίμησης ανεβάζει την εύλογη αξία ( δίκαια τιμή) της μετοχής στα 5,3 ευρώ.

    Εάν ληφθεί υπόψη ότι την περασμένη Παρασκευή η μετοχή έκλεισε στα 3,53 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας  διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 141,7 εκατ. ευρώ, τότε το περιθώριο ανόδου είναι 50,1%. Ακόμη κι αν θεωρηθεί ότι οι εταιρείες του είδους διαπραγματεύονται με ένα discount 15% επί της εσωτερικής τους αξίας, υπάρχει αρκετός δρόμος για το κτίσιμο υπεραξιών. Παρά το γεγονός ότι τίποτε στο χρηματιστήριο δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ώς θέσφατο.

     Σε κάθε περίπτωση το sponsored report της Pantelakis «βλέπει» ότι η καθαρή κερδοφορία της  Ideal Holdings για τη χρήση του 2022 θα φτάσει στα 16,6 εκατ. ευρώ. Καταγράφοντας αύξηση άνω του 69%.

     Για το 2023 προβλέπεται ότι τα καθαρά κέρδη θα ανέβουν στα 17,5 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία στα 19 εκατ. ευρώ για το 2024.

    Με τα δεδομένα αυτά η εισηγμένη αποτιμάται σε 8,5 φορές τα περσινά της κέρδη και σε 8,1 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη για την εφετινή χρονιά.

    Αξιολογώντας τις επί μέρους οικονομικές επιδόσεις για την περσινή χρήση, οι συνολικές πωλήσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 173,2 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 91 εκατ. ευρώ (+53,7%) θα προέλθουν από τον βραχίονα της βιομηχανίας με την Astir Vitogiannis και την νεοαποκτηθείσα Coleus. Η οποία με το καλημέρα αποσπά το 42,7% από το συνολικό, κλαδικό μερίδιο.

     Ο έτερος βραχίονας της τεχνολογίας (πληροφορική) προβλέπεται ότι θα έχει πωλήσεις 82,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 25,7%.Με τη Byte computers να εισφέρει το 55,6% των εσόδων του συγκεκριμένου κλάδου.

    Η ανάλυση των μεγεθών και οι πηγές της κερδοφορίας

    Σε ακόμα πιο λεπτομερή ανάλυση των επιδόσεων, τα λειτουργικά κέρδη (ebitda) του βιομηχανικού τομέα της Ideal, αναμένεται να είναι  19,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 88%. Με την πρόβλεψη να πάνε στα 21,1 εκατ. ευρώ στην τρέχουσα χρήση, όπου το μικτό περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 23,1%

    Επιμεριζόμενα τα μεγέθη αυτά, η μεν Astir Vitogiannis θα έχει 15 εκατ. ευρώ ebitda το 2022 και 14,5 εκατ. ευρώ το 2023. Με συνέπεια οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρήση να αντικατοπτρίζουν το 69% της συνεισφοράς της στον κλάδο και το 46% στο συνολικό αποτέλεσμα του γκρουπ της Ideal. Ενώ σε ότι αφορά το περιθώριο λειτουργικού κέρδους αυτό αναμένεται να φτάσει στο 30,1%…

    Από την άλλη πλευρά η Coleus πάει για ebitda 4,4 εκατ. ευρώ στην περσινή ετήσια χρήση και 6,6 εκατ. για την τρέχουσα. Με συνέπεια να έχει το 2023 μερίδιο 31% στον κλάδο και 21% στο γκρουπ. Όλα αυτά με περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας στο 15,3%.

    Στην αντίπερα όχθη του τεχνολογικού βραχίονα, τα ebitda των 9,9 εκατ. ευρώ της περσινής χρήσης, εκτιμάται ότι θα ανέβουν στα 11,1 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο λειτουργικού κέρδους να είναι στο 11,6%. Εξ αυτών τα  6,4 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη Byte, εκφράζοντας το 58% των μεγεθών του κλάδου και το 20% του γκρουπ για το 2023.

    Όπως προκύπτει από όλα τούτα, οι εξαγορές έχουν ουσιαστικό νόημα στην αναβάθμιση του οικονομικού status της Ideal  Holdings. Η θυγατρική Astir Vitogiannis συνιστά με την αναπτυξιακή της δυναμική την κεντρική πηγή καθαρών  κερδών. Αφού τα αναμενόμενα 10,3 εκατ. ευρώ της εφετινής χρήσης θα αντιστοιχούν στο 59% της συνολικής κερδοφορίας της εισηγμένης. Η Coleus, με τα 2,4 εκατ. ευρώ των εκτιμώμενων κερδών θα έχει μερίδιο 14%. Επίσης η Byte με την εκτιμώμενη κερδοφορία των 3,8 εκατ. ευρώ κατά το 2023 θα έχει συμβολή άνω του 21%. Το υπολειπόμενο κομμάτι της κερδοφορία καλύπτεται από τις άλλες δραστηριότητες στην τεχνολογία, μέσω των Αdacom- Netbull.

    Ενισχυμένος κατά 182,6% ο συναλλακτικός τζίρος

    H βαθμιαία ανάδειξη της αξίας της Ideal Holdings έχει αρχίσει να κεντρίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Γεγονός που κατέδειξε και η πρόσφατη παραχώρηση του 2,15% των μετοχών ( από παλαιούς μετόχους) σε θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, με τιμή στα 3,40 ευρώ ανά μετοχή.

     Συμπεριλαμβανομένου και του «πακέτου» των 2,926 εκατ. ευρώ, η μέση ημερήσια συναλλακτική αξία της εταιρείας στις 14 πρώτες συνεδριάσεις του 2023 διαμορφώνεται στα 407.141 ευρώ. Ήτοι 182,6% πιο πάνω σε σύγκριση με τα συναλλακτικά δεδομένα της περσινής χρονιάς.

    Σήμερα το 37% των μετοχών ελέγχεται από το management της εταιρείας ( Βυτόγιαννης, οικογένεια Βυζάντιου, ενώ συμμετοχή έχει και ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου). Ποσοστό 15% είναι στο χαρτοφυλάκιο του σχήματος Δαυίδ- Λεβέντη, ενώ 24% είναι σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, μεταξύ των οποίων είναι  κι εκείνα του Βασίλη Κάτσου και του ομίλου του Πάνου Γερμανού. Περί το 23% είναι η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, ενώ στο 1% είναι το ποσοστό των ιδίων μετοχών.

    Το Flash Note των αποτελεσμάτων του 2022 θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ στις 10 Απριλίου θα δημοσιοποιηθεί η ετήσια οικονομική έκθεση. Σε αφορά τις χρηματικές διανομές, μία ανά εξάμηνο, θα εκκινήσουν στις 27 Ιουνίου με την πρώτη «δόση» της επιστροφής κεφαλαίου. Εν συνόλω οι χρηματικές διανομές θα είναι της τάξεως των 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή σχεδόν στο 5,7% η μερισματική απόδοση, με βάση την τωρινή τιμή της μετοχής.

    Διαβάστε επίσης

    Ideal: Ποιος ο πωλητής και ποιος ο αγοραστής του 2,17% και ο ρόλος του report της Pantelakis Sec.

    Pantelakis Securities: Υψηλή δίκαιη αξία για την Ideal Holdings



    ΣΧΟΛΙΑ