• Business

    Pantelakis Securities: Υψηλή δίκαιη αξία για την Ideal Holdings

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος IDEAL Holdings

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος IDEAL Holdings


    Η Pantelakis Securities ξεκινάει την κάλυψη της Ιdeal Holdings και εξηγεί ότι πρόκειται επί της ουσίας για μια εξαιρετική εισηγμένη ιδιωτική μετοχική εταιρεία (private equity), που προσφέρει το καλύτερο και από τους δύο κόσμους, ήτοι των εταιριών χαρτοφυλακίου και των private equities.

    Η χρηματιστηριακή εξηγεί ότι η δημιουργία αξίας στοχεύει σε μεσαίου μεγέθους μετοχικά πακέτα, σε “αγορές στα χαμηλά” για να αναπτύσσει τις εταιρείες και να “πουλήσει ψηλά”, με επενδυτικό ορίζοντα 5 έως 7 ετών.

    Η χρηματιστηριακή δεν προτείνει τιμή-στόχο (πρόκειται για sponsored report), αλλά ο μέσος όρος αποτίμησης αποδίδει μια δίκαιη αξία 5,3 ευρώ ανά μετοχή της IDEAL ή 51% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμής στο ταμπλό του ΧΑ.

    Η χρηματιστηριακή εξηγεί ότι η IDEAL είναι μια εταιρεία χαρτοφυλακίου μόνο κατ’ όνομα, αφού έχει επενδυτικό ορίζοντα 5 έως 7 ετών, που περιλαμβάνει την εξαγορά/πώληση ολόκληρων εταιρειών, με στόχο απόδοσης σε υψηλότερα επίπεδα του 20% και με περιορισμένο hands-on management, οπότε υπάρχει μια συγκεκριμένη ‘αύρα΄που μοιάζει περισσότερο με private equity. “Πρόκειται για μια μοναδική επενδυτική εναλλακτική λύση για ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών με αποδεδειγμένο ιστορικό στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές. Μια έμπειρη επενδυτική ομάδα εντοπίζει επιλεκτικά ηγέτες, επενδύει, παρακολουθεί και επικεντρώνεται στην προσθήκη αξίας πριν από την έξοδο, χρησιμοποιώντας τις αρχές των private equities”, εξηγεί η Pantelakis.

    Ξεχωρίζει ως το μοναδικό ελληνικό εισηγμένο όχημα PE

    Χάρη στην κλίση της προς την εισαγωγή στο χρηματιστήριο, εκτός από τα υψηλότερα επίπεδα διαφάνειας και ορατότητας, η IDEAL απαλλάσσεται από τα θέματα ρευστότητας που συνήθως αντιμετωπίζουν τα private equities, καθώς απολαμβάνει μόνιμα κεφάλαιο, ενώ οι επενδυτές αποφεύγουν να χάσουν την πρόσβαση στα κεφάλαιά τους.

    Επίσης, οι μετοχές της IDEAL θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως proxy σε περίπτωση που ένας πιθανός πωλητής είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στη δυναμική ανόδου. Το σημερινό χαρτοφυλάκιο επικεντρώνεται σε δύο τομείς, δηλαδή στη βιομηχανία (παραγωγή φελλών crown) και τον ευρύτερο χώρο των υπηρεσιών πληροφορικής.

    Η πώληση της ελληνικής εταιρείας ποτών Three Cents αξίας 46 εκατ. ευρώ στην Coca-Cola HBC τον περασμένο Οκτώβριο αποτελεί το αποκορύφωμα της στρατηγικής εξόδου της IDEAL, καθώς πέτυχε εσωτερική απόδοση 111%.

    Η αποτίμηση του ομίλου δίνει μια δίκαιη αξία 5,3 ευρώ που βρίσκεται 51% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα. H Pantelakis Sec αποτιμά την IDEAL μέσω ενός συνδυασμού μεθόδων ταμειακών ροών και πολλαπλασιαστών (κάθε μία με βαρύτητα 50%).

    Συνολικά, η μετοχή είναι ελκυστικά τιμολογημένη με 8,1 φορές τα φετινά κέρδη, περίπου 6% μερισματική απόδοση, ενώ η IDEAL έχει μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω βελτιστοποίησης/συμπλήρωσης της πλατφόρμας περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που προσθέτει στην ελκυστικότητα της αποτίμησής της.

    Διαβάστε επίσης

    Ideal Holdings: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 100% της Byte Computer



    ΣΧΟΛΙΑ