• Business

    Οι πωλήσεις δικαιωμάτων της Intrakat, το κλειδί για τη είσοδο νέων επενδυτών στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Οι πωλήσεις δικαιωμάτων της Intrakat, το κλειδί για τη είσοδο νέων επενδυτών στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας

    Σωκράτης Κόκκαλης – Πέτρος Σουρέτης


    Οι πωλήσεις δικαιωμάτων από την πλευρά τριών, ηγετικών στελεχών της Intrakat, αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για την είσοδο νέων επενδυτών στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας.

    Ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Κούτρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος Πέτρος Σουρέτης και το εκτελεστικό μέλος Δημήτρης Θεοδωρίδης, έχουν ήδη κοινοποιήσει τις προθέσεις τους για μερική συμμετοχή στην κεφαλαιακή αύξηση των 51,351 εκατ. ευρώ. Ενώ δηλαδή κατέχουν τώρα αθροιστικά το 35,035% της Intrakat, θα καλύψουν το μερίδιο που αντιστοιχεί στο12,67% της συνολικής τους θέσης.

    Με συνέπεια και όπως όλα δείχνουν, να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην παραχώρηση «πακέτων» για τα δικαιώματα προτίμησης στην ΑΜΚ, τα οποία δεν θα ασκηθούν.

    Εκ των πραγμάτων απαρχή των εξελίξεων είναι η ερχόμενη Δευτέρα, 31 του μηνός, όταν και θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

    Σήμερα, η νέα, αναπροσαρμοσμένη τιμή της Intrakat θα έχει τιμή εκκίνησης στα 2,05 ευρώ, από τα 2,14 ευρώ που ήταν το χθεσινό κλείσιμο. Βάσει του ισχύοντος κανονισμού και μόνο για σήμερα το εύρος διακύμανσης της τιμής οριοθετείται από τα 1,435 έως τα 2,78 ευρώ.

    Ανάλογα βέβαια με την πορεία της αναπροσαρμοσμένης τιμής της μετοχής, προκύπτει κάθε φορά και η «δίκαιη» τιμή του προς διαπραγμάτευση δικαιώματος, το κάθε ένα από τα οποία απορρέει από κάθε μία μετοχή.

    Στην προκειμένη περίπτωση, ο υπολογισμός της αξίας του δικαιώματος γίνεται αν από την αναπροσαρμοσμένη τιμή (2,05 ευρώ) αφαιρεθεί η τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου( 1,90 ευρώ). Η διαφορά που θα προκύψει ( 0,15) πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των νέων μετοχών που θα εκδοθούν( 27.027.028) και το αποτέλεσμα που θα προκύψει διαιρείται με τον αριθμό των παλαιών μετοχών ( 48.026.871).

    Οπότε με την πράξη αυτή κι αν σήμερα ξεκινούσε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος, η αρχική τιμή εκκίνησης θα ήταν στα 0,0844 ευρώ. Το θα συνέβαινε στη συνέχεια θα ήταν καθαρά θέμα προσφοράς και ζήτησης, που μπορεί να οδηγούσε σε αποκλίσεις από την υπολογιζόμενη «δίκαιη» τιμή.

    Οι θέσεις των Σουρέτη, Κούτρα, Θεοδωρίδη

    Όλα αυτά μένει να διακριβωθούν και στην πραγματικότητα, μέσα στη 10ήμερη συναλλακτική «ζωή» των δικαιωμάτων της Intrakat ( από τις 31 Ιανουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου).

    Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ, ο Δημήτρης Θεοδωρίδης κατέχει το 14,79% της εταιρείας, ο Δημήτρης Κούτρας το 12,69% και ο Πέτρος Σουρέτης το 7,56%.

    Επακριβώς, ο συνολικός αριθμός μετοχών και των τριών είναι 16.826.466, εκ των οποίων συμμετοχή στην ΑΜΚ θα έχουν οι 6.085.518. Μένουν εκτός 10.740.948 μετοχές, που αντιστοιχούν σε ισάριθμα δικαιώματα, θεωρητικής αξίας 906,5 χιλιάδων ευρώ.

    Προφανώς τα δικαιώματα αυτά θα πουληθούν, όταν ξεκινήσουν οι συναλλαγές. Δίνοντας την ευχέρεια σε εκείνους που θα τα αποκτήσουν, να μπούν εν συνεχεία στην ΑΜΚ και συνακόλουθα στο μετοχικό σχήμα της Intrakat.

    Λαμβανομένου υπόψη ότι η αύξηση κεφαλαίου γίνεται με αναλογία 0,5627 νέων μετοχών για κάθε μία παλαιά, τότε γίνεται εμφανές πώς απαιτείται η αγορά 1,777 δικαιωμάτων για να πάρει κάποιος μία νέα μετοχή, καταβάλλοντας και 1,90 ευρώ.

    Με την έννοια αυτή τα προς πώληση δικαιώματα των τριών στελεχών, μεταφράζονται σε δυνατότητα συμμετοχής στην ΑΜΚ με 6,044 εκατ. νέες μετοχές, που αντιστοιχούν στο 8% της εταιρείας.

    Ακόμη είναι άγνωστο το ποιοι θα είναι οι νέοι επενδυτές που θα μπουν στο σχήμα της Intrakat, αν και πηγές της αγοράς κάνουν λόγο και για αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνουν funds, αμοιβαία και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

    Ποντάροντας στις μελλοντικές εξελίξεις, που θα μεγαλώσουν το επιχειρηματικό αποτύπωμα της εταιρείας, στον τομέα των έργων υποδομών, των ΣΔΙΤ, όπως επίσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το real estate.

    Από τη θέση του βασικού μετόχου, η Ιντρακόμ του Σωκράτη Κόκκαλη θα ασκήσει πλήρως ( μέσω θυγατρικής) το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της Intrakat. Διατηρώντας το ποσοστό του 36,67%.

    Δυναμική παρουσία στην ΑΜΚ θα έχει και το δίδυμο των προερχομένων από την απορροφηθείσα «Γαία», Λουκά Λαζαράκη και Δημοσθένη Στασινόπουλου. Η κοινή τους εταιρεία θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα συμμετοχής (10,07%) στην αύξηση κεφαλαίου της Intrakat, ενώ δεσμεύεται να καλύψει το ίδιο ποσοστό από τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα.

    Για το πόσο εν τέλει μπορεί να φτάσει η συμμετοχή των νέων επενδυτών, θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τη μερική άσκηση δικαιωμάτων των τριών στελεχών, αλλά και από τους μετόχους μειοψηφίας που κατέχουν το 18,1%. Όσο μικρότερη είναι η δική τους συμμετοχή, τόσο θα ανοίγει η βεντάλια για τους ενδιαφερόμενους νέους μετόχους.

    Διαβάστε επίσης

    Intrakat: Παράθυρο για την είσοδο νέων επενδυτών ανοίγει η ΑΜΚ – Πόσα λεφτά θα βάλουν οι 5 μεγαλύτεροι μέτοχοι

    Intrakat: Η Strongview του Δημήτριου Θεοδωρίδη απέκτησε το 6,2%

    Intrakat: Στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ – Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης



    ΣΧΟΛΙΑ