• Business

    Intrakat: Παράθυρο για την είσοδο νέων επενδυτών ανοίγει η ΑΜΚ – Πόσα λεφτά θα βάλουν οι 5 μεγαλύτεροι μέτοχοι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Intrakat: Παράθυρο για την είσοδο νέων επενδυτών ανοίγει η ΑΜΚ – Πόσα λεφτά θα βάλουν οι 5 μεγαλύτεροι μέτοχοι

    Σωκράτης Κόκκαλης – Δημήτρης Κούτρας – Πέτρος Σουρέτης – Δημήτρης Θεοδωρίδης


    Η κεφαλαιακή  αύξηση των 51,35 εκατ. ευρώ στην οποία προχωρά η  Intrakat, πέραν της ενδυνάμωσης του οικονομικού της status, ανοίγει ταυτόχρονα κι ένα «παράθυρο» εισόδου νέου ή νέων επενδυτών στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας.

    Κατά τα φαινόμενα  στρώνεται το έδαφος  για Fund, που θα θελήσουν να ποντάρουν στην «επόμενη μέρα» της Intrakat. Καθώς η εισηγμένη φιλοδοξεί να… ανεβάσει στροφές, δραστηριοποιούμενη σε έργα υποδομών, ΣΔΙΤ, real estate και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπου το ανεκτέλεστο υπόλοιπο, σε επίπεδο Ομίλου, διαμορφώνεται σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στα 419 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 382 εκατ. ευρώ αφορούν έργα στα οποία έχει μειοδοτήσει και μένει να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις.

    Όπως προκύπτει από την «αρχιτεκτονική» της αύξησης κεφαλαίου, οι πέντε μεγαλύτεροι, μετοχικοί πυλώνες της Intrakat, δεν θα ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που διαθέτουν. Για την ακρίβεια αυτό θα συμβεί στους τρεις από τους πέντε, αφήνοντας ένα αδιάθετο υπόλοιπο της τάξεως του 20,1% στο γενικό σύνολο της ΑΜΚ. Το οποίο ενδέχεται να διευρυνθεί, ανάλογα με τι θα συμβεί με το βαθμό συμμετοχής, που θα έχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι μειοψηφίας.

    Όλα αυτά παραπέμπουν κατ’ ουσίαν  στην ύπαρξη δυνητικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση μετοχών, που δεν θα διατεθούν πρωτογενώς.  Το αν θα είναι ένα ή περισσότερα Fund, που θα θελήσουν να μπούν στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας, αυτό αναμένεται να κριθεί από τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν. Χωρίς όμως μέχρι στιγμής να προκύπτει κάτι το επίσημο από την ίδια την Intrakat, που το μόνο που αναφέρει είναι ότι τα τυχόν αδιάθετα, μετοχικά υπόλοιπα, θα διατεθούν κατά την κρίση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Στην ίδια φυσικά τιμή με εκείνη της ΑΜΚ, που γίνεται στα 1,90 ευρώ ανά μετοχή.

    Τα  κεφαλαιακά μερίδια για Κόκκαλη ( Ιντρακόμ) και Κούτρα

    Με βάση τα δεδομένα που κοινοποίησε η εταιρεία, οι πέντε μεγαλύτεροι μέτοχοι ελέγχουν συνολικά το 81,899%. Ενώ κατ’ αντιστοιχία του ποσοστού τους θα έπρεπε να εισφέρουν τα περίπου 42 εκατ. ευρώ ( από τα 51,35 εκατ.) της ΑΜΚ, θα συμμετάσχουν εισφέροντας 31,7 εκατ. ευρώ. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι οι υπόλοιποι μέτοχοι μειοψηφίας, που κατέχουν αθροιστικά το 18,101% θα ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης, τοποθετώντας περί τα 9,3 εκατ. ευρώ.

    Ιδού όμως πώς έχει η επί μέρους εικόνα: Κατά πρώτον η Ιντρακόμ, συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη, που κατέχει το 36,67% της Intrakat, δηλώνει ότι θα καλύψει πλήρως τα ποσοστά της στην ΑΜΚ της θυγατρικής. Αυτό σημαίνει ότι θα βάλει 18,9 εκατ. ευρώ ( μέσω άλλης θυγατρικής της) με συνέπεια να έχει την ίδια μετοχική απεικόνιση και μετά από την  ΑΜΚ.

    Δεύτερος τη τάξει μέτοχος της Intrakat είναι ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Κούτρας, που κατέχει το 12,69%. Εκείνος όμως θα κάνει περιορισμένη χρήση του δικαιώματος προτίμησης, εισφέροντας μόνο το 1,5% στα υπό άντληση κεφάλαια. Ήτοι, περί τα 770 χιλιάδες ευρώ, έναντι των 6,5 εκατ. που ήταν η αναλογική συμμετοχή του, βάσει του υφιστάμενου ποσοστού του. Γεγονός που σημαίνει ότι μετά από την ΑΜΚ, η μετοχική θέση Κούτρα θα περιοριστεί στη «ζώνη» του 8,6%.

    Ο Δημήτρης Κούτρας είχε μπεi στην Intrakat στις αρχές του 2019, φεύγοντας από τον Ελλάκτωρ. Για το υφιστάμενο «πακέτο» μετοχών έχει κόστος κτήσης 8 εκατ. ευρώ, ενώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του αποτιμάται στα 12,85 εκατ. ευρώ. Με την υπεραξία να ξεπερνά το 60%…

    Οι συμμετοχές Σουρέτη, Θεοδωρίδη και τρίτου «πόλου»

    Μερική συμμετοχή στην ΑΜΚ θα έχει και το εκτελεστικό μέλος της εταιρείας Δημήτρης Θεοδωρίδης.  Ο γιός της Ελένης Κόκκαλη, από τον πρώτο της γάμο, κατέχει το 14,79% της Intrakat. Θα ασκήσει όμως το 7,39% στην κεφαλαιακή αύξηση, τοποθετώντας 3,8 εκατ. ευρώ. Έναντι των 7,4 εκατ. ευρώ που είναι το κόστος της πλήρους άσκησης των δικαιωμάτων του.

    Στο ίδιο μήκος κύματος της μερικούς άσκησης θα κινηθεί και ο Διευθύνων Σύμβουλος Πέτρος Σουρέτης. Κατέχει μέν το 7,56% της εταιρείας, αλλά θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με το 3,778%, που αντιστοιχεί σε εισφορά 1,95 εκατ. ευρώ. Από τα 3,9 εκατ. ευρώ, που συνεπαγόταν η πλήρης άσκηση δικαιωμάτων.

    Ο κύκλος των υφιστάμενων μεγαλύτερων μετόχων της Intrakat κλείνει με τους Λουκά Λαζαράκη και Δημοσθένη Στασινόπουλο, προερχομένων από την απορροφηθείσα «Γαία-Άνεμος». Κατέχουν το 10,069%, δηλώνουν ότι θα ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους, ενώ παράλληλα είναι διατεθειμένοι να απορροφήσουν το ίδιο ποσοστό από τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα. Γεγονός που οδηγεί σε εισφορά 5,2+1,1 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα «κενά» που μπορεί να υπάρξουν στην κάλυψη των υπόλοιπων, μειοψηφούντων μετόχων.

    Τουλάχιστον 10,3 εκατ. περιμένουν τα Fund

    Από όλα αυτά προκύπτει, ότι τουλάχιστον 10,3 εκατ. ευρώ που αφορούν τη μερική άσκηση δικαιωμάτων από τους πέντε μεγαλύτερους μετόχους, μπορεί να γίνουν πόλος έλξης από Fund. Από τη στιγμή που αυτό θα συμβεί ( καθώς πασιφανώς δεν «παίζει» το σενάριο να μείνουν στο ράφι τα «χαρτιά») τότε η συμμετοχή του νέου ή των νέων επενδυτών στην Intrakat εκκινεί από τα επίπεδα του 7,3%.

    Η ΑΜΚ γίνεται με τιμή έκδοσης των νέων μετοχών στα 1,90 ευρώ και με αναλογία για τους υφιστάμενους μετόχους 0,5627 μετοχές για κάθε 1 παλαιά. Χθες το «χαρτί» της εταιρείας υποχώρησε κατά 4,96%, στα 2,11 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της Intrakat να διαμορφώνεται στα 101,3 εκατ. ευρώ. Ενισχυμένη κατά 60,3% σε χρονικό ορίζοντα 12μηνου.

    Εξαιρουμένων των δαπανών έκδοσης, τα υπό άντληση «καθαρά» κεφάλαια των 50,8 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε έργα ΑΠΕ και ΣΔΙΤ(20+15 εκατ.) ενώ τα υπόλοιπα 15,8 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για κεφάλαιο κίνησης.

    Στο 9μηνο του 2021 η Intrakat είχε άνοδο πωλήσεων κατά 10% (στα 140,3 εκατ. ευρώ), το λειτουργικό της αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο ( κατά 3,1 εκατ. ευρώ) ενώ οι δανειακές της υποχρεώσεις ανήλθαν στα 103 εκατ. ευρώ.

     «Αγκάθι» για τις επιχειρηματικές εξελίξεις αποτελούν οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών, που δημιουργούν μια επιπλέον, σημαντική επιβάρυνση στο κόστος της παραγωγής των τεχνικών έργων. Η εταιρεία έχει πεί πώς «η επιτάχυνση του προγράμματος δημοπράτησης των ώριμων έργων που βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς Πολιτείας ,στο πλαίσιο χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης, όπως επίσης και η θέσπιση διαδικασίας αναθεώρησης τιμών  των έργων, θα αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα παραγωγής στα έργα που εκτελούνται και θα βελτιώσουν τα αποτελέσματα των κατασκευαστικών εταιρειών».

    Διαβάστε επίσης

    Intrakat: Στο 1,90 ευρώ ανά μετοχή η ΑΜΚ των 51,3 εκατ. ευρώ

    Συμμαχία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat εναντίον Ελλάκτωρ για το ΣΔΙΤ των 235 εκατ. για την υδροδότηση της Αθήνας – Και τρίτη προσφορά!

    Κόκκαλης, Βακάκης, Βασιλάκης, Στασινόπουλος, Φέσσας, Φουρλής και Κυριακόπουλος απογειώνουν τα Mid Caps



    ΣΧΟΛΙΑ