• Business

    Η πολύφερνη ΔΕΠΑ Εμπορίας μένει… στο ράφι: Οι εναλλακτικές και το ενδεχόμενο εισόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    O Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς

    O Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς


    Όλες οι επιλογές εξετάζονται ξανά για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ιδιωτικοποίηση που έχει μπλοκάρει λόγω της δικαστικής εκκρεμότητας με τον όμιλο ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη αφού, παρότι λόγω της μεγάλης αξίας της και των σημαντικών συμμετοχών της είναι πολύφερνη νύφη, τελικά δεν φαίνεται ότι θα ευοδωθεί θετικά η ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους ιδιωτικοποίησης. Μεταξύ των επιλογών αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες είναι το ενδεχόμενο να μπουν ρήτρες με νομοθετική ρύθμιση για το νομικό εμπόδιο που εμποδίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας και δεν απομακρύνεται σύντομα.

    Άλλη επιλογή είναι να ανασταλεί ο παρών διαγωνισμός και να προκηρυχθεί νέος για την πώληση της 100% θυγατρικής ΕΠΑ Αττικής. Η ΕΠΑ Αττικής έκλεισε το 2020 με πωλήσεις 206,618 εκατ. ευρώ, έναντι 223,264 εκατ. ευρώ του 2019 και με EBITDA 15,410 εκατ. ευρώ, έναντι 10,407 εκατ. ευρώ του 2019.

    Μεταξύ των επιλογών εξετάζεται  και η είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη διάθεση του μεριδίου που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Μέτοχοι στη ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι το ΤΑΙΠΕΔ με 65% και η ΕΛ.ΠΕ. με 35%. Η εταιρεία κατέχει το 100% της ΕΠΑ Αττικής, το 20% στην Gas Trade και το 49% στην JV North Solar. Η εταιρεία North Solar αναπτύσσει φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 500 MW στη Δυτική Μακεδονία και μέσω αυτής η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει παρουσία και στον τομέα των ΑΠΕ, με στόχο ως το 2024 να έχει χαρτοφυλάκιο ισχύος πάνω από 240 MW.

    Το νομικό πρόβλημα

    Ειδικότερα, στα τέλη Σεπτεμβρίου εκδικάζεται στο Εφετείο Αθηνών η γνωστή υπόθεση της διαμάχης ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, για τις οφειλές της τελευταίας, ενώ τότε λήγει και η προθεσμία αναστολής από το ΤΑΙΠΕΔ της φάσης υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

    Το Εφετείο θα συνεκδικάσει τις εφέσεις ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE κατά της πρωτόδικης απόφασης, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2019. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, η απόφαση του δικαστηρίου και η καθαρογραφή της θα πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο ενώ σε κάθε περίπτωση αναμένεται όποιος χάσει την υπόθεση να καταφύγει στον Άρειο Πάγο.

    Η δικαστική διένεξη δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα ενώ ενέχεται και  το επιπλέον ρίσκο, αν η ΔΕΠΑ χάσει, να εκκινήσουν ανάλογες διεκδικήσεις και άλλοι πελάτες της ΔΕΠΑ.Αυτό σημαίνει ότι τελικά οι προτιμητέοι επενδυτές δεν γνωρίζουν τι θα κληθούν να επωμιστούν και επομένως ποια είναι η αξία που πρέπει να καταβάλουν για την απόκτηση της εταιρείας.

    Οι υποψήφιοι

    Να υπενθυμίσουμε ότι από τα εννέα επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον, το ΤΑΙΠΕΔ προεπέλεξε για τη shortlist έξι: C.G. Gas Ltd (εταιρεία του ομίλου Κοπελούζος, με έδρα την Κύπρο), MET Holding AG (ευρωπαϊκή εταιρεία εμπορίας ενέργειας, με έδρα την Ελβετία), Mytilineos, Shell Gas B.V., ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ.-Edison International Holding N.V., κοινοπραξία Motor Oil-ΔΕΗ.  

    Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει συμπεριλάβει στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης, που εγκρίθηκε από το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. τον Μάιο, την αναστολή της φάσης των δεσμευτικών προσφορών ως τα τέλη του γ’ τριμήνου του έτους και δεσμεύεται ότι θα ενημερώσει με τη λήξη της προθεσμίας αυτής τους προεπιλεγέντες επενδυτές για τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού και το νέο χρονοδιάγραμμα.

    Ακολουθήστε mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ