• Business

    ΔΕΠΑ Εμπορίας-ELFE: Συνεκδικάζονται οι εφέσεις το Σεπτέμβριο-παράταση αβεβαιότητας

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και Κώστας Ξιφαράς


    Αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο η εκδίκαση της έφεσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την υπόθεση με την ELFE καθώς η δεύτερη ζήτησε και έλαβε αναβολή κατά τη σημερινή δικάσιμο της έφεσης της ΔΕΠΑ για να συνεκδικαστεί με τη δική της έφεση που έχει πάρει δικάσιμο για το Σεπτέμβριο.

    Η έφεση της ΔΕΠΑ ήταν  κατά της πρωτόδικης απόφασης του Οκτωβρίου του 2019 με την οποία επιδικάστηκε στην ELFE αποζημίωση ύψους 61 εκ. ευρώ για τη ρήτρα πετρελαίου.

     Μετά τη σημερινή αναβολή δεν αποκλείεται να μετατεθεί ο χρόνος της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Κι αυτό καθώς θα εκκρεμεί η τελική απόφαση, η οποία αν είναι υπέρ των συμφερόντων της ELFE τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση από πελάτες της ΔΕΠΑ αποζημιώσεων για τη ρήτρα πετρελαίου στις τιμές πώλησης αερίου.

    Το χρονικό της αντιπαράθεσης

    Η ELFE είχε καταγγείλει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον τρόπο τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που παραλάμβανε από τη ΔΕΠΑ την περίοδο 2010-2015, εγείροντας απαίτηση αποζημίωσης ύψους 302 εκατ. ευρώ. Το Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε την καταχρηστική συμπεριφορά της ΔΕΠΑ δηλαδή την εφαρμογή ρήτρας πετρελαίου στην τιμολόγηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που πωλούσε στο εργοστάσιο της Καβάλας , αλλά ως αποζημίωση επιδίκασε το ποσό των 63 εκατ. ευρώ.

    Με την ίδια απόφαση, όμως του 2019, το Πρωτοδικείο συνεκδίκασε και αγωγή της ΔΕΠΑ κατά της ELFE για ανεξόφλητες οφειλές ύψους 86,7 εκ. ευρώ επιδικάζοντας τότε υπέρ της δημόσιας επιχείρησης αερίου την καταβολή ποσού της τάξης των 59,5 με 60 εκ. ευρώ (μαζί με τους αναλογούντες τόκους).

    Η ELFE  άσκησε επίσης έφεση κατά της απόφασης του 2019, με τη δικάσιμο να ορίζεται τον Σεπτέμβριο του 2021.

    Πώς επηρεάζει την ιδιωτικοποίηση

    Το αποτέλεσμα της δίκης αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και την αποτίμηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αν η απόφαση του Εφετείου είναι υπέρ ν της ELFE, πέρα από την αποζημίωση που θα οφείλει η ΔΕΠΑ, η επιβάρυνση μπορεί να είναι πολλαπλάσια αν ανοίξει το δρόμο  για ανάλογες διεκδικήσεις -αποζημιώσεων για τη ρήτρα πετρελαίου στις τιμές πώλησης αερίου- από άλλους πελάτες της ΔΕΠΑ.

    Γι αυτό, εκτιμάται ότι είναι πιθανό να μετατεθεί χρονικά και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.



    ΣΧΟΛΙΑ