• Business

    Η περίπτωση της «Pitsos» και τα μηνύματα για την ελληνική βιομηχανία


    Με τους περίπου 170 εργαζόμενους που απασχολεί σήμερα και για μικρού εύρους παραγωγή θα συνεχίσει λειτουργεί έως τις αρχές του 2021 η παραγωγική μονάδα της BSH (Bosch) στου Ρέντη, όπου παράγονται οι εντοιχισμένοι φούρνοι «Pitsos». Αυτό αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη γερμανική πολυεθνική, τονίζοντας πως η απόφαση για παράταση λειτουργίας του εν λόγω εργοστασίου «συνεπάγεται πολύ μεγάλο κόστος και επιβάρυνση της εταιρείας που δε δικαιολογείται από αντικειμενικά οικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια και δε μπορεί να κριθεί με αυτά».

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι αποφάσεις ελήφθησαν με σκοπό το μετριασμό των επιπτώσεων στους εργαζόμενους από την ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της Αθήνας στο τέλος του 2017.

    Προσθέτουν δε πως κατόπιν συνεχών συζητήσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και κατόπιν μεγάλης προσπάθειας από την πλευρά της διοίκησης σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, η παραγωγή του εργοστασίου της Αθήνας παρατάθηκε αρχικώς και για το σύνολο του 2018, μεταφέροντας σε αυτό μία παραγωγή μικρότερου εύρους, η οποία εδώ και καιρό είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί, και πραγματοποιείται κατά το μεγαλύτερο μέρος, σε άλλη χώρα.

    Η παραπάνω εξέλιξη, παρότι σε κάθε περίπτωση αποτελεί θετικό γεγονός καθώς μια παραγωγική μονάδα μένει στην χώρα, έστω και σε μικρότερη κλίμακα σε μια δεύτερη ανάγνωση γεννά προβληματισμό. Και γεννά προβληματισμό καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να συντηρήσει και να ενισχύσει την παραγωγική της βάση. Πόσο φιλική είναι η χώρα μας στις ξένες επενδύσεις και ειδικά αυτές που αφορούν στην μεταποίηση.

    Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος στον τομέα αυτό, παρότι η παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα. Για την επιστροφή σε έναν ενάρετο κύκλο, και στη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας που θα παράγει «υγιή» πλεονάσματα.

    Παράγοντες της βιομηχανίας δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίζοντας πως οι εξαγγελίες περί μέτρων ενίσχυσης αποδείχθηκαν κενό γράμμα και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του κλάδου. Όπως λένε, ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετά εμπόδια, με κυριότερα το κόστος ενέργειας που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και το ακριβό κόστος χρήματος, τα οποία εξακολουθούν να πλήττουν την ανταγωνιστικότητά τους.

    Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που τρεις από τις ισχυρότερες μορφές του εγχώριου επιχειρείν, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Μιχάλης Στασινόπουλος και ο Γιώργος Μυλωνάς έκαναν έκκληση για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, και ζήτησαν έμπρακτη στήριξη, λέγοντας πως οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν πολλά να προσφέρουν στην εθνική οικονομία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παράταση ζωής με ερωτηματικά για το εργοστάσιο της πρώην Πίτσος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Από την Άκτωρ ξεκινά η «νέα εποχή» της Ελλάκτωρ – Αυτή είναι η νέα διοίκηση της θυγατρικής που επέλεξε η πλευρά Καλλιτσάντση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπόθεση Folli Follie: Σήμερα πέφτουν οι βαριές «καμπάνες» από την Κεφαλαιαγορά σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα



    ΣΧΟΛΙΑ