• Business

    Υπόθεση Folli Follie: Σήμερα πέφτουν οι βαριές «καμπάνες» από την Κεφαλαιαγορά σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Σήμερα πέφτουν τα βαριά πρόστιμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, στο πολύκροτο και σκανδαλώδες ζήτημα των Folli Follie. Ταυτόχρονα, θα συνταχθεί και η μηνυτήρια αναφορά για κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις, η οποία και θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, που έχει αναλάβει να διαλευκάνει όλες τις πτυχές, της αμαρτωλής αυτής υπόθεσης.

    Από τις 11 το πρωί ξεκινά η κρίσιμη συνεδρίαση της Εποπτικής Αρχής, με τη συμμετοχή και των επτά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Επιβεβαιώνοντας πλήρως τα όσα είχε αναφέρει το mononews.gr, την περασμένη Κυριακή, 29 Ιουλίου, όταν και χαρτογράφησε διεξοδικά τις επερχόμενες εξελίξεις.

    Η ώρα της τελικής κρίσεως για την πολυσυζητημένη εταιρεία, συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, φτάνει τρεις μήνες μετά τις αποκαλύψεις που άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν την «αποτέφρωση» 706 εκατ. ευρώ, με όρους χρηματιστηριακής αξίας. Αλλά και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δέχεται στο μεσοδιάστημα αρκετά ιοβόλα βέλη, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη σκανδαλώδη υπόθεση. Ειδικά στη αρχή της, όταν φάνηκε να υποτιμάται το μέγεθος του ζητήματος, με το σαθρό οικονομικό υπόβαθρο και τις λαθροχειρίες στα μεγέθη των Folli Follie.

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών, η σημερινή συνεδρίαση της Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να είναι μαραθώνια, καθώς οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάσει τα πορίσματα και τις εισηγήσεις των εποπτών της κεφαλαιαγοράς και των νομικών συμβούλων. Πέραν της ίδιας της εταιρείας (Folli Follie), το κατηγορητήριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει στραφεί και κατά περίπου 10 φυσικών προσώπων, τα οποία υπέγραψαν τις οικονομικές καταστάσεις του 2017. Καθώς όμως ο ισολογισμός της περσινής χρήσης χαρακτηρίστηκε πλασματικός, αφού δεν προσκομίστηκαν στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα του επιχειρηματικού ομίλου, το αδίκημα που τους βαρύνει είναι αυτό της χειραγώγησης της αγοράς, μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Δηλαδή μέσω του ψεύτικου ισολογισμού, όπως χαρακτηρίζεται από τις εποπτικές αρχές. Κάτι που συντελέστηκε και στην πράξη, με την πρόσφατη κίνηση του ορκωτού Γιώργου Βαρθαλίτη, να ανακαλέσει την έκθεση ελέγχου που ό ίδιος συνέταξε.

    Κατά τα φαινόμενα τα διοικητικά πρόστιμα που θα επιβληθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναμένεται να είναι από τα μεγαλύτερα, σε τέτοιου είδους υποθέσεις χειραγώγησης. Στη σημερινή συνεδρίαση επίσης, αναμένεται να συνταχθεί και η μηνυτήρια αναφορά, η οποία λόγω του ότι αφορά κακουργηματικές πράξεις, επισείει ποινές που φτάνουν μέχρι τα 10 χρόνια φυλάκισης.

    Και ο Μπεγιέτης στο στόχαστρο, μαζί με τους άλλους

    Για τις τελικές αποφάσεις που θα λάβουν οι εποπτικές αρχές, θα μετρήσουν και τα απολογητικά σημειώματα που έχουν στείλει οι εμπλεκόμενοι. Σε κάθε περίπτωση, στο στόχαστρο της Κεφαλαιαγοράς και αντιμέτωποι με βαριές ποινές, βρίσκονται: Ο 75χρονος πρόεδρος, ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, που είναι Αντιπρόεδρος, και ο 48χρονος γιος τους Τζώρτζης, που την τελευταία επταετία είναι Διευθύνων Σύμβουλος.

    Πέραν των τριών μελών της οικογένειας, εμπλεκόμενοι είναι και τα άλλα δύο εκτελεστικά μέλη των Folli Follie. Ο Εμμανουήλ Ζαχαρίου που έχει ρόλο αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου, καθώς επίσης και η Ειρήνη Νιώτη, της διεύθυνσης διαχείρισης διαθεσίμων. Ακόμη, στο κατηγορητήριο της Κεφαλαιαγοράς, περιλαμβάνονται ο πολυσυζητημένος οικονομικός διευθυντής Φραγκίσκος Γρατσώνης, όπως επίσης και ο διευθυντής του λογιστηρίου Γιώργος Αλαβάνος.

    Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα εμπλεκόμενα πρόσωπα περιλαμβάνεται και ο οικονομικός Διευθυντής της θυγατρικής των Folli στην Κίνα, Ιωάννης Μπεγιέτης. Δεξί χέρι επί σειρά ετών του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

    Ακόμη, με βάση τον τελευταίο ισολογισμό χρήσης του 2017 μέλη του ΔΣ των Folli, ήταν και οι Ζαχαρίας Ματζαβίνος (πεθερός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου), Ηλίας Κουλουκουντής, Περικλής Σταματιάδης και Ευάγγελος Κουμανάκος.

    Στο κατηγορητήριο της κεφαλαιαγοράς περιλαμβάνονται εκείνοι που ήταν παρόντες στη διαδικασία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων, η οποία έγινε στις 25 Απριλίου. Από εκείνη τη διαδικασία απείχε ο τότε εκπρόσωπος της Fosun στο Δ.Σ. των Folli, Qian Jiannong, ο οποίος φαίνεται να είναι εκτός κάδρου των διώξεων.

    Μένει βεβαίως να κριθεί από την επιβολή των προστίμων, ποιοι θα τιμωρηθούν και ποιοι όχι, από τα μέλη του Δ.Σ.

    Εκτιμάται ότι οι σχετικές, επίσημες ανακοινώσεις της Κεφαλαιαγοράς θα γίνουν αργά σήμερα το απόγευμα. Και αφού πρώτα γίνει ενημέρωση σε όσους πέσουν οι βαριές «καμπάνες». Αν αυτό δεν σταθεί δυνατό, για διάφορους λόγους, τότε οι ανακοινώσεις μπορεί να καθυστερήσουν λίγο…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση της Folli Follie υπέβαλε η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι νέες κινήσεις του Χρήστου Μεγάλου στην Πειραιώς και το θρίλερ με Ντυνάν και Forthnet



    ΣΧΟΛΙΑ