• Business

    Η διαδρομή του Γιώργου Νίκα και η περιπέτεια με την αμερικάνικη Δικαιοσύνη

    Νίκας

    Γιώργος Νίκας


    Σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση της εμπλοκής του Γιώργου Νίκα σε οικονομική απάτη διεθνών διαστάσεων.

    Ο γιος του «πατριάρχη» της ελληνικής αλλαντοβιομηχανίας, Παναγιώτη Νίκα διώκεται για παράνομο κέρδος από insider trading στις ΗΠΑ (εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών) και αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Εκεί αναμένεται να συναντήσει και τον επιστήθιο φίλο του, Τηλέμαχο Λαβίδα, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται και αυτός στο σκάνδαλο.

    Η εμπλοκή του 54χρονου επιχειρηματία με την Δικαιοσύνη εξέπληξε πολλούς. Ακόμη και ανθρώπους που συνεργάζονται στενά με τον Γιώργο Νίκα, οι οποίοι λένε πως «έπεσαν από τα σύννεφα» και δηλώνουν στεναχωρημένοι για την κατάληξη του 54χρονου επιχειρηματία. Μάλιστα, μιλούν για έναν καλό χαρακτήρα και συνεργάτη, ο οποίος όπως λένε, έδινε την εντύπωση πως ήταν απόλυτα προσηλωμένος στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών του, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου μένει μόνιμα τα τελευταία τρία χρόνια (στο Μανχάταν).

    Τότε, όταν αποφάσισε να ρίξει «μαύρη πέτρα» πίσω του και να κυνηγήσει το αμερικάνικο όνειρο, ήταν που η οικογένεια Νίκα έδωσε εντολή σε γνωστό μεσιτικό γραφείο των Αθηνών να πωληθεί η εντυπωσιακή βίλα που είχε στη Σαρωνίδα, έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ. Εκείνη την εποχή, ήταν από τα πιο ακριβά ελληνικά ακίνητα που βγήκαν προς πώληση.

    Πριν το μεγάλο βήμα στην αμερικάνικη αγορά, ο Γιώργος Νίκας είχε ήδη διαγράψει μια μεγάλη πορεία στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή. Παρά τη βαριά σκιά που άπλωνε τον όνομα του πατέρα του και την αναπόφευκτη σύγκριση κατάφερε να «αυτονομηθεί» και να παρουσιάσει τα δικά του projects.

    Από τις πρώτες, όχι και τόσο επιτυχημένες, απόπειρες ήταν η ενασχόλησή του, με την Wendy’s στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αν και ξεκίνησε πολύ καλά, αποσπώντας θετικά σχόλια, το εγχείρημα είχε άδοξο τέλος. Η αμερικάνικη αλυσίδα, η οποία είχε φθάσει να αριθμεί πάνω από 10 καταστήματα –με το κατάστημα στο Σύνταγμα να αποτελεί τη ναυαρχίδα-, αποχώρησε από την Ελλάδα στην αυγή της νέας χιλιετίας.

    Καλύτερη τύχη, είχε η προσπάθεια με την εταιρεία παγωτού Haagen Dazs, η οποία ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια ενώ από τις πλέον επιτυχημένες κινήσεις του, ήταν η συμμετοχή του στην «Mega Yeeros» του Νίκου Λούστα. Αν και δεν συμμετέχει άμεσα στη λήψη αποφάσεων, η εταιρεία παραγωγής ελληνικού γύρου με βάση στον Ασπρόπυργο βρίσκεται σε φάση ραγδαίας ανάπτυξης στις διεθνείς αγορές και ήδη σχεδιάζει τη λειτουργία δεύτερου εργοστασίου παραγωγής «ελληνικού γύρου» στις ΗΠΑ, προκειμένου να
    ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

    Σήμερα, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής γύρου στην Ευρώπη, παράγοντας ημερησίως 40 τόνους γύρο, 850.000 σουβλάκια και 10 τόνους κρεατοσκευασμάτων. Στην «Mega Yeeros», η οποία ξεκίνησε το 2007 έχει επενδύσει και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μέσω της Damma Holdings. Εξίσου καλά, λέγεται πως κινείται και η GRK Fresh, η αλυσίδα εστίασης που «έστησε» στις ΗΠΑ. Η εταιρεία, η οποία σύμφωνα με τον Γ. Νίκα δημιουργήθηκε για να προσφέρει αυθεντικό γύρο και ελληνική κουζίνα σε όλους διαθέτει δίκτυο με τρία καταστήματα στη Νέα Υόρκη, δύο στην Ουάσιγκτον, δύο στο Ντουμπάι και δύο στη Ντόχα ενώ δρομολογεί την περαιτέρω επέκτασή της σε νέες αγορές.

    Οι επιχειρηματικές επιλογές του δραστήριου Έλληνα επιχειρηματία τον έφεραν συχνά πυκνά σε σύγκρουση με τον πατέρα του. Τον δαιμόνιο Παναγιώτη Νίκα, τον βιομήχανο που έμαθε τους Έλληνες να εκτιμούν το «καλό αλλαντικό», ο οποίος έφυγε από την ζωή πριν από περίπου δυο χρόνια, σε ηλικία 85 ετών.

    Η μεγάλη ρήξη ήρθε το 2003, όταν ο 71χρονος τότε Παναγιώτης Νίκας, αποφασίζει να πουλήσει το δημιούργημά του στην Global Finance έναντι 60 εκατ. Ευρώ. Εκείνη την περίοδο, ο Γιώργος Νίκας επέμενε να μην πουλήσουν την εταιρεία στον Άγγελο Πλακόπιτα, υπενθυμίζοντας στον πατέρα του, την πρόταση εξαγοράς που είχε φέρει ο ίδιος λίγα χρόνια πριν από αμερικάνικη εταιρεία. Τότε η πρόταση ήταν περίπου 150 εκατ. ευρώ.

    Αναπόφευκτα, η σκέψη και η ενέργεια του φιλόδοξου Έλληνα επιχειρηματία με καταγωγή από την Σπάρτη, ο οποίος δηλώνει φανατικός Παναθηναϊκός θα εστιάσουν πλέον στην αντιμετώπιση των κατηγοριών της αμερικάνικης επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC). Οι ανέμελες ημέρες που επισκέπτονταν τα κοσμικά στέκια των βορείων προαστίων, μεταξύ των οποίων και το I Frati στην Κηφισιά με την εντυπωσιακή σύζυγό του, όπως όλα δείχνουν, ανήκουν στο παρελθόν.

    Ήδη, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της «Νίκας». Θέση που κατείχε από τον περασμένο Ιούνιο…



    ΣΧΟΛΙΑ