• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιώργος Νίκας: Αποκάλυψη από υπάλληλό του για μη καταχωρημένα τηλέφωνα (burner phones)

    • Bloomberg

    Γιώργος Νίκας


    Ένας υπάλληλος του Γιώργου Νίκα, ιδιοκτήτη των εστιατορίων GRK Fresh Greek της Νέας Υόρκης που κατηγορείται ότι συμμετείχε σε ένα παγκόσμιο δίκτυο διακίνησης εμπιστευτικών χρηματιστηριακών πληροφοριών, κατέθεσε στους ενόρκους ότι αγόρασε έως και 10 μη καταχωρημένα τηλέφωνα «μιας χρήσης» για τον προϊστάμενό του.

    Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι τέτοια τηλέφωνα χρησιμοποιήθηκαν από τον Γιώργο Νίκα για να επικοινωνεί με συμμετέχοντες στο δίκτυο που δραστηριοποιείτο στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Ορισμένες από τις συμβουλές που ο Νίκας φέρεται ότι διακίνησε σε άλλους ήρθαν από έναν φίλο του, τον Τηλέμαχο Λαβίδα, ο οποίος τώρα δικάζεται για διακίνηση εμπιστευτικών πληροφοριών.

    Ο ξάδελφος του Νίκα, Παναγιώτης Γιατράκος, ο οποίος προσελήφθη από τον εστιάτορα το 2015, κατέθεσε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο την Πέμπτη ότι ο προϊστάμενός του του ζήτησε να αγοράσει μη καταχωρημένα τηλέφωνα από ένα κατάστημα κοντά στο μαγαζί GRK Fresh στον κεντρικό χρηματοπιστωτικό τομέα του Μανχάταν.

    «Μου ζήτησε να τα αγοράσω, στη συνέχεια να αγοράσω μια προπληρωμένη κάρτα SIM, να την τοποθετήσω στο τηλέφωνο και στη συνέχεια να το αφήσω στο GRK Fresh», δήλωσε ο Γιάτρακος, ο οποίος κατέθεσε υπό καθεστώς ασυλίας. «Συνειδητοποίησα ότι ήταν λίγο ύποπτο».

    Ο Νίκας, ο οποίος βρίσκεται τώρα στην Ελλάδα και θεωρείται φυγάς από τις αμερικανικές αρχές, κατηγορείται για διάδοση απόρρητων εταιρικών πληροφοριών και διακίνηση παράνομων συμβουλών.

    Η μαρτυρία του Γιατράκου ήταν ως κυβερνητικού μάρτυρα εναντίον του Λαβίδα, κατοίκου της Νέας Υόρκης, ο οποίος κατηγορείται για παροχή εμπιστευτικών πληροφοριών στον Νίκα για την Ariad Pharmaceuticals, παρασκευάστρια φαρμάκων για τον καρκίνο με έδρα τη Βοστώνη. Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Λαβίδας έλαβε τις πληροφορίες από τον πατέρα του, έναν πρώην διευθυντή της Ariad.

    Ο Γιατράκος δήλωσε ότι προσελήφθη από τον Νίκα για την επιχειρηματική ανάπτυξη, την αγορά ακινήτων και το μάρκετινγκ της GRK Fresh, η οποία στο απόγειό της είχε τέσσερα εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, τρία στην Ουάσινγκτον και δύο στο Ντουμπάι.

    Η παραλαβή των τηλεφώνων

    Ο Γιατράκος κατέθεσε ότι δεν ήξερε ποιος χρησιμοποίησε τα τηλέφωνα. Είπε ότι ο Νίκας του ζήτησε κάποιες φορές να επιβεβαιώσει ότι τα είχαν πάρει από το εστιατόριο. Ο Γιατράκος εκτιμά ότι αγόρασε τα τηλέφωνα για τον Νίκα από πέντε έως δέκα φορές.

    Η μαρτυρία ήταν μέρος της δίκης για εμπορία εμπιστευτικών πληροφοριών του Τηλέμαχου Λαβίδα. Ο Γιάτρακος είπε ότι είχε συναντήσει τον Λαβίδα πολλές φορές, αν και δεν είδε ποτέ τους δύο άντρες να ανταλλάσσουν πληροφορίες για μεμονωμένες μετοχές και δεν είδε ποτέ τον Λαβίδα με ένα από τα τηλέφωνα μιας χρήσης.

    Ο Γιατράκος δήλωσε ότι συχνά είχε κοινωνικές επαφές με τον Νίκα, ο οποίος παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις στην αγορά μετοχών και μια φορά του έδειξε μια εγγραφή που εμφάνιζε τη θέση του αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων στην Amazon.com.

    «Σίγουρα παρακολουθούσε συνεχώς τη χρηματιστηριακή αγορά», ανέφερε ο Γιατράκος. «Αν δεν ήταν απασχολημένος, κοίταζε μια οθόνη».

    Οι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν την τοποθέτησή τους την Πέμπτη. Οι ένορκοι αναμένεται να ξεκινήσουν να συζητούν την υπόθεση την επόμενη εβδομάδα, αφού οι δικηγόροι του Λαβίδα ολοκληρώσουν την παρουσίαση της υπεράσπισής τους.



    ΣΧΟΛΙΑ