• Business

    Η ιδιαιτερότητα των αμοιβών για τα μέλη του Δ.Σ της  Καρέλια – Ποιοι παίρνουν τα περισσότερα

    Βικτώρια, Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας κάθονται μαζί σε αίθουσα συνεδρίασης

    Βικτώρια, Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας


    Σπανίζει η ακολουθούμενη πολιτική των αποδοχών για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της καπνοβιομηχανίας Καρέλια. Για την ακρίβεια, συνιστά μοναδική περίπτωση ανάμεσα στις 135 εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις…

    Η ιδιαιτερότητα ανάγεται στο γεγονός ότι η τριμελής οικογένεια των Καρέλια, που κατέχει τα διοικητικά ηνία της ιστορικής καπνοβιομηχανίας , ενώ ελέγχει (μαζί με το ομώνυμο ίδρυμα) και τη πλειοψηφία των μετοχών, κρατάει χαμηλά τον πήχη των δικών της αμοιβών .

    Εν αντιθέσει με τα άλλα τρία, ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά μέλη, που πριμοδοτούνται με το παραπάνω οικονομικά. Φτάνοντας έτσι να έχουν σταθερές αποδοχές μεγαλύτερες από εκείνες των εργοδοτών τους…

    O 58χρόνος σήμερα Ανδρέας Καρέλιας είναι από τον Απρίλιο του 2000 ο CEO της διαχρονικά κερδοφόρας εταιρείας, αμείβεται με 106.219 ευρώ ετησίως, μικτά. Για την οντότητα της καπνοβιομηχανίας, τις οικονομικές της επιδόσεις, τα τεράστια ταμειακά της αποθέματα ( 697,3 εκατ. ευρώ), αλλά και για τις απολαβές των CEO σε άλλες επιχειρήσεις του ιδίου βεληνεκούς, οι σταθερές αυτές αμοιβές είναι καταφανώς χαμηλές.

    Ο κατά τρία χρόνια μικρότερος αδελφός του Ευστάθιος, Αντιπρόεδρος από το 2009 και Γενικός Διευθυντής της Καρέλια, έχει αποδοχές 99.137 ευρώ ετησίως. Και αυτό το ύψος των σταθερών αμοιβών, από εξαρτημένη σχέση εργασίας, κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

    Εκτελεστικά μέλη και τα δύο αδέλφια, έχουν επίσης και μη χρηματικές παροχές,  που αφορούν καπνικά προϊόντα και χρήση εταιρικού αυτοκινήτου με εταιρικό οδηγό. Οι εν λόγω παροχές κοστολογούνται σε 40.883 για τον CEO και σε 43.119 ευρώ για τον Αντιπρόεδρο.

    Λαμβάνοντας υπόψη και τα εισπραττόμενα έξοδα μετακινήσεων και διαμονής εκτός έδρας, όπως επίσης και τα κόστη ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης, ο Ανδρέας Καρέλιας είχε πέρσι συνολικές αποδοχές 160.004 ευρώ. Εξ αυτών όμως οι καταβληθείσες, μικτές αμοιβές σε μετρητά ήταν  118.454 ευρώ. Γεγονός που προκύπτει από την έκθεση αποδοχών, η οποία υποβάλλεται στην τακτική γενική συνέλευση της 29ης Μαίου.

    Από την άλλη πλευρά ο Ευστάθιος Καρέλιας έφτασε σε…τιμολογημένες αμοιβές 170.171 ευρώ, εκ των οποίων καταβλήθηκαν 126.389 ευρώ, μικτά.

    Η 88χρονη μητέρα των δύο αδελφών Βικτωρία (Βίκυ) Καρέλια, σύζυγος του αειμνήστου τιμονιέρη της καλαματιανής καπνοβιομηχανίας Γιώργου Καρέλια, είναι στην μη εκτελεστική θέση Προέδρου από το 1986.

    Δεν λαμβάνει μισθό από την εταιρεία, ενώ οι μη χρηματικές παροχές ( εταιρικό αυτοκίνητο, οδηγός και καπνικά προϊόντα) κοστολογήθηκαν πέρσι σε 63.550 ευρώ. Στα οποία προστέθηκαν κι άλλα 2.167 ευρώ από δαπάνες μετακινήσεων.

    Πριμοδοτούνται τα ανεξάρτητα μέλη

    Την ίδια στιγμή τα άλλα τρία, ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά μέλη έχουν μικτές αποδοχές 150.000 ευρώ ετησίως ο καθένας. Ο 78χρονος  Robin Derlwyn Joy είναι από το 2013 ανεξάρτητο μέλος στο Δ.Σ, έχοντας θητεύσει επαγγελματικά στο παρελθόν, σε ανώτερες θέσεις καπνοβιομηχανιών. Οι μικτές, ετήσιες αμοιβές του αναπροσαρμόστηκαν από 147.200 σε 150.000 ευρώ, στις 9 Ιουνίου της περσινής χρονιάς. Στο ίδιο αυτό επίπεδο διαμορφώθηκαν και οι αμοιβές των δύο νέων, μη εκτελεστικών μελών που μπήκαν τότε στο Δ.Σ της Καρέλια.

    Πρόκειται για τον 77χρονο Ιωάννη Τσουκαρίδη και την 68χρονη Εύη (Παρασκευή) Χριστοφιλοπούλου, που είναι τώρα υποψήφια για την Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο πρώτος ήταν ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Paperpack , την οποία πούλησε πριν από 3,5 χρόνια σε κινεζικό fund, έναντι 15,7 εκατ. ευρώ, που αποτιμήθηκε η πλειοψηφική του συμμετοχή στην τότε εισηγμένη εταιρεία.

    Η Εύη Χριστοφιλοπούλου αναδείχθηκε πολιτικά μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Χρημάτισε στο παρελθόν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του, υπήρξε επί 15 χρόνια βουλευτής, ενώ κατείχε χαρτοφυλάκιο Υφυπουργού στις κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου, Σαμαρά -Βενιζέλου ( με τη σύμπραξη και της ΔΗΜΑΡ), καθώς και σε αυτήν του Λουκά Παπαδήμου. Στην τελευταία ήταν  Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με Υπουργό τότε τον σημερινό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικών Επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η Εύη Χριστοφιλοπούλου έχει εκλεγεί για 5 χρόνια στο Δ.Σ της Καρέλια. Βέβαια, αν μπει στη Ευρωβουλή, θα αποχωρήσει από την εταιρεία.

    Τόσο εκείνη , όσο και ο Ιωάννης Τσουκαρίδης δεν είχαν πέρσι μια πλήρη χρονιά παρουσίας στο Δ.Σ της Καρέλιας, το οποίο πραγματοποίησε 19 συνεδριάσεις εν συνόλω. Ως εκ τούτου, οι μικτές αμοιβές τους, ήταν 84.426 ευρώ. Ενώ ο Robin Derlwyn Joy έλαβε μαζί με τα έξοδα δαπανών 153.700 ευρώ.

    Για τα τρία ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά μέλη της Καρέλια, οι σταθερές ετήσιες αμοιβές είναι οι μεγαλύτερες που παρέχουν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις. Ακόμη και η πολυεθνική Coca Cola , που έχει μετακινήσει την έδρα της στην Ελβετία, έχει τοποθετήσει τον πήχη των αποδοχών για τα ανεξάρτητα μέλη, στα 82.000 ευρώ ετησίως.

    Έτσι όπως διαμορφώνεται η «αρχιτεκτονική» των αποδοχών στο Δ.Σ της καπνοβιομηχανίας, φαίνεται ότι οι αδελφοί Ανδρέας και Ευστάθιος Καρέλιας, αρκούνται με τα όσα λαμβάνουν από την παροχή των παχυλών μερισμάτων και δεν ανεβάζουν τους μισθούς τους από την εταιρεία.

    Ο πρώτος εκ των αδελφών έχει 607.435 μετοχές και θα λάβει από την επικείμενη διανομή μερίσματος (12,4 ευρώ ανά μετοχή) το ποσό των 7,523 εκατ. ευρώ πρό φόρου. Ενώ ο δεύτερος που έχει 585.093 μετοχές θα λάβει 7,255 εκατ. ευρώ. Για τη μητέρα τους που έχει 1.601 μετοχές η χρηματική διανομή ανέρχεται σε 19.854 ευρώ.

    Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Καρέλια είναι στα 949,44 εκατ. ευρώ και κατατάσσεται στην 22η θέση της κλίμακας των εισηγμένων εταιρειών. Επίσης με όρους κερδοφορίας ( 86,846 εκατ. ευρώ πέρσι) είναι 20η κατά σειράν.

    Διαβάστε επίσης

    Καρέλια: Σε υψηλά όλων των εποχών το ταμείο των… 697,3 εκατ. ευρώ – Ιστορικό ρεκόρ και στη διανομή μερίσματος

    Καρέλια: Ιστορικό ρεκόρ στα ρευστά της διαθέσιμα που ισοδυναμούν με…11,6 τόνους χρυσού

    Καρέλια: Το νέο ΔΣ της καπνοβιομηχανίας



    ΣΧΟΛΙΑ