• Business

    Καρέλια: Ιστορικό ρεκόρ στα ρευστά της διαθέσιμα που ισοδυναμούν με…11,6 τόνους χρυσού


    Η ιστορική, καλαματιανή καπνοβιομηχανία Καρέλια δεν είναι μόνο μια στιβαρή, αδάνειστη και διαχρονικά κερδοφόρα επιχείρηση, εισηγμένη εδώ και 47 χρόνια στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Είναι παράλληλα και μια τεράστια δεξαμενή ρευστότητας, της οποίας μάλιστα η στάθμη ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα.

    Όπως διαπιστώνεται στην οικονομική κατάσταση που δημοσιοποιήθηκε χθες, η καπνοβιομηχανία διαθέτει ρευστά διαθέσιμα συνολικού ύψους 652,746 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς τα διαθέσιμα έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ από την αρχή της εφετινής χρονιάς. Παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει η εκταμίευση 32,569 εκατ. ευρώ για την πληρωμή μερισμάτων.

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σε ορίζοντα 12μηνου, διετίας και πενταετίας η δεξαμενή ρευστότητας της Καρέλια έχει εμπλουτιστεί κατά 70, 185 και 278 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Μεγέθη εξόχως σημαντικά, που με τη σειρά τους κάνουν τη Jumbo του δεδηλωμένου…συλλέκτη μετρητών Απόστολου Βακάκη, να μοιάζει με ‘’φτωχό’’ συγγενή. Καθότι σε ότι αφορά το καθαρό ταμείο, η Καρέλια πλεονεκτεί κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ.

    Αν ποσοτικοποιηθεί η αξία των ρευστών διαθεσίμων της καπνοβιομηχανίας, τότε αυτή ισοδυναμεί …11,6 τόνους χρυσού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αργά χθές το βράδυ η τιμή του χρυσού ήταν στα 56,15 ευρώ ανά γραμμάριο.

    Η ρευστότητα της καπνοβιομηχανίας διακλαδώνεται σε τρία σκέλη:

    Το πρώτο, που αφορά τις καταθέσεις όψεως, τις προθεσμιακές και τα διαθέσιμα στο ταμείο, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 312,937 εκατ. ευρώ.

    Στο δεύτερο υπάρχουν 271,826 εκατ. ευρώ που επιμερίζονται στο αποσβεσμένο κόστος των θέσεων που έχει η Καρέλια, σε εταιρικά, κρατικά και τραπεζικά ομόλογα, όπως επίσης και σε καταθέσεις με διάρκεια άνω των τριών μηνών.

    Το τρίτο σκέλος αφορά την αποτίμηση στην εύλογη αξίας τους, η οποία διαμορφώνεται στα 67,983 εκατ. ευρώ, των τοποθετήσεων που έχουν γίνει σε αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού κατά κύριο λόγο. Περιλαμβάνεται επίσης μια μικρή θέση σε εισηγμένες μετοχές (9 εκατ. ευρώ) καθώς και 7,4 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις διπλού νομίσματος.

    Οι τελευταίες, είναι ένα σύνθετο προϊόν (dual currency) που προσφέρεται ως επιλογή σε συναλλασσόμενους σε πέραν του ενός νομίσματα. Όπως για παράδειγμα σε ευρώ και δολάρια. Η συγκεκριμένη επένδυση συνδυάζει ένα αρχικό κεφάλαιο τοποθέτησης με ένα δικαίωμα προαίρεσης σε δύο προσυμφωνημένες συναλλακτικές ισοτιμίες. Κίνηση που προσφέρει μεν υψηλό επιτόκιο, χωρίς όμως να εγγυάται το αρχικό κεφάλαιο.

    Κεφαλαιακό πλεονέκτημα και επιδόσεις 6μηνου

    Όπως και να’ χει το κεφαλαιακό πλεονέκτημα για την Καρέλια είναι οφθαλμοφανές, αφού από την μια πλευρά δεν καθόλου δανεισμού, ενώ από την άλλη μπορεί να εκμεταλλευτεί τα προνόμια που της δίνει η δύναμη των μετρητών σε ένα περιβάλλον ανόδου των επιτοκίων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι πιστωτικοί τόκοι της καπνοβιομηχανίας αυξήθηκαν από τα 1,604 στα 6,927 εκατ. ευρώ στο εφετινό εξάμηνο.

    Ωστόσο ήρθαν οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών που οδήγησαν σε απομείωση των περιθωρίων κέρδους και σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τις συναλλαγματικές διαφορές ( λόγω της κάμψης της ισοτιμίας του δολαρίου) ψαλίδισαν την καθαρή κερδοφορία κατά 14,9%. Στα 42,857 εκατ. ευρώ, έναντι των 50,348 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο της περσινής χρονιάς.

    Κρίνοντας σε σχέση με τα καθαρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα και τις συναλλαγματικές διαφορές, το εφετινό πρώτο εξάμηνο ήταν κατά 6,959 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από το περσινό. Ενώ η καπνοβιομηχανία πλήρωσε 4,324 εκατ. ευρώ λιγότερους φόρους , σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα του πρώτου εξαμήνου.

    Χθες στο χρηματιστήριο η υπερσυγκεντρωμένη μετοχή της Καρέλια έκλεισε στα 338 ευρώ, με ημερήσια υποχώρηση 1,78%. Από την αρχή του έτους η μετοχή είναι τώρα είναι 16,55% ψηλότερα. Ενώ αν προστεθεί το καθαρό μέρισμα (11,21 ευρώ ανά μετοχή) η απόδοση διαμορφώνεται στο 20,4%. Τη στιγμή που η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι στα 932,88 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στο 1,42 των ρευστών της διαθεσίμων.

    Διαβάστε επίσης:
    Γερμανία: Ο Ίλον Μασκ παρενέβη στη γερμανική πολιτική, με ανάρτηση υπέρ της AfD

    Γουίλιαμς (Fed New York): Οι αυξήσεις επιτοκίων ίσως έχουν ήδη ολοκληρωθεί

    Trastor: Αύξηση εσόδων από μισθώματα στο εξάμηνο – Μειωμένα τα καθαρά κέρδη



    ΣΧΟΛΙΑ