• Business

    Καρέλια: Σε υψηλά όλων των εποχών το ταμείο των… 697,3 εκατ. ευρώ – Ιστορικό ρεκόρ και στη διανομή μερίσματος

    Βικτωρία Καρέλια, ο Ανδρέας και ο Στάθης Καρέλιας

    Από αριστερά: Βικτωρία Καρέλια, Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας


    Ολοένα και αυξάνεται το απόθεμα ρευστότητας, που βρίσκεται στο… θησαυροφυλάκιο της Καρέλια.

    Οι οικονομικές καταστάσεις της περσινής χρήσης, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν χθες, δείχνουν ότι η αδάνειστη καλαματιανή καπνοβιομηχανία έχει στην …άκρη 697,35 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, που είναι κατά 54,68 εκατ. ευρώ περισσότερα από εκείνα της χρήσης του 2022 και συνιστούν νέο, ιστορικό υψηλό. Με συνέπεια η Καρέλια να έχει το μεγαλύτερο «καθαρό» ταμείο, από όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ιστορική καπνοβιομηχανία που μετράει 136 χρόνια ζωής και 48 χρόνια παρουσίας στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος, διαθέτει καταθέσεις 211,78 εκατ. ευρώ. Άλλα 150,81 εκατ. ευρώ είναι σε καταθετικούς λογαριασμούς διάρκειας άνω των τριών μηνών.

    Επίσης, ποσό ύψους 268,284 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύει την εύλογη αξία των τοποθετήσεων σε εταιρικά, τραπεζικά και κρατικά ομόλογα. Ακόμη, 66,478 εκατ. ευρώ είναι η αξία των επενδυτικών θέσεων, που αφορούν κατά κύριο λόγο Αμοιβαία κεφάλαια Εξωτερικού και τοποθετήσεις διπλού νομίσματος. Οι οποίες είναι ένα σύνθετο προϊόν (dual currency) που προσφέρεται ως επιλογή για συναλλασσόμενους σε πέραν του ενός νομίσματα. Όπως για παράδειγμα σε ευρώ και δολάρια.

    Επί της ουσίας, όλο αυτό το τεράστιο αυτό απόθεμα ρευστότητας, συνιστά το… θησαυροφυλάκιο της Καρέλια, που ισοδυναμεί με 73,9% της τρέχουσας αγοραίας χρηματιστηριακής αξίας της καπνοβιομηχανίας (943,9 εκατ. ευρώ).

    Ειδικά σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις σε ομόλογα, το μεγαλύτερο κομμάτι εξ αυτών (243,886 εκατ. ευρώ) είναι σε τίτλους επενδυτικής βαθμίδας.

    Με πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερης βαθμίδας είναι οι θέσεις σε ομόλογα αξίας 15,835 εκατ. ευρώ, που έχουν εκδοθεί από τις εταιρείες Τιτάν, ΔΕΗ, Mytilineos, όπως επίσης και από το βασίλειο του Μαρόκου. Άλλα 8,563 εκατ. ευρώ είναι η τοποθέτηση στο ομόλογο της HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) που δεν διαθέτει πιστοληπτική αξιολόγηση.

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ένα τμήμα των επενδυτικών θέσεων σε ομόλογα προέρχεται από το «στοκ» των ενεχυριασμένων καταθέσεων. Οι οποίες αντικαταστάθηκαν με τους υψηλότερης απόδοσης ομολογιακούς τίτλους.

    «Κλειδί» για τα κέρδη τα χρηματοοικομικά έσοδα

    Το γενικότερο περιβάλλον της ανόδου των επιτοκίων, αύξησε τα καθαρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα της Καρέλια, τα οποία και διαμορφώθηκαν σε 18,88 εκατ. ευρώ.

    Το κονδύλιο αυτό είχε καταλυτική συνδρομή στη διαμόρφωση της τελικής γραμμής του ισολογισμού της Καρέλια, που έδειξε κέρδη 86,845 εκατ. ευρώ. Ενισχυμένα κατά 1,74% σε σχέση με τα 85,362 εκατ. ευρώ της καθαρής κερδοφορίας στην προηγούμενη χρήση.

    Από την άλλη πλευρά ο κύκλος εργασιών ανέβηκε πέρσι κατά 8,25% και έφτασε στα 278,235 εκατ. ευρώ, άνευ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

    Ωστόσο, λόγω των ισχυρότατων ανατιμήσεων στις τιμές κτήσης πρώτων υλών, κυρίως καπνών και υλικών φιλτροποιίας, το μικτό περιθώριο κέρδους επί καθαρού κύκλου εργασιών, υπέστη μείωση. Και από το 50,7% το 2022 έπεσε πέρσι σε 44,8%.

    Όπως επισημαίνεται από την ίδια την καπνοβιομηχανία «σε επίπεδο κόστους πρώτων υλών, η βασικότερη πρόκληση για το εγγύς διάστημα είναι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών κτήσης καπνών. Οι οποίες, λόγω περιορισμένης προσφοράς οφειλόμενης σε αντίξοες για την καπνοκαλλιέργεια καιρικές συνθήκες στις πιο σημαντικές παραγωγικές χώρες (Βραζιλία, Ζιμπάμπουε κλπ.), αλλά και του περιορισμού εξαγωγών από την Κίνα, δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης. Σε αντίθεση με τις τιμές των υπολοίπων υλικών που σταδιακά δείχνουν να αμβλύνονται».

    Στην ελληνική αγορά, η πορεία των πωλήσεων κατά τους πρώτους μήνες του 2024 δείχνει να κινείται σε ελαφρά ανοδική τροχιά. Ενώ σε ότι αφορά τις διεθνείς πωλήσεις, αυτές αναμένεται, εν πολλοίς, να κινηθούν με τους ίδιους ρυθμούς και τάσεις όπως και κατά τη διάρκεια του 2023.

    Ποιοι παίρνουν τα «χρυσά» μερίσματα

    Ανεξαρτήτως αυτών, σε ιστορικά υψηλά για την Καρέλια, πέραν των ταμειακών διαθεσίμων, κινείται και υπό το διανομή μέρισμα. Καθώς θα ανέλθει στα 12,40 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 5,1% σε σχέση με τα 11,80 ευρώ της περσινής διανομής.

    Το συνολικό ύψος της χρηματικής διανομής θα ανέλθει σε 34,224 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 39,4% των καθαρών κερδών. Έναντι του 38,15% της καθαρής κερδοφορίας που είχε διανεμηθεί πέρσι.

    Οι αδελφοί Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας, Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα στην καπνοβιομηχανία, θα λάβουν από τα μερίσματα 14,78 εκατ. ευρώ καθώς ελέγχουν το 43,2% των μετοχών.

    Στο Ίδρυμα Καρέλια αντιστοιχούν βάσει ποσοστού (7,1497%) 2,447 εκατ. ευρώ.

    Η Βίκυ Καρέλια, Πρόεδρος της εταιρείας και μητέρα των δύο αδελφών, κατέχει 1.161 μετοχές και θα λάβει 19.852 ευρώ.

    Στην αντίπερα όχθη η Ιωάννα Καρέλια και η μητέρα της Ασημίνα, που για χρόνια είναι σε ανοικτή αντιπαράθεση με την πτέρυγα της διοίκησης, κατέχουν εν συνόλω το 45,3858% και τους αναλογούν μερίσματα ύψους 15,53 εκατ. ευρώ.

    Η καπνοβιομηχανία σε επίπεδα ομίλου απασχολούσε στα τέλη της περσινής χρονιάς 569 άτομα προσωπικό, αυξημένο κατά 3,1%.

    Ο μέσος αριθμός των εργαζόμενων στην εταιρεία ήταν πέρσι 523 άτομα και όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις, τα μικτά τους έσοδα διαμορφώθηκαν πέρσι στα 39.500 ευρώ για το καθέναν κατά μέσο όρο. Αυξημένα κατά 4,1%.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιδού το free float όλων των εισηγμένων εταιρειών – Ποιες είναι οι 37 που απειλούνται με «κόκκινη κάρτα» [πίνακας]

    Καρέλιας: Στα 86,84 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη – Μέρισμα 12,4 ευρώ/μετοχή

    Καρέλιας: 15ος μισθός και μπόνους στους εργαζόμενους



    ΣΧΟΛΙΑ