• Business

    H CEO του πετρελαίου: Πώς απέφυγε την καταστροφή και έγινε η αγαπημένη του Γουόρεν Μπάφετ

    • NewsRoom

    Vicky Hollub (Occidential Petroleum), Warren Buffett


    Η αμερικάνικη Occidential Petroleum (OXY) αντιμετώπιζε μία από τις χειρότερες στιγμές το 2019, λίγο πριν τη πανδημία. Με ένα χρέος 38 δις. δολαρίων και με χαμηλές επιδόσεις στους αμερικάνικους δείκτες, η CEO της, Vicki Hollub, η πρώτη γυναίκα σε μεγάλη αμερικάνικη πετρελαϊκή εταιρεία σε αυτή τη θέση,  είχε μια τεράστια πρόκληση μπροστά της.

    Κι όμως μέσα σε δύο χρονιά κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον του κορυφαίου επενδυτή της Wall Street, του σοφού της Όμαχα. O Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος πλέον κατέχει πάνω από το 20% της εταιρείας, έχει πρόθεση να αγοράσει έως το 50% των μετοχών της εταιρείας, η οποία πλέον καταγράφει αξιοσημείωτη πορεία στον S&P 500.

    Πράσινο φως για εξαγορά του 50%

    Η Berkshire Hathaway πήρε το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να αγοράσει έως και το 50% του πετρελαϊκού κολοσσού, του οποίου κατέχει μέχρι τώρα το 20%.

    Εγκρίνοντας το αίτημα της Berkshire στις 19 Αυγούστου, η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας είπε ότι οι προτεινόμενες αγορές μετοχών θα ήταν συνεπείς με το δημόσιο συμφέρον.

    O Γουόρεν Μπάφετ ξεκίνησε να επενδύει πριν τρία χρόνια σε αυτή την εταιρεία και εν μέσω bear market την άνοιξη του 2022 και με τους περισσότερους επενδυτές να αποχωρούν, προχώρησε σε σημαντική αύξηση του μεριδίου του στην Occidential Petroleum.

    Το στοίχημα του πετρελαίου

    Ο ακτιβιστής επενδυτής Carl Icahn μέχρι το 2019 είχε ισχυρή παρουσία στην Occidential Petroleum, κατέχοντας δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο. Η Hollub τότε αποφάσισε να προχωρήσει σε πολύ σημαντικές αλλαγές ώστε να δώσει μια ώθηση στην εταιρεία, με τη τύχη να είναι με το μέρος της.

    Πρακτικά αντικατέστησε το «πνεύμα αντιλογίας» Icahn με τον μεγαλύτερο επενδυτή της Wall Street, τον Γουόρεν Μπάφετ, μια αντικατάσταση που θα ονειρεύονταν πολλές εταιρείες, με τον πρώτο να πουλάει το μερίδιό του στον δεύτερο.

    Τι είδε όμως ο σοφός της Όμαχα και αποφάσισε εν μέσω bear market, στο πρώτο εξάμηνο του 2022, όπου κατέρρεαν όλοι οι δείκτες στη Wall Street, να προχωρήσει σε μία τόσο σημαντική επένδυση;

    Το 2019, η Occidential αποφάσισε να αγοράσει την Anadarko Petroleum Corp., μία κίνηση που ο Icahn χαρακτήρισε καταστροφή.

    Αντίθετα, αυτή η εξαγορά έδωσε πρόσβαση σε ένα πολύ σημαντικό κοίτασμα στην εταιρεία, η οποία χάρη και στην αύξηση των τιμών εκτόξευσε σε επίπεδα ρεκόρ τις ταμειακές της ροές σε 4,35 δις δολάρια, σε 3,7 δις δολάρια τα κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ παράλληλα μείωσε το χρέος σε 22 από 38 δις δολάρια.

    Η πρώτη γυναίκα CEO σε πετρελαϊκή των ΗΠΑ

    Η Hollub είχε να αντιμετωπίσει πολλούς επικριτές κατά τη διάρκεια της θητείας της. Κατάφερε όμως μέσα σε δύο χρόνια, όχι μόνο να αντιστρέψει το κλίμα εναντίον της αλλά την επαινέσει δημόσια ο Warren Buffett.

    Σε συνάντηση με τους μετόχους, η Hollub ανέπτυξε τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, με τον Μπάφετ να αναφέρει ότι: «Όλα όσα πει η Vicky βγάζουν νόημα».

    Υπενθυμίζεται ότι ο κορυφαίος επενδυτής μελετάει πολύ προσεχτικά τις εταιρείες στις οποίες θα επενδύσει τα χρήματά του, αποφεύγοντας ευλαβικά τις καιροσκοπικές επενδύσεις.

    Παρά την έγκριση του Μπάφετ, η Hollub  δεν έχει ακόμα πείσει αρκετούς επενδυτές που θεωρούν ότι η άνοδος του πετρελαίου και όχι οι ηγετικές ικανότητές της έσωσαν την Occidential.

    Ο προηγούμενος μεγαλοεπενδυτής της εταιρείας, Ιcahn συνέχιζε να την αμφισβητεί: «Δεν έχω τίποτα εναντίον της Vicky, αλλά κανείς δεν θα μου αλλάξει την γνώμη, ότι δεν θα έπρεπε να αγοράσει την Anadarko», ανέφερε.

    Κεντρικός στόχος της Hollub ήταν να ενισχύσει την Occidential και να σταθεροποιήσει τη θέση της έναντι των αντιπάλων της. Γι’ αυτό το λόγο και «χτύπησε» τη προσφορά της αντιπάλου εταιρείας Chevron (σ.σ. στην οποία έχει μερίδιο ο Μπάφετ) και εξαγόρασε την Anadarko.

    Διαβάστε επίσης:

    Warren Buffett: Αυτές είναι οι 16 μετοχές που έχει επενδύσει φέτος ο «Σοφός της Όμαχα»

     



    ΣΧΟΛΙΑ