• Business

    Warren Buffett: Αυτές είναι οι 16 μετοχές που έχει επενδύσει φέτος ο «Σοφός της Όμαχα»

    • NewsRoom
    Ο Warren Buffett, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, τρώει παγωτό, λίγο πριν την ετήσια συνέλευση της εταιρείας στην Ομάχα της Νεμπράσκα των Η.Π.Α. το Σάββατο 4 Μαΐου 2019

    Ο Warren Buffett, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, τρώει παγωτό, λίγο πριν την ετήσια συνέλευση της εταιρείας στην Ομάχα της Νεμπράσκα των Η.Π.Α. το Σάββατο 4 Μαΐου 2019


    Παρά την αυξημένη μεταβλητότητα που έχουν σημειώσει από τις αρχές του έτους οι αγορές, ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett έχει διαθέσει φέτος αρκετά δισεκατομμύρια για αγορές μετοχών.

    Σύμφωνα με τα τριμηνιαία ενημερωτικά έντυπα που υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η επενδυτική του εταιρεία Berkshire Hathaway και αφορούν στις κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει κατά το πρώτο εξάμηνο, η ιστοσελίδα Motley Fool αναφέρει σε άρθρο της ποιες είναι οι 16 μετοχές στις οποίες έχει επενδύσει το τρέχον έτος.

    Πρόκειται για τις Occidental Petroleum, Chevron, HP, Paramount International, Citigroup, Activision Blizzard, Ally Monetary, Celanese, Apple, Method One Group, Flooring & Décor, McKesson, Markel, RH, Common Motors, καθώς και την δική του Berkshire Hathaway.

    Αυτό που είναι εμφανές από τις επιλογές του Warren Buffett είναι ότι έχει εστιάσει σε τέσσερα μεγάλα στοιχήματα.

    Ο κλάδος τεχνολογίας

    Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2022, ο Buffett και η ομάδα του αγόρασαν περισσότερες από 7,6 εκατομμύρια μετοχές της μεγαλύτερης σε αξία εισηγμένης εταιρείας στις ΗΠΑ. Το 42,6% του αξίας σχεδόν 372 δισ. δολαρίων χαρτοφυλακίου μετοχών της Berkshire Hathaway αφορά στην τοποθέτηση της στην Apple, μέχρι το κλείσιμο της 16ης Αυγούστου 2022.

    Σημειώνεται ότι η επενδυτική του Buffett ξόδεψε περίπου 36 δισεκατομμύρια δολάρια για να χτίσει το μερίδιο της στον τεχνολογικό κολοσσό μεταξύ 2016 και 2018, που σημαίνει ότι έχει υπερτετραπλασιάσει τα χρήματά της -στα χαρτιά- μέσα σε λίγα χρόνια.

    Παράλληλα, ο μεγαλοεπενδυτής αύξησε το μερίδιο του στην εταιρεία gaming, Activision Blizzard.

    Το μακροπρόθεσμο στοίχημα στον χρηματοοικονομικό κλάδο

    Η Berkshire έχει αναδιαρθρώσει τις τραπεζικές της συμμετοχές τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, ο χρηματοοικονομικός κλάδος αποτελεί έναν από τους αγαπημένους του Σοφού της Όμαχα. Παρά το γεγονός ότι οι υφέσεις αποτελούν αναπόφευκτο μέρος του χρηματοοικονομικού κύκλου, οι περίοδοι ανάπτυξης είναι πολύ μεγαλύτερες από τις πτωτικές περιόδους.

    Φέτος ο Buffett εστίασε στις μετοχές Citigroup και Ally Monetary. Συγκεκριμένα, η Berkshire υπερτριπλασίασε στο δεύτερο τρίμηνο τη συμμετοχή της στην Ally Financial σε 30 εκατομμύρια μετοχές, αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της τράπεζας.

    Παράλληλα, δημιούργησε μια θέση σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Citigroup το πρώτο τρίμηνο.

    Οι μετοχές του κλάδου ενέργειας

    Σε καμία άλλη περίοδο οι μετοχές του κλάδου ενέργειας δεν κατείχαν τόσο μεγάλο μερίδιο στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire Hathaway.

    Η εταιρεία του Buffett αποκάλυψε ότι αγόρασε περίπου 2,3 εκατομμύρια μετοχές της Chevron το περασμένο τρίμηνο, αυξάνοντας τη θέση της στην πετρελαϊκή εταιρεία σε 158 εκατομμύρια.

    Παράλληλα, είχε συμπεριλάβει 159 εκατομμύρια μετοχές της Occidental Petroleum στο χαρτοφυλάκιό της στα τέλη Ιουνίου.

    Όπως αναφέρουν αναλυτές η απόφαση του Warren Buffett να προχωρήσει σε ένα τόσο μεγάλο στοίχημα στον τομέα του πετρελαίου και των καυσίμων, σημαίνει ότι ποντάρει στο γεγονός ότι το κόστος των βασικών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνει υψηλό για αρκετά χρόνια.

    Η Berkshire παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα

    Η αγαπημένη μετοχή του Warren Buffett δεν είναι εμφανής στα ενημερωτικά δελτία που υποβάλει κάθε τρίμηνο. Για να την ανακαλύψουν οι traders θα πρέπει να διαβάσουν τα τριμηνιαία εταιρικά report και να αναζητήσουν τις επαναγορές μετοχών.

    Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο ισχυρός επενδυτής και ο στενός συνεργάτης του Charlie Munger επέβλεψαν τις αγορές 4.402 μετοχών Κατηγορίας Α  και 6.850.133 μετοχών Κατηγορίας Β της Berkshire.

    Συνολικά έχουν διαθέσει πάνω από 62 δισ. δολάρια από τον Ιούλιο του 2018 για την επαναγορά μετοχών της επενδυτικής τους εταιρείας.

    Ο λόγος;  Τόσο ο Buffett και όσο και ο Munger θεωρούν ότι η μετοχή της εταιρείας τους είναι υποτιμημένη και στοιχηματίζουν σε αυτήν με στόχο να εκμεταλλευτούν τις επιδόσεις της μακροπρόθεσμα. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο Warren Buffett λατρεύει τις κυκλικές εταιρείες και τις μετοχές με καλή μερισματική πολιτική.

    Διαβάστε ακόμη:

    Warren Buffett: Οι τρεις βασικές κινήσεις του μεγαλοεπενδυτή

    Γουόρεν Μπάφετ: Οι απώλειες εν μέσω bear market, τα buybacks και το στοίχημα του πετρελαίου



    ΣΧΟΛΙΑ