• ΑΓΟΡΕΣ

    Ο Γουόρεν Μπάφετ είχε προειδοποιήσει για κακό τέλος, όταν κάποιοι αποθέωναν το Bitcoin

    Γουόρεν Μπάφετ


    O Γουόρεν Μπάφετ, ο CEO της Berkshire Hathaway και διάσημος επενδυτής, δεν συμπαθεί το Bitcoin, το έχει χαρακτηρίσει «ποντικοφάρμακο» και αποφεύγει σταθερά να τοποθετηθεί για την αγορά του cryptocurrency.

    H πάγια στάση «απέχθειας» προς τη λατρεία που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια προς τα crypto φαίνεται ότι δικαιώνεται, με τον Μπάφετ να διαφοροποιείται εδώ και χρόνια από κορυφαίους επενδυτικούς οίκους όπως η JP Morgan και η Morgan Stanley αλλά και από ριζοσπαστικούς επενδυτές όπως η Κάθι Γουντ.

    Οι δεύτεροι μπήκαν στο παιχνίδι των crypto, με τις προβλέψεις και τις κινήσεις τους να αυξάνουν τον ενθουσιασμό των επενδυτών και να οδηγούν σε εκτόξευση  μέσα στον προηγούμενο χρόνο της τιμής του Bitcoin, όταν  στις αρχές Νοεμβρίου έπιασε τα 69.000 δολάρια, ενώ παράλληλα απογειωνόταν η τιμή κι άλλων alt coins.

    Τις τελευταίες ώρες (Σάββατο λίγο πριν τα μεσάνυχτα  στις 23: 50 ) τα κρυπτονομίσματα γκρεμίζονται επιβεβαιώνοντας “τον σοφό της Ομάχα”,  όπως αποκαλείται ο Buffett.

    Πριν από λίγο η τιμή του Bitcon βρισκόταν στα 17.000 ευρώ με ημερήσια πτώση 12%.

    Μέσα σε ένα μήνα το διάσημο κρυπτονομισμα έχει απωλέσει 35% της αξίας του ενώ τον Νοέμβριο του του 2021 είχε φτάσει στα 58.274 ευρώ.

    Αντίστοιχα και το etherium  βρίσκεται αυτή την στιγμή στα 871 ευρώ με ημερήσια πτώση 17%. Το etherium μέσα σε ένα μήνα έχει χάσει 54% ενώ τον Νοέμβριο του 2021 είχε αγγίξει τα 4.100 ευρώ.

    Οι 3 λόγοι που κρατούν τον Μπάφετ μακριά από τα crypto

    «Δεν έχω Bitcoin. Δεν κατέχω κανένα κρυπτονόμισμα, δεν θα το κάνω ποτέ», είχε πει στο CNBC το 2020.

    Σύμφωνα με τον κορυφαίο επενδυτή και δισεκατομμυριούχο, η αξία του Bitcoin βασίζεται στην αισιοδοξία «ότι κάποιος άλλος θα είναι διατεθειμένος να πληρώσει περισσότερα στο μέλλον, για κάτι που αγόρασες εσύ σε χαμηλότερη τιμή.

    «Δεν αναπαράγονται, δεν μπορούν να σου ταχυδρομήσουν μία επιταγή, δεν μπορούν αν κάνουν τίποτα κι ελπίζεις να έρθει κάποιος να πληρώσει περισσότερα χρήματα αργότερα. Ε, αυτό το άτομο που περιμένει όλα αυτά έχει πρόβλημα».

    Ο ίδιος βέβαια έχει παραδεχτεί ότι παίρνει θέση long σε assets που εμπιστεύεται  και γνωρίζει. Και οι μετοχές είναι κάτι που καταλαβαίνει, όπως παραδέχεται.

    «Γιατί να επενδύσω(θέση long) σε κάτι ή να σορτάρω αν δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτό;», είχε αναρωτηθεί.

    Μία ακόμα επιφύλαξη του είναι το αν το crypto πληροί τα κριτήρια του χρήματος.

    «Δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις ενός νομίσματος», είχε πει από το 2014, χαρακτηρίζοντας το ένα μη ανθεκτικό μέσο ανταλλαγής, χωρίς απόθεμα αξίας».

    Σε κάποιες άλλες τοποθετήσεις του έχει γίνει ακόμα πιο σκληρός. Το 2018 το χαρακτήρισε «ποντικοφάρμακο».

    Είναι «πιθανώς ποντικοφάρμακο στο τετράγωνο», είπε κάποτε ο Μπάφετ και προειδοποίησε τους επενδυτές: «Μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα έχουν κακό τέλος».

    Μεγάλοι οίκοι στο «παιχνίδι» των crypto

    Η άνοδος του Bitcoin και η δημιουργία ενός πιστού κοινού που του άρεσε να στοιχηματίζει σε ριψοκίνδυνα assets, άνοιξε το δρόμο για μία επέκταση της αγοράς των alt-coins, δηλαδή όλων των υπολοίπων crypto, τα οποία είδαν τις τιμές τους να ανεβαίνουν κατακόρυφα μέχρι λίγο πριν το τέλος του 2021.

    Από τότε το cryptocurrency, μια αγορά τρισεκατομμυρίων έχει μόνο πτωτική πορεία, ενώ δύο φορές μέσα στον τελευταίο μήνα έζησε δύο sell-off που οδήγησαν σε τεράστιες απώλειες τους επενδυτές.

    Τον Μάρτιο του 2021 η Morgan Stanley έγινε η πρώτη μεγάλη τράπεζα των ΗΠΑ που προσέφερε στους πελάτες της τη δυνατότητα πρόσβασης σε κεφάλαια bitcoin. Ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα αναγνώρισης και αποδοχής του Bitcoin ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, ύστερα από πιέσεις των πελατών.

    Νωρίτερα το ράλι του Bitcoin είχε οδηγήσει πολλές εταιρείες στο να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εμπλακούν στην εκκολαπτόμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

    Στήριξη στο Bitcoin

    Μέχρι τότε, η Goldman Sachs, η JP Morgan και η Bank Of America δεν επέτρεπαν στους συμβούλους τους να κάνουν άμεσες επενδύσεις σε Bitcoin.

    Ένα μήνα μετά η Goldman Sachs επέτρεψε σε έναν δανειολήπτη να χρησιμοποιήσει το Βitcoin ως εγγύηση για ένα δάνειο σε μετρητά, ανοίγοντας κι αυτή την πόρτα στα crypto, αναγνωρίζοντάς τα ως περιουσιακά στοιχεία.

    Λίγο νωρίτερα κι άλλοι παραδοσιακοί χρηματοοικονομικοί κολοσσοί προσχωρούσαν στον κόσμο της κρυπτογράφησης.

    Η επενδυτική τράπεζα Cowen ξεκίνησε μια μονάδα ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού και η BlackRock συμμετείχε στον γύρο χρηματοδότησης 400 εκατομμυρίων δολαρίων για το stablecoin του USDC.

    Σε πολλές περιπτώσεις,  η πίεση από τους πελάτες που ήθελαν να δοκιμάσουν «ριψοκίνδυνες κινήσεις» έβαλε μεγάλους επενδυτικούς οίκους στη σκέψη να ασχοληθούν με τα crypto, ακόμα κι αν δεν το πίστευαν τα κορυφαία στελέχη τους.

    Τον Οκτώβριο του 2021, ο Jamie Dimon, o CEO της JP Morgan αποκάλεσε το Bitcoin «άχρηστο».

    «Δεν κάνει καμία διαφορά για μένα, δεν με νοιάζει» είχε σχολιάσει σε τηλεοπτική του δήλωση, αναφέροντας ότι γνωρίζει οι πελάτες του διαφωνούν μαζί του. Τότε το Bitcoin είχε «χτυπήσει» τιμή 57.000 δολάρια.

    Περίπου έξι μήνες μετά, η κατάρρευση του TerraUSD προκάλεσε τόσους κλυδωνισμούς στην αγορά των κρυπτονομισμάτων που ακόμα και το Bitcoin μετράει ακόμα τις πληγές τους.

    Διχασμένη η JP Morgan

    Παρ’ όλα αυτά η JP Morgan ακόμα και μετά τη βύθιση της τιμής του Bitcoin, που από 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, φλερτάρει εδώ και μέρες με το όριο των 20.000 δολαρίων, συνεχίζει να στηρίζει το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα.

    Ο αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας, Nikolaos Panigirtzoglou ανέφερε σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες του πριν μερικές εβδομάδες ότι το κορυφαίο ψηφιακό νόμισμα έχει «σημαντικές ανοδικές δυνατότητες», μετά την πρόσφατη πτώση του.

    Η τιμή-στόχος για το Bitcoin, σύμφωνα με την τράπεζα ήταν στα 38.000 δολάρια, ένα επίπεδο ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με την τότε τρέχουσα τιμή του στα 29.484 δολάρια και αυξημένο κατά 29%.

    Από τότε βέβαια το Bitcoin έχει καταρρεύει ακόμα περισσότερο γλιστρώντας κάποια στιγμή και κάτω από το όριο των 20.000 δολαρίων.

    Ποιοι κοστολογούσαν εξωφρενικά υψηλά το Bitcoin

    Μέσα σε όλη αυτή τη «φρενίτιδα» της εκτόξευσης του Bitcoin, δεν αποφεύχθηκαν και οι υπερβολές, με κάποιους να εκτιμούν εξωφρενικά υψηλή τιμή για το κρυπτονόμισμα.

    «Δεν μπορεί κανείς να σταματήσει το Bitcoin», ανέφερε η Κάθι Γουντ, η οποία φημίζεται για την επιλογή της σε risky assets, μια τακτική που έχει οδηγήσει την ίδια αλλά και πελάτες της στο παρελθόν σε τεράστιες απώλειες.

    Τον Μάιο του 2021, με το bitcoin να βιώνει απώλειες, η Κάθι Γουντ υποστήριζε ότι θα φτάσει τα 500.000 δολάρια.

    Και δεν ήταν η μόνη καθώς και ο CIO Guggenheim Partners, Scott Minerd είχε προχωρήσει σε μία πρόβλεψη ton Δεκέμβριο του 2020 ότι το Bitcoin θα σκαρφαλώσει τα 400.000 δολάρια.

    Μετά την κατάρρευση του Terra USD, τον περασμένο Μάιο, άλλαξε στάση και προέβλεψε ότι το Bitcoin θα πέσει στα 8.000 δολάρια.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Changpeng Zhao: Ο crypto billionaire που έχασε σε λίγους μήνες πάνω από 85 δις δολάρια

    Bill Gates εναντίον crypto: Βασίζονται στη θεωρία του «μεγαλύτερου ανόητου»



    ΣΧΟΛΙΑ