• Business

    Γουόρεν Μπάφετ: Το στοίχημα στις τράπεζες-Οι 3 αγαπημένες του εταιρείες

    Γουόρεν Μπάφετ

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Σε αναπροσαρμογή στοιχημάτων προχώρησε ο κορυφαίος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, το α’ τρίμηνο του 2023 με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές.

    Η εταιρεία του, Berkshire Hathaway «ξεφορτώθηκε» τις μετοχές των αμερικανικών τραπεζών US Bancorp και New York Mellon, αύξησε τη συμμετοχή του σε εταιρείες ενέργειας και άλλαξε τις ισορροπίες στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας του.

    Το στοίχημα στο πετρέλαιο παραμένει ένα από τα δυνατά χαρτιά της επενδυτικής του στρατηγικής, ενώ γι’ ακόμη μία φορά δεν έκρυψε την αδυναμία του στον τρόπο λειτουργίας της Apple.

    Μεγάλη κινητικότητα στις τραπεζικές μετοχές

    Με ένα ταξίδι στην Ιαπωνία που ανέδειξε  το επιτυχημένο στοίχημα του σε ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους , ο Μπάφετ είχε το ένα μάτι του στραμμένο στη Wall Street και τις τράπεζες που βρίσκονταν στο χείλος ενός δυνητικού γκρεμού υπό την απειλή της αύξησης των επιτοκίων.

    Ο Σοφός της Όμαχα προχώρησε σε αρκετές κινήσεις τους προηγούμενους μήνες, ζυγίζοντας τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, υπό το βάρος των αυξανόμενων επιτοκίων.

    Τον περασμένο Μάιο, ο όμιλος του Μπάφετ ξεφορτώθηκε τις μετοχές της Wells Fargo, ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματά του τα προηγούμενα χρόνια. Λίγους μήνες μετά εγκατέλειψε και τις συμμετοχές του σε US Bancorp και New York Mellon, στη σκιά της χρηματοπιστωτικής αναταραχής του Μαρτίου.

    Βέβαια, ο Μπάφετ έχει πολύ βαθιά σχέση με τις τράπεζες ως επενδυτής για να εγκαταλείψει έτσι απλά τον τομέα. Τον περασμένο Μάιο αύξησε τη συμμετοχή του στην Citigroup και μέσα στο προηγούμενο τρίμηνο άνοιξε μία νέα θέση στην Capital One, εκτοξεύοντας τη μετοχή της. Παράλληλα προχώρησε σε αγορά νέων μετοχών στην Bank of America, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη συμμετοχή του στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας του, μετά την Apple.

    Τι αγόρασε, τι πούλησε

    Στο τέλος του α’ τριμήνου, η Berkshire είχε επικεντρώσει το 77% των συμμετοχών της σε πέντε μετοχές: Apple, Bank of America, American Express, Coca-Cola και Chevron.

    Παράλληλα, η εταιρεία ξεφορτώθηκε τις μετοχές στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., καθώς ο Σοφός της Όμαχα εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την έκθεσή της σε γεωπολιτικό κίνδυνο.

    Επιπλέον, μείωσε τη συμμετοχή του στην αυτοκινητοβιομηχανία General Motors,  στη χημική εταιρεία Celanese Corp αλλά και στην Chevron Corp, παρά το γεγονός ότι παραμένει στην 5η θέση των υψηλότερων συμμετοχών της Berkshire Hathaway.

    H έξοδος από τη Taiwan Semi, ήταν μια έκπληξη για τους επενδυτές, καθώς ο Μπάφετ έχει μιλήσει με εγκωμιαστικά λόγια για τη λειτουργία της εταιρείας.

    «Είναι μία από τις καλύτερες εταιρείες στον τρόπο διαχείρισης στον κόσμο. Δεν μ’ αρέσει όμως η τοποθεσία», είχε πει, αναφερόμενος στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας.

    «Αισθάνομαι καλύτερα για τα κεφάλαια που έχουμε αναπτύξει στην Ιαπωνία παρά γι’ αυτά στην Ταϊβάν», δήλωσε ο Μπάφετ. «Μακάρι να μην ήταν έτσι, αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και το επαναξιολόγησα υπό το φως ορισμένων πραγμάτων που έγιναν».

    Ποιες είναι οι αγαπημένες του εταιρείες

    «Για την Apple ξέρω που θα βρίσκεται σε πέντε με δέκα χρόνια. Δεν ισχύει το ίδιο για τις αυτοκινητοβιομηχανίας», ανέφερε πρόσφατα ο Γουόρεν Μπάφετ στην συγκέντρωση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε στην Όμαχα, με δεκάδες χιλιάδες παρευρισκόμενους.

    Η αδυναμία του στην Apple επιβεβαιώθηκε από τον κορυφαίο επενδυτή, καθώς αύξησε τη συμμετοχή του αγοράζοντας άλλες 20 εκατ. μετοχές. «Απλώς τυχαίνει να είναι η καλύτερη επιχείρηση που έχουμε», ανέφερε.

    Τι ίδιο έκανε και για την Bank of America, τη μεγαλύτερη συμμετοχή του σε τράπεζα, αυξάνοντας το μερίδιό του.

    Πιστός στην πεποίθησή του ότι η ανθρωπότητα δεν έχει τελειώσει ακόμα με το πετρέλαιο, ο Μπάφετ αύξησε στο 24% το μερίδιό του στην Occidential Petroleum.

    Διαβάστε επίσης:

    Γουόρεν Μπάφετ: Προετοιμάζει τον διάδοχό του από το 2018-Τώρα ήρθε η ώρα των selfies



    ΣΧΟΛΙΑ