• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι είναι το Buffett effect και πώς μπορεί να σώσει μία μετοχή

    • Bloomberg
    Γουόρεν Μπάφετ, επενδυτής

    Γουόρεν Μπάφετ, επενδυτής


    Πώς μπορείς να κάνεις μία μετοχή να «αντέχει» τους τριγμούς της αγοράς και να μην πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμένο –ψυχολογικό– όριο; Ο Γουόρεν Μπάφετ δείχνει ακόμα μια φορά τον δρόμο, πώς να κρατήσεις ζωντανή μια επένδυση σε μια δύσκολη περίοδο που περνάει.

    Όταν ο Σοφός του Όμαχα άνοιξε ένα νέο στοίχημα στο πετρέλαιο πέρσι, πολλοί αναρωτήθηκαν τι σκεφτόταν. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιλογές του αναστατώνουν τη Wall Street.

    Με τον κλάδο της ενέργειας να βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, η εισβολή στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές των εταιρειών πετρελαίου και ο Μπάφετ δικαιώθηκε πρόσκαιρα.

    Έκτοτε συνεχίζει να μπαίνει πιο βαθιά στο πετρελαϊκό στοίχημα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές αργού βρίσκονται κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι από τον Αύγουστο, η ενέργεια είναι ο τομέας με τις χειρότερες επιδόσεις και οι πετρελαϊκές καταγράφουν πτώση 8% στον S&P 500, όταν ο δείκτης έχει μέσο όρο κερδών 35%.

    Το στοίχημα στο πετρέλαιο

    Από την άνοιξη του 2022, ο Μπάφετ άρχισε να αυξάνει τη συμμετοχή του στην εταιρεία Occidential Petroleum και πλέον κατέχει πάνω από το 25%, με τον ίδιο να διαψεύδει οποιαδήποτε πρόθεσή του να την εξαγοράσει.

    Φροντίζει όμως να προστατεύει τη μετοχή της από μία σειρά κακοτυχιών. Εδώ κι ένα χρόνο, η μετοχή της κινείται μεταξύ των 54 και 77 δολαρίων. Η αξία της είναι πολύ υψηλότερη άλλων πετρελαϊκών εταιρειών και ανταγωνίζεται εταιρείες ορυκτών με πενταπλάσιο μέγεθος, γιατί ο μεγαλομέτοχος της Γουόρεν Μπάφετ αγοράζει τη μετοχή της κάθε φορά που πέφτει κάτω από το όριο των 60 δολαρίων.

    Με αυτήν την πρακτική, η εταιρεία έχει καταφέρει να μην καταγράφει σημαντικές διακυμάνσεις ύστερα από ένα εντυπωσιακό ράλι το περσινό καλοκαίρι με τις τιμές του πετρελαίου να είναι στα ύψη. Στις δύσκολες εποχές για το πετρέλαιο, ο Μπάφετ έχει αποκτήσει το 25% της εταιρείας, δηλαδή 222 εκατ. μετοχές σύμφωνα με το Bloomberg και αναμένεται να αγοράσει και περισσότερες.

    «Υπάρχει το ψυχολογικό φαινόμενο Μπάφετ», σχολιάζει η Στέισι Μόρις, της VettaFi, εταιρεία ανάλυσης δεδομένων. «Οι επενδυτές σκέφτονται: αφού αυτή η μετοχή αρέσει στον Μπάφετ θα πρέπει να αρέσει και σε μένα».

    Η μέτρια επίδοση

    Ο ενθουσιασμός του Μπάφετ έχει κρατήσει τη μετοχή, όμως οι εκτιμήσεις των αναλυτών σύμφωνα με το Bloomberg, δεν βλέπουν τη μετοχή να ξεπερνάει τα 68 δολάρια, μία απόδοση 15% σε σύγκριση με το 22% του δείκτη S&P 500.

    Τα hedge funds, πιο ριψοκίνδυνα, αγόρασαν τη μετοχή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 και όπως φαίνεται η τάση για ανάκαμψη θα συνεχιστεί.

    Άλλωστε, οι αναλυτές θεωρούν ότι ο Μπάφετ θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στη μετοχή ακόμα κι αν πέσει κάτω από τα 60 δολάρια. «Πολλοί την έχουν αγοράσει χάρη στον Μπάφετ».

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Με ΟΤΕ και ΟΠΑΠ το 6Χ6, σχεδόν το 2% άλλαξε χέρια με επτά πακέτα στην ΕΧΑΕ

    Morgan Stanley-Goldman Sachs: Πόσο θα κρατήσει η bull market;

    Eurobank Equities για ΔΕΗ: Κορυφαία επιλογή και τιμή στόχος τα 13 ευρώ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ