• Business

    Γιώργος Στεφανόπουλος: Πώς η ψηφιοποίηση και η 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας «ξεκλειδώνει» την ανασυγκρότηση της χώρας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γ. Στεφανόπουλος, ΕΕΚΤ


    Η κρίση υγείας δημιουργεί την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης επισημαίνει στη συνέντευξή του στο mononews ο Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας – ΕΕΚΤ (Cosmote, Vodafone και Wind) και προσθέτει: «Κρίσιμη και βασική παράμετρος σε αυτήν την προοπτική είναι η ψηφιοποίηση της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παράλληλα με μία ευρωπαϊκή προσέγγιση ως προς την στρατηγική των υποδομών έτσι ώστε η Ελλάδα να επιταχύνει αποφασιστικά και να επιτύχει υψηλότερη θέση κατάταξης στον ευρωπαϊκό ψηφιακό συγκριτικό χάρτη».

    Σύμφωνα με τον κ. Στεφανόπουλο «ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών βλέπει τη νέα γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, 5G, ως καθοριστικό παράγοντα και πόλο ανάπτυξης και παραγωγής καινοτομίας, αυτοματισμών που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας εν γένει. Ουσιαστικά είναι η βάση για να πετύχουμε σε μια σειρά από τομείς, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η αγροδιατροφή, οι  μεταφορές, η υγεία κ.ά.»

    Ολόκληρη η συνέντευξη με τον κ. Στεφανόπουλο έχει ως εξής:

    Ερ: Tα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα άντεξαν κατά τη διάρκεια του lockdown, ωστόσο, αυτό είναι αρκετό;

    Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα στην Ελλάδα είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη όσον αφορά στην ποιότητα, την ταχύτητα και την ανθεκτικότητά τους. Αυτό επιβεβαιώθηκε και την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας και από τον δείκτη DESI (Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας). Σε αυτό το απρόσμενο «stress test» που επέβαλε το lockdown, τα δίκτυα στην Ελλάδα αποτέλεσαν τη ραχοκοκκαλιά της ψηφιακής οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, ανταποκρινόμενα πλήρως στις αυξημένες ανάγκες των χρηστών, των επιχειρήσεων και της Δημόσιας Διοίκησης.

    Αναμφισβήτητα το δίδαγμα που προκύπτει είναι η ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Κρίσιμη και βασική παράμετρος σε αυτήν την προοπτική είναι η ψηφιοποίηση της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παράλληλα με μία ευρωπαϊκή προσέγγιση ως προς την στρατηγική των υποδομών έτσι ώστε η Ελλάδα να επιταχύνει αποφασιστικά και να επιτύχει υψηλότερη θέση κατάταξης στον ευρωπαϊκό ψηφιακό συγκριτικό χάρτη.

    Για την επίτευξη αυτού του στόχου, χρειάζονται συνεχείς και μεγάλες επενδύσεις στην αναβάθμιση των δικτύων και την ανάπτυξη υπηρεσιών. Μόνο την περίοδο 2010 – 2018 ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών πραγματοποίησε επενδύσεις για υποδομές και αδειοδοτήσεις που ξεπέρασαν σωρευτικά τα 2,7 δισ. ευρώ και συνεχίζει να επενδύει σταθερά στην ανάπτυξη των δικτύων. Άλλη κρίσιμη παράμετρος είναι η προετοιμασία κομβικών κλάδων της οικονομίας να υποδεχθούν αυτές τις επενδύσεις σε ένα συνεργατικό μοντέλο και στη λογική μιας ολοκληρωμένης «mobile first» ψηφιακής στρατηγικής, όπου μπορείς να κάνεις τα πάντα από το κινητό σου.

    Ερ: Τι σημαίνει προετοιμασία των κλάδων της οικονομίας να υποδεχθούν αυτές τις επενδύσεις;

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, ως οικονομία και ως κοινωνία, μπαίνουμε σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Όση σημασία είχε στο παρελθόν η σύγκλιση των ελληνικών οδικών αξόνων με τους αντίστοιχους στην Ευρώπη και η ανάπτυξη των λιμανιών ως σημεία εισόδου των εμπορευμάτων και της τουριστικής κίνησης, το ίδιο αναγκαία είναι σήμερα η ψηφιοποίηση. Για να γίνουν πράξη τα παραπάνω χρειάζεται να συνεργαστούν όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και οι εταιρείες που θα δώσουν συνδυαστικές υπηρεσίες πάνω στην συνδεσιμότητα και στη διασύνδεση των πραγμάτων που φέρνουν οι πλατφόρμες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ώστε να αναπτυχθεί π.χ. ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας ή της μεταφοράς των εμπορευμάτων, μέσω της διαχείρισης της κίνησης των οχημάτων.

    Συνεπώς, η λογική της «mobile first» ψηφιακής στρατηγικής, η οποία θα αποτυπωθεί ολιστικά στο επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης για το 2020, χρειάζεται να υιοθετηθεί από όλους τους κλάδους της οικονομίας και να προσαρμοστεί κατά περίπτωση, ενώ η υλοποίηση της ψηφιοποίησής τους θα στηριχθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα από τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

    Ερ: Υπάρχει κατά τη γνώμη σας κάτι θετικό από την κρίση υγείας;

    Το θετικό αυτής της κρίσης είναι ότι συζητάμε πλέον πολύ περισσότερο βασιζόμενοι στην επιστήμη και την τεχνολογία. Και τα δύο, λειτούργησαν ως ο συνδετικός κρίκος που μας κράτησε σε συνοχή ως κοινωνία. Από τη μία, η εμπιστοσύνη σε έμπειρα στελέχη και  επιστήμονες του κλάδου με εξειδικευμένη γνώση και από την άλλη, τα επικοινωνιακά δίκτυα, μας κράτησαν σε επαφή με τη δουλειά μας, με την ευρύτερη οικογένεια και τους φίλους μας ώστε να διατηρήσουμε θετική την ψυχολογία μας. Επαγγελματίες, δάσκαλοι, φοιτητές, μαθητές και πολίτες εν γένει αναπτύξαμε μια νέα σχέση με τα δίκτυα μέσα από Υπηρεσίες τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης, ηλεκτρονικών συναλλαγών με το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις, e-banking υπηρεσίες κλπ.. Ζήσαμε για δυο μήνες με ένα καινούργιο διαφορετικό τρόπο και μπορούμε να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα ως προς τις δυνατότητές τους: Μπορούμε να εμπιστευόμαστε τα δίκτυά μας.

    Το γεγονός ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε περαιτέρω. Η χώρα έχει μια μεγάλη, θα έλεγα ιστορική, ευκαιρία με τους πρόσθετους πόρους που θα εξασφαλίσει στο πλαίσιο της ΕΕ. Χρειάζεται να αξιοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για την επανατοποθέτηση της  στρατηγικής της, ως χώρα συνολικά. Να αποφασίσουμε σε ποιους κλάδους θα δώσουμε έμφαση και προτεραιότητα. Να τοποθετηθούμε ξανά ως επενδυτικός προορισμός.

    Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνω τη σταθερή δέσμευση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως προβλέπονται από τον ΟΗΕ και την ΕΕ για το 2030 και το 2050, όπου η ψηφιοποίηση της οικονομίας είναι βασική συνιστώσα. Ο κλάδος μας είναι μέρος της «πράσινης» λύσης. Οι υποδομές και υπηρεσίες ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) είναι καθοριστικές στο σύνολο της οικονομίας στην πράσινη μετάβαση. Σε σύγκριση με το κλιματικό αποτύπωμα άλλων βιομηχανιών, το αποτύπωμα του κλάδου των ΤΠΕ είναι ιδιαίτερα χαμηλό (~ 1,4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ειδικά για την κινητή τηλεφωνία το αποτύπωμα είναι μόλις ~0,4% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου).

    Ερ: Μιλάμε τόσο καιρό στην Ελλάδα για την ανάγκη της ψηφιοποίησης με τα ποσοστά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παραμένουν χαμηλά…

    Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, πράγματι οι Ευρωπαϊκές μεγάλες επιχειρήσεις ψηφιοποιούνται όλο και περισσότερο και θεωρούνται πρωτοπόρες σε σχέση με τις μικρομεσαίες.  Η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αξιοποιούν ακόμη πλήρως αυτές τις ψηφιακές τεχνολογίες. Είναι απολύτως αναγκαίο να δοθούν κίνητρα- οικονομικά και όχι μόνο- στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και όχι απλά για να καλύψουν πρόσκαιρα τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την κρίση υγείας.

    Στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, σημαντική συμβολή έχουν και τα Προγράμματα ΕΣΠΑ, όπως είναι «Ψηφιακά βήματα» και «Ψηφιακό Άλμα» τα οποία επιδοτούν επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων για το ψηφιακό τους μετασχηματισμό (π.χ. υπηρεσίες cloud computing, δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος). Η οριστικοποίηση της «Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού» – η οποία βρίσκεται ψηλά στη λίστα των Κυβερνητικών πρωτοβουλιών για το 2020 – αναμένεται να σηματοδοτήσει τη νέα ψηφιακή εποχή και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Mέσα από την υλοποίηση της οργανωμένης και μετρήσιμης ψηφιακής στρατηγικής, εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα προς την ψηφιακή σύγκλιση, τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου και την ψηφιακή λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν την πλειονότητα του επιχειρηματικού τομέα της χώρας μας.

    Ερ: Πώς θα συνοψίζατε τα οφέλη από την ψηφιοποίηση;

    Μία αποτελεσματική ψηφιοποίηση του κράτους που δίνει έμφαση στην εμπειρία του πολίτη και επενδύει στην παραγωγικότερη σχέση των πολιτών και των επιχειρήσεων με το δημόσιο θα έχει ως συνέπεια και τη μείωση του κόστους λειτουργίας του κράτους. Στα πλέον χαρακτηριστικά αποτελέσματα συγκαταλέγονται σίγουρα η πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Μεγαλύτερη διείσδυση των ψηφιακών πληρωμών και ψηφιοποίηση εν γένει στις συναλλαγές μειώνει τις απώλειες σε έσοδα του δημοσίου και τις απάτες και καλλιεργεί το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες.

    Η ψηφιοποίηση σχετίζεται και με την ασφάλεια της χώρας εν γένει. Συνοδεύεται και με ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Για παράδειγμα, η εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα – GDPR, ήδη από το 2018, έχει συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση  της προστασίας των δεδομένων. Θυμίζω την επιτυχή λειτουργία της πολιτικής προστασίας στην κρίση υγείας. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητος ο τρόπος λειτουργίας της, ο οποίος βασίζεται σε ένα ενιαίο επιτελικό κέντρο που λειτουργεί σε σύνθετες τεχνολογικές πλατφόρμες, οι οποίες επιτρέπουν μία σειρά από ψηφιακές διαδικασίες και εργαλεία διαχείρισης κρίσεων.

    Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για την ανάπτυξη υπηρεσιών που σχετίζονται με τις έξυπνες πόλεις, τον έξυπνο φωτισμό, την καλύτερη διαχείριση του νερού, την προστασία του περιβάλλοντος, την εποπτεία του θαλάσσιου και χερσαίου οικοσυστήματος και την επιτήρηση για τις πυρκαγιές, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, με σύγχρονα μέσα.

    Επίσης, η διάχυση των ψηφιακών υπηρεσιών πρέπει να γίνει καθολικά. Η Αθήνα πρέπει να έχει Μετρό με πλήρη κάλυψη από την κινητή τηλεφωνία και ηλεκτρονικό εισιτήριο παντού. Τα πάντα πρέπει να γίνονται από απόσταση στην μετά κορονοϊό εποχή, η ταλαιπωρία και η αναμονή σε ουρές μπορεί να αποφευχθεί.

    Επιπλέον, έρχονται νέες υπηρεσίες όπως είναι αυτές της επαυξημένης πραγματικότητας, ευκαιρία π.χ. για να δώσεις στον επισκέπτη της χώρας ενδιαφέρον πληροφοριακό υλικό, να τον προσεγγίσεις έτσι ώστε να καταναλώσει τοπικά προϊόντα, να επισκεφτεί τους πολιτιστικούς χώρους της περιοχής και πολλά άλλα.

    Ερ: Η ίδια η βιομηχανία της κινητής θα αλλάξει με το 5G;

    Τα δίκτυα 5G είναι δίκτυα που αναπτύσσονται εξελικτικά. Στην 5η γενιά, τα ίδια τα δίκτυα αλλάζουν και ψηφιοποιούνται στο σύνολό τους με ουσιώδεις και ποιοτικές διαφορές σε σύγκριση με τα υφιστάμενα οδηγώντας και την υπόλοιπη οικονομία και κοινωνία στην ψηφιοποίηση. Πρόκειται για δίκτυα λογικά οριζόμενα (software defined δίκτυα) που καθορίζονται από νέα σχεδιαστική αρχή «εικονοποίησης» (virtualization) βάσει της κεντρικής αρχιτεκτονικής τους, τα οποία επιτρέπουν για πρώτη φορά τη δυναμική διαχείριση τους καθώς και παροχή εγγυημένης ποιότητας και υπηρεσίας.

    Τα δίκτυα 5ης γενιάς θα παρέχουν υπερδεκαπλάσιες ταχύτητες ευρυζωνικής διασύνδεσης σε σχέση με το υπάρχον δίκτυο 4G. Για πρώτη φορά θα δίνουν υψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες στη διασύνδεση του κινητού με το δίκτυο (uplink) ενώ θα επιτρέπουν  την υπερδιασύνδεση, δηλ. τη διασύνδεση δεκάδων χιλιάδων μεμονωμένων συσκευών με το δίκτυο πέραν των κινητών, τη νέα αρχιτεκτονική δικτύου στη διαχείριση κρίσιμων δεδομένων πιο κοντά στο δίκτυο πρόσβασης (edge technologies) για τη διασφάλιση μικρού χρόνου απόκρισης (1-5 m sec σε αντιδιαστολή με 20-30 m sec στο 4G).

    Επίσης θα υποστηρίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία πλατφορμών παροχής υπηρεσιών πχ υπηρεσίες έξυπνης πόλης, event management, transport & vehicle support, υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης κρίσεων ή υποστήριξης κρίσιμων υποδομών.

    Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών βλέπει τη νέα γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας ως καθοριστικό παράγοντα  και πόλο ανάπτυξης και παραγωγής καινοτομίας, αυτοματισμών που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας εν γένει. Ουσιαστικά είναι η βάση για να πετύχουμε σε μια σειρά από τομείς, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η αγροδιατροφή, οι  μεταφορές, η υγεία κ.ά. Συνεπώς, ναι, το πέρασμα στην 5G εποχή, θα αλλάξει το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες «ξεκλειδώνοντας» νέες δυνατότητες με ασφάλεια και προστασία των προσωπικών δεδομένων – διακριτό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ΕΕ σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο – που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στη διαμόρφωση νέου αναπτυξιακού προτύπου στην οικονομία και σε υψηλότερες, ψηφιακά, επιδόσεις.

    Ερ: Υπάρχει η άποψη ότι έχουμε καθυστερήσει όσον αφορά το 5G…

    Ως χώρα έχουμε αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, μια δεκαετή οικονομική κρίση, τώρα τον κορονοϊό αλλά και την ανάγκη ουσιαστικής αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης. Ωστόσο, για πρώτη φορά διαμορφώνεται ολοκληρωμένο εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο με καθολική προοπτική υλοποίησης σε όλους του τομείς της οικονομίας. Η υλοποίησης διαγωνισμού για πρώτη φορά για τέσσερις φασματικές περιοχές και οι όροι υλοποίησης του, θα είναι καθοριστική για την επιτάχυνση των επενδύσεων. Καθοριστική θα είναι επίσης, και η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης στην αδειοδότηση αυτών των επενδύσεων. Ο νομοθέτης για παράδειγμα έχει θέσει ως στόχο την αδειοδότηση των υποδομών σε 6 μήνες σε σχέση με το ιστορικό προηγούμενο των 24 μηνών. Τονίζουμε τη μεγάλη σημασία που έχει η βελτίωση των επιδόσεων στην αδειοδότηση μέσω του ΣΗΛΥΑ πριν αρχίσουν οι επενδύσεις σε δίκτυα 5G το 2021. Όντως, δεν είμαστε από τους πρώτους στο 5G, όπως προηγουμένως στο ADSL κ.λ.π., ωστόσο, όλες οι αναγκαίες ενέργειες έχουν δρομολογηθεί και υπάρχει σε εξέλιξη ένας γόνιμος διάλογος και συνεργατικό πνεύμα με την Πολιτεία προκειμένου να προχωρήσουμε.

    Ερ: Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες όσον αφορά στα θεσμικά ζητήματα που άπτονται στις επενδύσεις. Σήμερα ποια είναι η εικόνα;  

    Εάν μεγάλο ζήτημα ήταν όντως το ρυθμιστικό πλαίσιο, που πλέον έχει εκσυγχρονιστεί. Ήδη έχει υπογραφεί από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιο Πέτσα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το νέο Χάρτη Συχνοτήτων, ο οποίος αναδιανέμει το φάσμα που απομένει για χρήση από την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, ενώ ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την ανάπτυξη και στη χώρα μας των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G.

    Η διαδικασία επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασης και η οριστικοποίηση της “Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού” θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2020, ως βάση για τη ψηφιακή οικονομία της χώρας και τη μετάβαση στα δίκτυα 5ης γενιάς. Στα τέλη του χρόνου, αναμένουμε και τη δημοπράτηση του φάσματος 5G από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Κύριο ζήτημα παραμένει η ολοκλήρωση της αδειοδότησης κεραιοσυστημάτων από τις υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης μέσω του ΣΗΛΥΑ (ΕΕΤΤ) και η επιτυχής ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου, προτού αρχίσει η αναβάθμιση των δικτύων στην 5η γενιά από το 2021. Τον τελευταίο ενάμιση  χρόνο έχουν γίνει τεράστια βήματα στη διαδικασία ψηφιοποίησης της όλης διαδικασίας αδειοδότησης πχ e-adeies και έκδοση πολεοδομικών εγκρίσεων

    Ερ: Με αφορμή το 5G επανέρχεται στην επικαιρότητα η συζήτηση για επιπτώσεις στην υγεία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Τι απαντάτε σε όσους θέλουν καλόπιστα να μάθουν;

    Τα δίκτυα είναι ασφαλή, όπως έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις στο παρελθόν και επιβεβαιώθηκε εκ νέου τον Μάρτιο βάσει των νέων συστάσεων της ICNIRP, της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία από Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες η οποία αναγνωρίζεται επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).  Σύμφωνα με αυτές, μετά από 20ετή έρευνα και αξιολόγηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, η εν λόγω Επιτροπή επιβεβαίωσε και πάλι την ασφάλεια για όλους από τη χρήση δικτύων κινητής τηλεφωνίας (και των δικτύων 5G).

    Οι πάροχοι κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα λειτουργούμε εντός του πλαισίου που ορίζει ο νομοθέτης για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ενώ έχουν διαδοθεί αρκετοί μύθοι γύρω από την ασφάλεια της κινητής τεχνολογίας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η συζήτηση πρέπει να στηρίζεται σε τεκμηριωμένα δεδομένα. Επειδή τα θέματα υγείας είναι ευαίσθητα και υπάρχουν επιτήδειοι σε όλο τον πλανήτη που κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι τις ανησυχίες του κόσμου, είναι σημαντικό να προστρέχουμε για πληροφορίες σε έγκυρες πηγές και να εμπιστευόμαστε τις αρμόδιες επίσημες αρχές, όπως είναι για το συγκεκριμένο ζήτημα η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία ελέγχει και επιτηρεί τα όρια που έχει θεσπίσει η Ελληνική Πολιτεία και ταυτόχρονα πραγματοποιεί πληθώρα μετρήσεων σε όλη την επικράτεια.



    ΣΧΟΛΙΑ