• Business

    Γιώργος Στάσσης: Τα επόμενα βήματα για τη ΔΕΗ μετά τη συμφωνία με την ENEL

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ


    Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Enel για την απόκτηση της θυγατρικής της στη Ρουμανία, η ΔΕΗ αναμένει την ολοκλήρωση και της συμφωνίας με την Κωτσόβολος, για να θέσει τις βάσεις για τη διπλή στρατηγική της ανάπτυξη εντός και εκτός Ελλάδας.

    Έχοντας ολοκληρώσει τους στόχους του πρώτου επιχειρηματικού σχεδίου, η διοίκηση της ΔΕΗ είναι έτοιμη να ανακοινώσει το επόμενο που θα την οδηγήσει στη μελλοντική της ανάπτυξη, ως πράσινη εταιρεία παραγωγής ενέργειας, ως διεθνή ενεργειακό παίκτη αλλά και επεκτείνοντας την παρουσία της στην ελληνική αγορά σε νέους τομείς δραστηριότητας.

    Το επικαιροποιημένο Στρατηγικό της Σχέδιο της ΔΕΗ θα παρουσιαστεί στο Capital Markets Day στις 23.1.2024 στο Λονδίνο, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα για το εννεάμηνο 2023  θα ανακοινωθούν στις 9.11.2023 μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και θα γίνει και μια πρώτη ενημέρωση επενδυτών για την επόμενη μέρα της ΔΕΗ.

    Με δύο σημαντικές επενδύσεις, την απόκτηση της Enel Romania που ολοκληρώνει σύντομα και την απόκτηση της Κωτσόβολος που η ΔΕΗ φιλοδοξεί να πετύχει, επιδιώκει να αναπτύξει την εταιρεία τόσο γεωγραφικά στο κύριο αντικείμενό της την παραγωγή και τη διανομή ενέργειας, όσο και σε νέες δραστηριότητες στην Ελλάδα, ενισχύοντας την παρουσία της στη λιανική και αποκτώντας νέες ροές εσόδων.

    Αν ολοκληρωθούν με επιτυχία και οι δύο κινήσεις, η ΔΕΗ θα κερδίσει πολύ περισσότερα από τα 2 δισ. ευρώ επιπλέον τζίρου (1,3 από την Enel Romania και 700 εκ. από την Κωτσόβολος), καθώς με τις συνέργειες που μπορεί να αναπτύξει, μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα έσοδα και κέρδη στο μέλλον, αφού θέτει τις βάσεις για νέες δυνατότητες, νέες συνέργειες και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

    Ταυτόχρονα, με  την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανάπτυξής της η ΔΕΗ επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης μέσα από την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της. Στο πλαίσιο αυτό:

    • προχωρά στην απo-ανθρακοποίηση μέσω της επιτάχυνσης της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και της προώθησης των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Συνολικά, η ΔΕΗ στοχεύει στην ανάπτυξη ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ 5 GW καθαρής ενέργειας το 2026, με τα τρέχοντα συνολικά κατασκευασμένα, υπό σχεδιασμό και υπό κατασκευή έργα να αγγίζουν πλέον το 1,6 GW που αντιστοιχεί περίπου στο 30% του στόχου αυτού.
    • εστιάζει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την λειτουργική αποδοτικότητα μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών σε όλες τις δραστηριότητές του Ομίλου και
    • επιδιώκει ευκαιρίες ανάπτυξης τοποθετώντας τον πελάτη στο επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητάς της αναλαμβάνοντας παράλληλα πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

    Πολλαπλά οφέλη από την απόκτηση της Enel Romania

    Η συμφωνία για την απόκτηση της Enel Romania αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της Δ.Ε.Η. εκτός Ελλάδας.

    Η ΔΕΗ απέκτησε ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας που κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά.

    Η εξαγορά αυτή, που είναι η πρώτη σημαντική επέκταση της ΔΕΗ στο εξωτερικό, έγινε με τίμημα €1.240 εκατ. περίπου, που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους €1.900 εκατ. περίπου (για το 100%).

    Συγκρίνοντας με αντίστοιχες εξαγορές, η τιμή ανά τμήμα της εξαγοράς της ENEL από τη ΔΕΗ είναι χαμηλότερη από προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά.

    Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ, οι επενδύσεις την πενταετία 2022-2026 θα ανέλθουν σε €9,3 δισ. εκ των οποίων 15% θα κατευθυνθούν εκτός Ελλάδος.

    Η εξαγορά της ΕNEL Ρουμανίας αντανακλά αυτές τις επενδύσεις στο εξωτερικό στο πλαίσιο της επέκτασης του Ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Η Enel Ρουμανίας είναι ένας από τους πιο βασικούς παίκτες της αγοράς ενέργειας της Ρουμανίας.

    Είναι νούμερο 1 σε ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔΕΗ.

    Διαθέτει 8 αιολικά πάρκα στις περιοχές με το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα και 5 φωτοβολταϊκά πάρκα τελευταίας τεχνολογίας.

    Είναι νούμερο 1 στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με την εταιρεία να έχει πάνω από 3 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

    Στη διανομή, κατέχει το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Βουκουρέστι, μακράν η πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας. Διανέμει ενέργεια στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ δικτύου ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ, έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

    Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους η εταιρεία θα έχει σε λειτουργία 500 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

    Επόμενος στόχος η Κωτσόβολος

    Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της απόκτησης της Κωτσόβολος, από τη ΔΕΗ, εφόσον ευοδωθούν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις τις οποίες ξεκίνησε η διοίκηση της εταιρείας με την Currys (πρώην Dixons), μέτοχο της Κωτσόβολος. Με την κίνηση αυτή θα πολλαπλασιαστεί η δύναμη της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά.

    Σε μια εποχή που η ενέργεια και η τεχνολογία συνδέονται στενά και που η προμήθεια ενέργειας προσφέρει όλο και μικρότερα περιθώρια κέρδους, λόγω της αστάθειας των τιμών, το ενδιαφέρον της εταιρείας μετακυλίεται στην πώληση προϊόντων και υπηρεσιών.

    Αποκτώντας τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών ειδών, η ΔΕΗ αποκτά μεγάλο πλεονέκτημα στην πρόσβαση στο καταναλωτικό κοινό για να πολλαπλασιάσει τη δυναμική των πωλήσεών της.

    Στα σχέδια της ΔΕΗ είναι εξάλλου να αναπτύξει περαιτέρω ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες αξιοποιώντας τις καινοτομίες που δημιουργεί η τεχνολογική πρόοδος και η ανάγκη για ενεργειακή μετάβαση.

    Προϊόντα όπως, φωτοβολταϊκά συστήματα, αντλίες θερμότητας, φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες αποθήκευσης, πράσινα πιστοποιητικά και έξυπνη διαχείριση ενέργειας, παρέχονται ήδη από τη ΔΕΗ στους πελάτες της, και έχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης, καθώς αποτελεί στρατηγικό στόχο της εταιρείας, ο μετασχηματισμός της σε ένα ολοκληρωμένο utility που θα καλύπτει πλήρως τις νέες ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.

    Σε περίπτωση εξαγοράς της «Κωτσόβολος», η ΔΕΗ θα αποκτήσει κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα και ένα ισχυρό δίκτυο λιανικής και υποδομής logistics που δεν διαθέτει σήμερα, και προσωπικό με τεχνογνωσία στις πωλήσεις προϊόντων συναφών με την ηλεκτρική ενέργεια.

    Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για την «Κωτσόβολος» σχετίζεται και με τα μελλοντικά προγράμματα αντικατάστασης οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας, τα οποία θα μπορεί να αξιοποιήσει συνδυαστικά με άλλες παροχές και την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος για τους περίπου 5,6  εκατ. πελάτες της.

    Από τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες αναμένεται να προκύψουν σημαντικά νέα έσοδα για τη ΔΕΗ, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα δραστηριότητα που μπορεί να γίνει πολύ μεγαλύτερη, λόγω των συνεργιών, από το σημερινό τζίρο της Κωτσόβολος που είναι 700 εκ. ευρώ περίπου ετησίως.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Ανακοίνωσε και επίσημα την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την Enel Ρουμανίας – Επιβεβαίωση mononews

    Γιώργος Τσούνης: Θα υπογραφεί ενεργειακή συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας για τα Βαλκάνια

    Κωνσταντίνος Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου-Να φτάσει φθηνό ρεύμα στη βιομηχανία



    ΣΧΟΛΙΑ