• Ενέργεια

    Τζορτζ Τσούνης: Προς ενεργειακή συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας για τα Βαλκάνια


    Μνημόνιο κατανόησης πρόκειται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την προώθηση μιας ολοκληρωμένης  πολιτικής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια.

    Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist. Το μνημόνιο αυτό, θα αφορά σύμφωνα με πληροφορίες, τις δράσεις και τις πολιτικές που θα ενσωματώσουν το σύνολο των Βαλκανικών χωρών, και αυτών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Βόεια Μακεδονία, η Σερβία και η Αλβανία, ώστε να ενταχθούν στο ενεργειακό hub που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα.

    Ειδικότερα, ο κ. Τσούνης τόνισε στην ομιλία του την ανάγκη να ενταχθούν όλες οι χώρες των Βαλκανίων στην ενεργειακή αγκαλιά της Ελλάδας και η Δύση να επενδύσει σε αυτά προκειμένου να τα απομακρύνει από τη ρωσική επιρροή.

    Πρέπει να επενδύσουμε στα Βαλκάνια -Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας

    Ο κ. Τσούνης είπε: “Πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των χωρών στην ενέργεια. Τα Βαλκάνια πρέπει να ενσωματωθούν στην Ευρώπη. Σε μεγάλο βαθμό η Δύση δεν στάθηκε στα Βαλκάνια. Τους υποσχεθήκαμε γρήγορη ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, επενδύσεις από τη Δύση, υποσχεθήκαμε πολλά και κάναμε λίγα, και μετά αναρωτιόμαστε γιατί αυτές οι χώρες  είναι ευάλωτες σε κακές επιρροές”.

    O πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα σημείωσε: “Είναι ανάγκη να αναβαθμίσουμε τη σχέση με τα Βαλκάνια, να τα εντάξουμε στην Ευρώπη, να επενδύσουμε. Και η Ελλάδα που ξεπέρασε την κρίση,  μπορεί να παίξει ένα ηγετικό ρόλο στην οικονομική και ενεργειακή διπλωματία στην ευρύτερη περιοχή.

    Στις επόμενες εβδομάδες θα υπογράψουν ΗΠΑ και Ελλάδα ένα Μνημόνιο Κατανόησης για μια ολοκληρωμένη πολιτική ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.  Σύντομα, πρόκειται να ταξιδέψω στη Ρουμανία, την Μολδαβία και την Βουλγαρία και να τονίσω πώς οι  χώρες μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεργασία.

    Η ροή της ενέργειας και ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας θα είναι πολύ σημαντικός ώστε οι χώρες αυτές και τελικά και η Ουκρανία θα έχουν πρόσβαση σε καθαρές και σταθερές πηγές ενέργειας για να μπορέσουν να ξαναχτίσουν τη χώρα τους”.

    Διαβάστε επίσης

    Κωνσταντίνος Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου-Να φτάσει φθηνό ρεύμα στη βιομηχανία

    Γιώργος Στάσσης: Τα επόμενα βήματα για τη ΔΕΗ μετά τη συμφωνία με την ENEL

    Όμιλος Κοπελούζου: Η διασύνδεση GREGY προτάθηκε για ένταξη στη λίστα Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ