• Business

    Γιώργος Περιστέρης: Δεν θα δούμε υπεράκτια αιολικά πριν το 2030- Τα αιολικά πάρκα είναι υπό διωγμόν

    Γιώργος Περιστέρης


    “Τα αιολικά πάρκα είναι υπό διωγμόν”,  είπε πριν από λίγο ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μιλώντας στο συνέδριο CEO Initiative, αναφερόμενος στα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη των πράσινων έργων στην Ελλάδα.

    Σχετικά με τα βήματα που έχει κάνει η Πολιτεία, είπε ότι κάποια αναγκαία μέτρα έχουν ληφθεί “αλλά δεν είναι και τα ικανά. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που έχουν τεράστια προστιθέμενη αξία για την οικονομία, αν και από το 2010 πρώτη φορά εκφράστηκε επενδυτικό ενδιαφέρον, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα. Και εκτίμησή μου είναι ότι δε θα δούμε κανένα πριν το 2030″σημείωσε.

    “Όλοι θέλουμε την πράσινη ενέργεια, αλλά υπάρχει και ένα αλλά, που μας σταματάει”, είπε και εξήγησε πώς η τοπική αυτοδιοίκηση σταματάει έργα και πώς δεν έχει γίνει η κατάλληλη ενημέρωση, ώστε να καταλάβουν όλοι τα σημαντικά πλεονεκτήματα.

    Ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός στον τομέα της ενέργειας δεν έχει λειτουργήσει για να εμποδίσει ο ένας τον άλλον, σημείωσε. “Για να βρούμε τί φταίει”, είπε o Γιώργος Περιστέρης,  “να θυμίσω ότι όταν έγιναν μεγάλες πυρκαγιές, το συμπέρασμα που βγήκε ήταν να απαγορευτούν οι ανεμογεννήτριες. Η υποκρισία που έχουμε ως κοινωνία, φαίνεται από το ότι την τοπική αυτοδιοίκηση δεν την πειράζουν τα αυθαίρετα και η εκτός σχεδίου δόμηση, ή η καταπάτηση δασών αλλά οι ανεμογεννήτριες. Οι πολιτικοί δείχνουν να μην ασπάζονται την άποψη… αλλά ακύρωσαν τις άδειες στην Εύβοια, ακολουθώντας διγλωσσία”, σημείωσε.

    Έτσι δεν μπορεί να συνεχίσει γιατί οι ρυθμοί είναι πάρα πολύ αργοί, τόνισε.

    “Τα αιολικά πάρκα είναι υπό διωγμόν, αν και είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος παραγωγής ενέργειας και δεν υπάρχει καμιά πανστρατιά ενημέρωσης που είναι η πιο σημαντική πρωτοβουλία.

    Δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό η ενεργειακή κρίση, σημείωσε, η κλιματική καταστροφή είναι μεγάλη απειλή, και η Ελλάδα είναι πρώτη στη λίστα των χωρών που θα έχουν τις μεγαλύτερες συνέπειες από την κλιματική καταστροφή και  σύμφωνα με την Eurostat, είπε υπολογίζεται σε 91 ευρώ ανά κάτοικο, όταν για την Ευρώπη η ζημιά θα είναι 27 ευρώ ανά κάτοικο.

    “Όλοι θέλουμε την πράσινη ενέργεια, αλλά υπάρχει και ένα αλλά, που μας σταματάει”, είπε ο κ. Γιώργος Περιστέρης.

    Έπρεπε να είχαμε εστιάσει μόνο στα δικά μας καύσιμα

    Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γνωρίζει ο κόσμος ενεργειακή κρίση και είπε ότι η σημερινή κρίση θα είχε αποφευχθεί αν είχε γίνει γρηγορότερα η πράσινη μετάβαση.

    “Η Ελλάδα έπρεπε να έχει εστιάσει μόνο στα δικά της καύσιμα, στο λιγνίτη και την πράσινη ενέργεια. Λόγω της κλιματικής καταστροφής, ο λιγνίτης έπρεπε να αποσυρθεί σταδιακά και να αντικαθίσταται από πράσινη ενέργεια, και όχι μόνο φωτοβολταϊκά, αλλά και αποθήκευση και διασυνδέσεις” και σε αυτές είμαστε πίσω σημείωσε.

    Ήμασταν επιπόλαιοι και μυωπικοί. Θέλαμε να είμαστε οπαδοί των οπαδών μας και χαϊδεύαμε τους επικριτές των ΑΠΕ ενώ θα έπρεπε να είχε γίνει ευρεία ενημέρωση για το τί σημαίνει να έχει την ενέργεια να παράγεται στη χώρα σου ή στην Ευρώπη παρά να την πληρώνεις και να την κυνηγάς στις άλλες χώρες. Συν τη σημασία που έχει το οικονομικό όφελος να μένει στη χώρα σου και όχι να γίνεται συνάλλαγμα που χάνεται”.

    Και το αποτέλεσμα, σημείωσε, είναι ότι η Ελλάδα έχει 81% εξάρτηση από εισαγόμενη ενέργεια όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 57%.



    ΣΧΟΛΙΑ