• Business

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Η αλήθεια είναι ότι έχουμε υπερέξοδα από τον ηλεκτρισμό

    Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Στα υπερέξοδα που καταγράφουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ενεργειακής κρίσης αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης του Ομίλου.

    Συγκεκριμένα ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου σε σχετικό ερώτημα σχετικά με τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας δήλωσε:

    «Τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιριών είναι μία λέξη της μόδας. Έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν κάποιοι αριθμοί που πιστεύουμε ότι έχουν προκύψει από κάποιους γρήγορους και βιαστικούς υπολογισμούς προκείμενου να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα.

    Τα λεγόμενα υπερέσοδα αναφέρθηκαν, αλλά κατά σύμπτωση ξεχάστηκαν να αναφερθούν τα υπερέξοδα της αντίστοιχης περιόδου. Δε νομίζω ότι μιλάμε, ούτε για υπερκέρδη ούτε για υπερέσοδα. Τα πράγματα είναι πολύ πιο μέτρια.

    Κατά την άποψη τη δική μου το να απομονώνουμε μία συγκεκριμένη περίοδο, δηλαδή επιλεκτικά τρεις μήνες από τον ένα χρόνο και τρεις μήνες από τον άλλο χρόνο, και να ξεχνάμε τα υπόλοιπα διαστήματα παραμορφώνει την εικόνα.

    Η εκτίμησή μας είναι ότι βλέποντας από τα μέσα του 2021 που άρχισε να ανεβαίνει δραματικά η τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς και κάνοντας μία όσο το δυνατόν προσεγγιστική πρόβλεψη για το τέλος του 2022, θα φανεί πως αυτή η ιστορία των υπερεσόδων δε θα έχει καμία υπόσταση.

    Γιατί είπαμε ότι τα υπερκέρδη πρέπει να αφαιρεθούν από τα υπερέξοδα και οι επιστροφές ποσών στους καταναλωτές που έγιναν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται με διάφορους τρόπους».

    Η αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας

    Σχετικά με το αυξημένο κόστος της ενέργειας και για την αντιμετώπιση της κρίσης ο Γιώργος Περιστέρης δήλωσε πως θα μπορούσαν να υπάρχουν ήδη λύσεις και να μη φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Πρόσθεσε, δε, πως ο Όμιλος έχει εκφράσει εδώ και δεκαπέντε χρόνια την άποψή του και η ενεργειακή κρίση ήρθε να τον επιβεβαιώσει.

    Επιπλέον, έκανε λόγο για «ενεργειακή ομηρία» καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη αυτονομία και η χώρα μας εξαρτάται σημαντικά από τιμές που ορίζονται από τρίτους. Ο Όμιλος έχει μιλήσει εδώ και χρόνια για το τρίπτυχο εγχώριες ΑΠΕ, διεθνείς διασυνδέσεις και μονάδες αποθήκευσης.

    Ο ισχυρός άνδρας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επισήμανε πως, αν τα παραπάνω είχαν αναπτυχθεί, η Ελλάδα θα είχε περίπου το μισό ενεργειακό κόστος από τις υπόλοιπες. Σχολίασε, επίσης, την έλλειψη αυτοκριτικής για το πως φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση και πρόσθεσε πως κινδυνεύουμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε έτσι.

    Τόνισε, δε, πως είναι πάρα πολύ λυπηρό ότι γίνεται προσπάθεια παρεμπόδισης εγκατάστασης ΑΠΕ και δεν υπάρχει διάλογος για το πως θα αναπτυχθούν οι φυσικοί πόροι της χώρας μας που υποστηρίζουν τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και την αποθήκευση ενέργειας.

    Κατέληξε πως η κοινωνία θα μπορούσε να είχε αποφύγει το ενεργειακό κόστος, ενώ μπορεί να το προλάβει τουλάχιστον για το μέλλον.  Για το τι μέλλει γενέσθαι δήλωσε ότι «θα το αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι».

    Διαβάστε επίσης

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Συμμετέχουμε σε επενδύσεις αξίας 6,5 δισ. – Υπερέξοδα από την ενέργεια

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Hard Rock International: Παρουσιάστηκαν τα νέα σχέδια για το Καζίνο στο Ελληνικό



    ΣΧΟΛΙΑ