• Business

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Δεχθήκαμε προτάσεις για πώληση ποσοστού της ΤΕΝΕΡΓ – Συνεχίζουμε το επενδυτικό μας πλάνο, προστατευόμαστε με ρήτρες από τις ανατιμήσεις

    Ο Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Στις  θετικές προοπτικές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το μέλλον,  και το ράλι τιμών στα κατασκευαστικά υλικά αναφέρθηκε ο Γεώργιος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021.

    Ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου επισήμανε πως το επενδυτικό πλάνο των 6,5 δισ. ευρώ προχωρά χωρίς εμπόδια, καθώς έχουν εξασφαλισθεί τα ίδια κεφάλαια και η χρηματοδότησή του.

    Πρόσθεσε, δε, πως το μεγαλύτερο μέρος του καθαρού χρέους (70%) θα αποπληρωθεί σε μακροχρόνιο ορίζοντα και χωρίς αναγωγή στη μητρική εταιρεία, ενώ συνεχίζεται και το πρόγραμμα εξαγοράς ιδίων μετοχών.

    Συγκεκριμένα ο Γιώργος Περιστέρης ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι το 2021 υπήρξε μία χρονιά ιδιαίτερων προκλήσεων για την εθνική και την παγκόσμια οικονομία η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενίσχυσε περαιτέρω την ηγετική της θέση Στις κατασκευές αυξήθηκε το ανεκτέλεστο έργων και ο Όμιλος συνεχίσει να διατηρεί τις προοπτικές του για μία υγιή κατασκευαστική δραστηριότητα το επόμενο διάστημα.

    Στις παραχωρήσεις η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώσει ένα πολύ αξιόλογο χαρτοφυλάκιο που αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών στο μέλλον, ενώ στις ΑΠΕ η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ παραμένει ηγέτιδα στην Ελλάδα και υπάρχει αισιοδοξία για τις προοπτικές της εταιρείας.

    Αναφορικά με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο κ. Περιστέρης ανέφερε πως ενδιαφέρον για εξαγορά ποσοστού υπήρξε επανειλημμένα κατά το παρελθόν, ειδικά τα τελευταία 4-5 χρόνια, με προτάσεις ενίοτε και δυο φορές τον χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη διεθνή τάση για αναβαθμισμένες αποτιμήσεις στις ενεργειακές εταιρείες- και δη αυτές που δραστηριοποιούνται στην καθαρή ενέργεια – η εταιρεία δέχθηκε πρόσφατα σχετικές προτάσεις, δεν υπάρχει ωστόσο κάτι συγκεκριμένο και άρα ανακοινώσιμο επί του παρόντος.

    Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, πάντως, το προς παραχώρηση ποσοστό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται στο 38% και η εταιρεία φέρεται να επιδιώκει το καλύτερο δυνατό deal.

    Ο αντίκτυπος των τιμών στα κατασκευαστικά υλικά – «Προστατεύονται» οι παραχωρήσεις

    Ο Γεώργιος Περιστέρης επισήμανε πως η ανοδική τάση των τιμών σε βασικά υλικά, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και το πλαστικό, θα επηρεάσει την κερδοφορία της κατασκευαστικής δραστηριότητας του Ομίλου. Προς το παρόν ο αντίκτυπος της τάσης αυτής, για την οποία επιδιώκει να βρει λύσεις τα Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών σε συνεργασία με τις εργοληπτικές οργανώσεις, δεν είναι μετρήσιμος.

    Εν τούτοις, παρατηρείται πως η καμπύλη του πληθωρισμού στις τιμές των υλικών θα γίνει σταδιακά. Επιπλέον, ο Όμιλος είναι σε θέση να «προστατέψει» τις παραχωρήσεις του καθώς τα συμβόλαια περιλαμβάνουν ρήτρες ανατιμήσεων στα υλικά.

    Διαβάστε επίσης

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο 1,14 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2021, στα 323,5 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα EBITDA

    Πώς Ευάγγελος Μυτιληναίος και Γιώργος Περιστέρης απογειώνουν τα ελληνικά assets – Deals και MSCI ενόψει



    ΣΧΟΛΙΑ