• Business

    Γιατί η ολλανδική Reggeborgh Invest αγοράζει Ελλάκτωρ-Ποια είναι τα επόμενα βήματα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης


    Ως κίνηση στρατηγικού χαρακτήρα που εκκινεί από την προοπτική της ανάκαμψης των κατασκευών στην Ελλάδα, λόγω της αξιοποίησης σημαντικού τμήματος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για έργα υποδομών, ερμηνεύεται η είσοδος της Reggeborgh Invest B.V. με έδρα το Rijssen της Ολλανδίας στην Ελλάκτωρ, έχοντας παράλληλα το 30,2% της ΓΕΚ Τέρνα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «πολύ καλό νέο» μιλώντας στο συνέδριο του Economist προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση αποδεικνύει ότι η Ελλάδα ακόμα και εν μέσω της πανδημίας αποτελεί επενδυτικό προορισμό.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η ολλανδική εταιρεία έχει αποκτήσει δικαίωμα προαίρεσης εξαγοράς μετοχών (Call Option) σε ποσοστό 12,5457% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Ελλάκτωρ. Η συμφωνία έχει γίνει με τον Λεωνίδα Μπόμπολα κάτοχο του προαναφερόμενου ποσοστού.

    Η Reggeborgh, όπως έγινε χθες επίσης γνωστό, κατέχει ήδη ποσοστό 4,9693% στην Ελλάκτωρ και εφόσον ασκήσει το δικαίωμά της η συμμετοχή της θα φθάσει το 17,5150%.

    Το δικαίωμα προαίρεσης απέκτησε η ολλανδική εταιρεία στις 10.09.2020 (παρεμπιπτόντως την ημέρα αυτή πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ) και η ημερομηνία λήξης του είναι 180 ημέρες μετά (περίοδος άσκησης – μετατροπής είναι μεταξύ της 1ης και της 180ης ημέρας μετά την 10.09.2020).

    Η Reggeborgh Invest είναι η επενδυτική εταιρεία της οικογένειας Wessels, μιας εκ των πλουσιότερων στην Ολλανδία, η οποία έχει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels.

    Η VolkerWessels απασχολεί 17.000 εργαζομένους σε 120 εταιρείες ανά τον κόσμο. Εκτός από τον κλάδο των υποδομών, όπου διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σε τηλεπικοινωνιακά, σιδηροδρομικά και οδικά έργα, ο ολλανδικός όμιλος έχει μεγάλη εμπειρία και σε έργα ανάπτυξης ακινήτων και παραγωγικών μονάδων.

    Οι εκπρόσωποι της Reggeborgh στην Ελλάδα αρνήθηκαν χθες να κάνουν το οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με την νέα κίνησή της στην ελληνική κατασκευαστική αγορά.

    Ωστόσο, με βάση την πορεία της ολλανδικής εταιρείας στη χώρα μας η εκτίμηση είναι ότι το ενδιαφέρον της πηγάζει από την προοπτική της ανάκαμψης των κατασκευών λόγω της αξιοποίησης σημαντικού τμήματος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για έργα υποδομών. Το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε πρόσφατα πακέτο έργων ύψους 13 δις. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τρεις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, η περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης (το γνωστό Flyover), σιδηροδρομικά και άλλα έργα.

    Τα όποια έργα τελικά προχωρήσουν θα πρέπει μάλιστα να συμβασιοποιηθούν σε χρόνο μηδέν αφού το Ταμείο Ανάκαμψης έχει συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες.

    Ταυτόχρονα σημαντικές ευκαιρίες ανοίγονται σε μια σειρά από έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) στους τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και διαφόρων κτηριακών υποδομών όπως είναι οι φοιτητικές εστίες.

    Το Ταμείο Ανάκαμψης θεωρείται μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις σε τομείς όπου η Ελλάδα παρουσιάζει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως τα logistics, οι πολυμορφικές (intermodal) μεταφορές και η διασυνδεσιμότητα (interconnectivity).

    Η Reggeborgh Invest έχει επενδύσει στην ΓΕΚ Τέρνα περί τα 200 εκατ. ευρώ. Εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο τον Απρίλιο του 2018 όταν εξαγόρασε ένα τμήμα του ποσοστού (9,3%) που είχε στην κατοχή της η οικογένεια Κάμπα (η οποία έπειτα από τον θάνατο του Νικόλαου Κάμπα πούλησε ολόκληρη τη συμμετοχή της). Έκτοτε σταδιακά εξαγόρασε και τις υπόλοιπες μετοχές της οικογένειας Κάμπα και μαζί με άλλες που πήρε από το Χρηματιστήριο και την York Capital έφθασε να ελέγχει όπως προαναφέραμε το 30,2%.

    Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της, όσο αφορά τη ΓΕΚ Τέρνα έχει διαδραματίσει το μάνατζμεντ του ομίλου, όπως η ίδια η ολλανδική εταιρεία έχει επικοινωνήσει με ανακοινώσεις της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν επενδύσει στη ΓΕΚ Τέρνα είχε προσεγγίσει τους μετόχους της Ελλάκτωρ (2017) για να αγοράσει ποσοστό τους χωρίς τότε να υπάρξει συμφωνία με κανένα από τους βασικούς μετόχους.

    Ακολούθησε η αλλαγή της διοίκησης στην Ελλάκτωρ, το καλοκαίρι του 2018, με τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση να αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου και να δρομολογεί σημαντικές αλλαγές στην οργάνωσή του, ειδικά στη θυγατρική για τις κατασκευές, Άκτωρ.

    Η κίνηση της ολλανδικής εταιρείας εξελίσσεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία, όπως είπε ο επικεφαλής του ομίλου στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων την προηγούμενη εβδομάδα, η Άκτωρ αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, αν και όχι οξύ, όπως διευκρίνισε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν δεν συμφωνηθεί η χρηματοδότηση της εταιρείας από τις τράπεζες (βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική διαπραγμάτευση) ύψους περίπου 50 έως 60 εκατ. ευρώ, η εταιρεία θα δυσκολευτεί για ακόμα έξι μήνες.

    Είναι πιθανό το ενδιαφέρον της Reggeborgh για τον κατασκευαστικό όμιλο να επιταχύνει τυχόν εξελίξεις και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

    Σημειώνεται ότι το σενάριο που πολλές φορές έχει «παίξει» ως φήμη περί συγχώνευσης των Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα σε αυτή τη φάση δεν θεωρείται πιθανό.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ