• Business

    Ποιος είναι ο νέος ισχυρός άνδρας της Reggeborgh Invest των Ολλανδών δισεκατομμυριούχων Wessels που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά

    Χένρι Χολτερμαν – Reggeborgh Invest


    Οξυδερκής, αποφασιστικός, με στρατηγικές ικανότητες και… αλλεργικός στη δημοσιότητα, ο γαμπρός του ιδρυτή της κατασκευαστικής VolkerWessels είναι ο άνθρωπος που κρατάει πλέον τα ηνία της Reggeborgh Invest.

    Το όνομα της ολλανδικής Reggeborgh Invest που αποφάσισε να αυξήσει τη συμμετοχή της στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, παίρνοντας το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα, ήταν ήδη γνωστό στην εγχώρια αγορά. Η πρώτη αναφορά έγινε πριν από δύο χρόνια, όταν η επενδυτική εταιρεία απέκτησε ποσοστό άνω του 5% στην κατασκευαστική ΓΕΚ Τέρνα, μερίδιο που σήμερα έχει αυξηθεί στο 30,26% καθιστώντας την το μεγαλύτερο μέτοχο της εισηγμένης στο ελληνικό χρηματιστήριο κατασκευαστικής. Όπως είχε επισημάνει τότε, για την απόφαση της να αυξήσει τη συμμετοχή της στην κατασκευαστική, έπαιξε ρόλο η ιστορία της εταιρείας, το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και η πορεία της, καθώς και η εμπιστοσύνη της στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Με τη νέα της κίνηση η Reggeborgh Invest δίνει για μία ακόμη φορά ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά.

    Η ιδιωτική επενδυτική εταιρεία δημιουργήθηκε το 1990 ως όχημα για τις επενδύσεις της οικογένειας των Ολλανδών δισεκατομμυριούχων Wessels, αλλά σταδιακά εξελίχθηκε σε μία ανεξάρτητη εταιρεία που εστιάζει σε μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, στρατηγικές επενδυτικές ευκαιρίες. Διαθέτει ένα ισχυρό, χαρτοφυλάκιο το οποίο περιλαμβάνει εταιρείες από διάφορους κλάδους, όπως κατασκευές και υποδομές, ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, εμπορεύματα και ενέργεια.

    Η οικογένεια Wessels μέσω της επενδυτικής Reggeborgh ελέγχει την εταιρεία VolkerWessels, έναν από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ευρώπης, με ιστορία που ξεκινάει το 1854. Δραστηριοποιείται κυρίως στις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βόρεια Αμερική και τη Γερμανία και διαθέτει πάνω από 120 τοπικές εταιρείες σε αυτές τις χώρες και περίπου 17.000 εργαζόμενους. Μάλιστα πρόσφατα η Reggeborgh Holding B.V. προχώρησε σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετοχών της VolkerWessels που δεν κατείχε ήδη, με σκοπό την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

    Ο άνθρωπος πίσω από τη δημιουργία του ολλανδικού κολοσσού VolkerWessels ήταν ο Dik Wessels, ο οποίος το 1967, σε ηλικία μόλις 21 ετών, ανέλαβε τη μικρή κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του. Μία εταιρεία με τρεις υπαλλήλους τότε, την οποία κατάφερε να μεταμορφώσει σε έναν κατασκευαστικό κολοσσό με διεθνή παρουσία και δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.

    Ο Dik Wessels, ιδρυτής της κατασκευαστικής VolkerWessels

     Το 1997 προχώρησε στην συγχώνευση της με την Royal Volker Stevin, δημιουργώντας το μεγαλύτερο κατασκευαστικό και μηχανολογικό όμιλο της Ολλανδίας. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2007, πούλησε το 45% της VolkerWessels στη CVC Capital Partners. Ωστόσο, το 2013 εξαγόρασε πίσω το μερίδιο του, αυξάνοντας την προσωπική του συμμετοχή στην εταιρεία περίπου στο 85%.

    Ο Dik Wessels εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Ολλανδίας, όντας τη χρονιά που έφυγε από τη ζωή, το 2017, σε ηλικία 71 ετών, ο 3ος πλουσιότερος άνθρωπος της Ολλανδίας, σύμφωνα με τη λίστα Quote 500, με την προσωπική του περιουσία να υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ.

    «Ποτέ δεν θέλησα να γίνω πλούσιος. Απολάμβανα να είμαι επιχειρηματίας», είχε πει σε μία συνέντευξη του. Ένας δισεκατομμυριούχος που, όπως έχει γραφτεί, προτιμούσε να γευματίζει με σάντουιτς και λίγη σούπα, παρά οτιδήποτε άλλο.

    Η έδρα του Reggeborgh Groep στο Rijssen συνδυάζει φαινομενικά αντιφατικά στοιχεία: σεμνότητα από τη μία (βλ. κόκκινο τούβλο) και χαρακτηριστικά «οχυρού» από την άλλη, αφού διαθέτει αληθινή τάφρο και γέφυρα! Το μόνο που μαρτυρά με την πρώτη ματιά ότι δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε μικρή λογιστική εταιρεία είναι η Bentley που βλέπει κανείς σταθμευμένη στην είσοδο!

     

    Ο Dik Wessels είχε βάλει δύο φορές την εταιρεία του στο χρηματιστήριο. Η δεύτερη φορά ήταν τον Μάιο του 2017, όταν η VolkerWessels συγκέντρωσε μέσω δημόσιας προσφοράς 575 εκατ. ευρώ (681 εκατ. δολάρια), αφού εμφάνισε το 2016 έσοδα 5,5 δισ. ευρώ.

    Την θέση του στη λίστα των πλουσίων κατέχουν πλέον από κοινού οι δύο κόρες του, Gerita και Inge Wessels, οι οποίες είναι ιδιοκτήτριες των εταιρειών Volker Wessels και Reggeborgh, με περιουσία σχεδόν 2 δισ. δολάρια η κάθε μία, ενώ ο «ισχυρός άνδρας» στην αυτοκρατορία που έχτισε είναι πλέον ο γαμπρός του, ο 64χρονος Henry Holterman. Ένας άνθρωπος, όπως λέγεται, με στρατηγικές ικανότητες, ιδίως σε χρηματοοικονομικά θέματα, ο οποίος αγαπά τη δημοσιότητα λιγότερο και από τον πεθερό του! Ένας άνθρωπος άγνωστος στους πολλούς, που σπάνια δίνει συνεντεύξεις. Αυτός ήταν που αποφάσισε να βγάλει την VolkerWessels από το χρηματιστήριο, μετά τον θάνατο του ιδρυτή της και μόλις 2,5 χρόνια μετά τη δεύτερη εισαγωγή της στη χρηματιστηριακή αγορά. Όπως και ο πεθερός του, όμως, ο κ. Holterman αγαπά κι αυτός να δημιουργεί. Απλά τον ενδιαφέρει περισσότερο η χρηματοοικονομική μηχανική (financial engineering).

    Ο νυν ισχυρός άνδρας της αυτοκρατορίας των Wessels Henry Holterman ποζάρει δίπλα στη φωτογραφία του ιδρυτή της, Dik Wessels (φωτογραφία: Peter Boer για το Quote)

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ