• Business

    Γεωργαντζής: Η Quest ψάχνει ευκαιρίες στο retail – Κοιτάμε για νέες επενδύσεις

    Θεόδωρος Φέσσας - Απόστολος Γεωργαντζής

    Θεόδωρος Φέσσας – Απόστολος Γεωργαντζής


    Ένα πιο δυνατό έτος με ώθηση από την ανάπτυξη στην αγορά της Ρουμανίας με τη Xiaomi αλλά και από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης περιμένει ο CEO της Quest κ. Απόστολος Γεωργαντζής, όπως τόνισε μιλώντας κατά τη διάρκεια call με αναλυτές.

    Παράλληλα ο κ. Γεωργαντζής ανέφερε ότι στο πλάνο του ομίλου Quest βρίσκονται και οι εξαγορές άλλων μικρότερων εταιρειών, όπως η Έπαφος, οι οποίες ειδικεύονται σε συγκεκριμένες αγορές αλλά και στην Ρουμανία, που περιμένουν από το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

    «Είμαστε συνέχεια σε κίνηση και κοιτάμε εναλλακτικές για να προσθέσουμε αξία και να αναπτυχθούμε» επεσήμανε. «H ρευστότητα του Ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 200 εκατ. ευρώ».

    Τα κέρδη οδηγήθηκαν κυρίως από το retail. Η λειτουργική κερδοφορία EBITDA της δραστηριότητας αυξήθηκε διψήφια (+21,6%) κυρίως λόγω και της συνεισφοράς της ΓΕΔ στα αποτελέσματα του 2023.

    Όσον αφορά τα αποτελέσματα, ο CEO της Quest τόνισε ότι είναι πολύ καλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα έσοδα από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία είναι υπογεγραμμένα και ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, δεν αναφέρονται ακόμα στον ισολογισμό.

    Ο κ. Γεωργαντζής μίλησε και για την περίπτωση της Κωτσόβολος, λέγοντας ότι εξ αρχής ο λόγος που μπήκε η Quest στην διεκδίκηση ήταν για να αναπτύξει το κομμάτι του retail που ήδη έχει μικρή παρουσία λόγω της ΓΕ Δημητρίου και της Apple. «Ζυγίσαμε το πιθανό ρίσκο, μπήκαμε στη διαδικασία, ωστόσο δεν προχωρήσαμε περισσότερο, δεν είμασταν τόσο επιθετικοί» εξήγησε ο CEO του ομίλου.

    Ωστόσο η διοίκηση της Quest επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον του ομίλου για το κομμάτι του retail παραμένει παρά το αποτέλεσμα με την Κωτσόβολος, λέγοντας ότι «είναι ένας από τους κλάδους που κοιτάμε για πιθανές εξαγορές και επέκταση των δραστηριοτήτων μας, καθώς έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης».

    Στο τομέα των ταχυμεταφορών η άνοδος του e-commerce θα δώσει σημαντική ώθηση στις πωλήσεις, ενώ ο τομέας των ΑΠΕ θα βελτιωθεί σε σχέση με το 2022 λόγω των επενδύσεων που έχουν γίνει την τελευταία διετία.

    Θετικό το 9μηνο

    H Quest εμφάνισε αύξηση στις πωλήσεις κατά 11,8% στο 9μηνο, στα 827 εκατ. ευρώ, τα EBITDA επίσης αυξήθηκαν κατά 9,6% στα 59,7 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν ελαφρώς κατά 0,9% στα 32,2 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι τα ποσά του εννεάμηνου 2022 περιείχαν κεφαλαιακά κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ από την πώληση μειοψηφικών συμμετοχών και έκτακτα ανόργανα έσοδα 1,2 εκατ. ευρώ. Εξαιρώντας τα εν λόγω έκτακτα και ανόργανα αποτελέσματα, τα κέρδη προ φόρων στο εννεάμηνο 2023 είναι βελτιωμένα κατά περίπου 3% σε σχέση με τα προσαρμοσμένα πέρυσι.

    Η δραστηριότητα η οποία έδωσε τα μεγαλύτερα οφέλη στον όμιλο ήταν η εμπορική (InfoQuest, ΓΕ Δημητρίου, iStorm, Clima Quest), καθώς στο 9μηνο 2023 σημειώθηκε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+12,5%), ενώ τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν (-7%) σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022, κυρίως λόγω των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του επιτοκίου βάσης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργική κερδοφορία EBITDA της δραστηριότητας αυξήθηκε διψήφια (+21,6%) κυρίως λόγω και της συνεισφοράς της ΓΕΔ στα αποτελέσματα του 2023.

    Ο κλάδος των ταχυμεταφορών επίσης είδε άνοδο καθώς αύξηση στις πωλήσεις (+6,1%), η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση των κερδών προ φόρων (+3,6%). Ο ρυθμός ανάπτυξης της δραστηριότητας αυτής ακολουθεί την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα αποτελέσματα του 2023 επηρεάστηκαν αρνητικά από έκτακτα κυρίως μεταφορικά έξοδα οφειλόμενα στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στην κεντρική Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Γεωργαντζής.

    Μάλιστα πρόσφατα, Ο CEO του ομίλου ανακοίνωσε νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ για την ACS την επόμενη πενταετία, στο οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η εγκατάσταση συνολικά 1.000 lockers, η ενίσχυση του last mile και η αύξηση του ηλεκτροκίνητου στόλου αυτοκινήτων και μηχανών, που αναμένεται να φτάσουν τα 200.

    Διαβάστε επίσης:

    ACS: Νέες επενδύσεις πάνω από 50 εκατ. ευρώ και νέο κέντρο διαλογής

    Φέσσας (Quest): Η «ναυαρχίδα» Unisystems με τα €520 εκατ. ανεκτέλεστο

    Quest: Μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2023 – Άνοιγμα στην Ρουμανία



    ΣΧΟΛΙΑ